Ανοδος του αργού πετρελαίου

Μετά τις επιθέσεις ενόπλων σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στη Νιγηρία
Τετάρτη, 09 Μαΐου 2007 07:02

ΑΝΟΔΟ, για πρώτη φορά σε σύνολο επτά ημερών, σημείωσε το αργό πετρέλαιο, μετά τις επιθέσεις ενόπλων ανταρτών στη Νιγηρία, τη μεγαλύτερη χώρα παραγωγής της Αφρικής, με αποτέλεσμα το κλείσιμο τριών αγωγών.

Οι γραμμές και ένας σταθμός εξαγωγής που ανήκει σε τμήμα της Eni SpA, έκλεισαν μετά από επίθεση του Κινήματος για την Απελευθέρωση που σημειώθηκε στο Δέλτα του Νίγηρα, όπως ανακοίνωσε το ίδιο. Η Royal Dutch Shell Plc, η μεγαλύτερη ξένη εταιρεία παραγωγής πετρελαίου στη Νιγηρία, είπε στις 3 Μαΐου ότι σχεδιάζει να ανοίξει τις πετρελαιοπηγές που τροφοδοτούν τον σταθμό εξαγωγής Forcados.

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Ιουνίου σημείωσε άνοδο 79 σεντς, ποσοστό 1,3%, κλείνοντας στα 62,26 δολ. το βαρέλι στις 2:57 μ.μ. στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex). Χθες το πετρέλαιο άγγιξε τα 60,85 δολ. το βαρέλι, τα χαμηλότερα επίπεδα μιας ημέρας από τις 22 Μαρτίου. Τα συμβόλαιά του βρίσκονται 11% χαμηλότερα σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Το μπρεντ για τα συμβόλαια του Ιουνίου σημείωσε άνοδο 1,10 δολ., ποσοστό 1,7%, φθάνοντας στα 65,54 δολ. το βαρέλι στο ICE Futures του Λονδίνου.

Η βενζίνη για παράδοση τον Ιούνιο στη Ν. Υόρκη, σημείωσε άνδοο 1,49 σεντ, ποσοστό 0,7%, κλείνοντας στα 2,2045 δολ. το γαλόνι.

Η τιμή της απλής βενζίνης στην αντλία – μέση εθνική τιμή – σημείωσε άνοδο 0,1 σεντ, φθάνοντας χθες τα 3,036 δολ. το γαλόνι, σύμφωνα με την ΑΑΑ τη μεγαλύτερη ένωση αυτοκινητιστών των ΗΠΑ. Οι τιμές της βενζίνης σε σύγκριση με πέρυσι βρίσκονται 4,6% υψηλότερα. Οι τιμές της στην αντλία άγγιξαν τα επίπεδα ρεκόρ των 3,057 δολ. το γαλόνι στις 2 Σεπτεμβρίου του 2006, μετά το πέρασμα του τυφώνα «Katrina» που κατέστρεψε διϋλιστήρια και πλατφόρμες σε όλο τον Κόλπο του Μεξικό.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα