Μακρύς φαίνεται ότι είναι ο δρόμος για τη σωστή «απεικόνιση» των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων (ΔΛΠ/ΔΠΧΠ) στις οικονομικές καταστάσεις των ελληνικών εισηγμένων, με βάση την εμπειρία, που απεκόμισαν τα αρμόδια στελέχη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (ΕΚ), από τα έτη 2005 και 2006.
«Απαιτείται ακόμη σημαντική προσπάθεια, προκειμένου η πλήρης και ορθή εφαρμογή των ΔΛΠ/ΔΠΧΠ να αποτυπωθεί στις οικονομικές καταστάσεις σε ικανοποιητικό επίπεδο, που να ανταποκρίνεται στις βασικές απαιτήσεις του μέσου επενδυτή, ώστε να έχει τη δυνατότητα να εκτιμήσει ορθά την οικονομική κατάσταση των εταιρειών», επισήμανε στη διάρκεια εκδήλωσης, της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και του Συνδέσμου Βιομηχανιών Β. Ελλάδος (ΣΒΒΕ), ο προϊστάμενος Τμήματος Παρακολούθησης Χρηματοικονομικών Πληροφοριών Εισηγμένων Εταιρειών της ΕΚ, Στέργιος Παπαγεωργίου.
Στην εμπειρία της Deloitte & Touche από την πρώτη εφαρμογή των ΔΠΧΠ αναφέρθηκε από την πλευρά του ο διευθυντής του γραφείου Θεσσαλονίκης της εταιρείας, Αντώνης Μάρκου. Μεταξύ των προβλημάτων που αντιμετώπισαν οι εταιρείες, κατά την ενσωμάτωση των νέων προτύπων, περιλαμβάνονταν η ανεπάρκεια ελληνικής βιβλιογραφίας για το θέμα (με αποτέλεσμα να συγχέονται κάποτε οι ξένοι όροι) και η έλλειψη καταρτισμένων στα ΔΠΧΠ στελεχών (με συνέπεια όλο το βάρος της εφαρμογής να πέφτει σε ένα-δύο άτομα, κάτι που κρίνεται επικίνδυνο για την εταιρεία).
Επίσης, όπως επισημάνθηκε, οι διοικήσεις πολλών εταιριών δεν κατανοούν έγκαιρα ότι τα ΔΠΧΠ επιφέρουν σημαντικές επιδράσεις, όχι μόνο στην παρουσίαση των οικονομικών καταστάσεων, αλλά και στην ίδια τη λειτουργία των επιχειρήσεων (μηχανογράφηση, κουλτούρα εταιρείας κτλ).
ΑΠΕ-ΜΠΕ