Β. Όρμπαν: «Γελοίος» ο ελάχιστος παγκόσμιος εταιρικός φόρος

Τετάρτη, 09 Ιουνίου 2021 14:43
UPD:14:46
REUTERS/BERNADETT SZABO

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν χαρακτήρισε το σχέδιο για την καθιέρωση ενός παγκόσμιου ελάχιστου φορολογικού συντελεστή για τις εταιρείες «παράλογο» καθώς θα είχε ως αποτέλεσμα την απογύμνωση των επενδύσεων από το κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η ομάδα επτά υπουργών Οικονομικών σε ελάχιστο παγκόσμιο φορολογικό συντελεστή 15%, πολύ πάνω από το ποσοστό 9% που εισήγαγε ο κ. Όρμπαν στην Ουγγαρία. Η ΕΕ χρειάζεται ομοφωνία μεταξύ των κρατών μελών της για τα περισσότερα φορολογικά θέματα, οπότε η διαφωνία εντός του μπλοκ ενδέχεται να περιπλέξει τη διεθνή συμφωνία.

«Θεωρώ παράλογο ότι κάθε είδους παγκόσμιος οργανισμός μάς λέει τι είδους φόρο θα έπρεπε ή δεν πρέπει να έχουμε στην Ουγγαρία», δήλωσε ο κ. Ορμπάν σε συνέδριο στη Βουδαπέστη την Τετάρτη. Είπε ότι η χαμηλή εταιρική εισφορά της Ουγγαρίας προσέλκυσε πραγματικές επενδύσεις, σε αντίθεση με τους φορολογικούς παραδείσους.

«Οποιοδήποτε είδος διεθνούς σχεδίου για τον εξορθολογισμό των εταιρικών φόρων θα διαρκέσει χρόνια», προέβλεψε, αν και είπε ότι η Ουγγαρία πρέπει να έχει ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης, ώστε να μπορεί να συνεχίσει να προσελκύει επενδύσεις σε κάθε περίπτωση.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από το Bloomberg



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα