Πέμπτη ημέρα ανόδου

Με ιστορικά υψηλά φλερτάρει ο S&P 500
Τρίτη, 08 Μαΐου 2007 00:01

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ η κούρσα ανόδου της Wall Street για πέμπτη συνεχόμενη συνεδρίαση, με τον Dow να καταρρίπτει το ένα μετά το άλλο τα ρεκόρ και τον S&P 500 να «φλερτάρει» με ιστορικά υψηλά επίπεδα, ενώ σε θετικό έδαφος κινήθηκαν και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς η πρόταση εξαγοράς της Alcoa στην Alcan πυροδότησε προσδοκίες για περισσότερες εξαγορές στη βιομηχανία.

Η συμφωνία Alcoa - Alcan εξάλειψε τη διστακτικότητα των επενδυτών να τοποθετηθούν εν όψει της ανακοίνωσης της Φέντεραλ Ριζέρβ την προσεχή Τετάρτη για τα επιτόκια.

Αλλά οι αναλυτές εκτιμούν ότι η αμερικανική ομοσπονδιακή τράπεζα θα προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων δανεισμού προκειμένου να ενισχύσει την οικονομία που εμφανίζει σημάδια επιβράδυνσης, εξέλιξη η οποία καθιστά επιφυλακτικούς τους επενδυτές.

Οι μετοχές του κλάδου των πρώτων υλών ηγήθηκαν της ανόδου, μετά και την ανακοίνωση της Alcoa, της μεγαλύτερης εταιρείας αλουμινίου του πλανήτη ότι προτίθεται να υποβάλει προσφορά για την εξαγορά της Alcan, της δεύτερης μεγαλύτερης εταιρείας αλουμινίου παγκοσμίως, ύψους 33 δισ. δολαρίων ή 73,25 δολαρίων ανά μετοχή.

Τα κέρδη πρώτου τριμήνου των εταιρειών που συμμετέχουν στο δείκτη S&P 500 έχουν αυξηθεί κατά τρεις φορές περισσότερο από τις προβλέψεις αναλυτών και βοήθησαν σε κέρδη 0,8% του δείκτη την περασμένη εβδομάδα, απέχοντας μια ανάσα από το ρεκόρ του Μαρτίου 2000.

Επίσης, η υποχώρηση του δολαρίου ευνοεί τη χρηματιστηριακή αγορά, διότι καθιστά τα αμερικανικά προϊόντα φθηνότερα στις ξένες αγορές.

Απώλειες και για την ABN Amro μετά και την απόρριψή της για την προσφορά της RBS για την αμερικανική θυγατρική της La Salle.

Οι προσδοκίες για εξαγορές και συγχωνεύσεις στις οποίες είχαν εμπλακεί εταιρείες του τομέα MME την περασμένη εβδομάδα έδωσαν στην αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά την πέμπτη κερδοφόρο εβδομάδα.

Η αξία των συγχωνεύσεων και εξαγορών που ανακοινώθηκαν ανήλθε συνολικά πάνω από 913 δισ. δολάρια το 2007, 59% υψηλότερα από το ρυθμό-ρεκόρ του προηγούμενου έτους.

Ο δείκτης Nikkei κέρδισε 1,58%, στις 17.669,83 μονάδες, στο υψηλότερο των τελευταίων περίπου τριών εβδομάδων.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα