Advantage Partners: 2,4 δισ. δολ. για την εξαγορά της Tokyo Star Bank

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Bloomberg News
Τετάρτη, 09 Μαΐου 2007 10:25

ΣΤΗΝ απόκτηση της Tokyo Star Bank Ltd., αντί ποσού τουλάχιστον 290 δισ. γιέν (2,4 δισ. δολ.) ενδέχεται να προχωρήσει η Advantage Partners LLC, η μεγαλύτερη εταιρεία επενδύσεων της Ιαπωνίας, στη μεγαλύτερη εξαγορά τράπεζας σε δύο χρόνια στη χώρα, σύμφωνα με δύο ανθρώπους που γνωρίζουν καλά το θέμα, όπως μετέδωσε το Bloomberg News.

Η εταιρεία βρίσκεται στο στάδιο των διαπραγματεύσεων για την εξαγορά του 67% της Lone Star Funds που εδρεύει στο Ντάλας των ΗΠΑ, προς τουλάχιστον 410.000 γιέν ανά μετοχή, σύμφωνα με τους ίδιους ανθρώπους που προτίμησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, επειδή το θέμα δεν έχει δημοσιοποιηθεί. Η εξαγορά πρέπει να εγκριθεί από την αρμόδια οικονομική επιτροπή της Ιαπωνίας. Σήμερα οι μετοχές της Tokyo Star έκλεισαν στα 417.000 γιέν η μία.

Η εξαγορά ενδέχεται να κηρύξει περισσότερες εξαγορές στον τραπεζικό κλάδο της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου, καθώς οι εταιρείες ανταγωνίζονται για μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά καταθέσεων της χώρας, ύψους 12 τρισ. δολαρίων. Η Tokyo Star έχει 33 καταστήματα με καταθέσεις υψηλότερα του 1,45 τρισ. γιέν.

Η Advantage Partners ιδρύθηκε στο Τόκυο το 1992 από τα πρώην στελέχη της Bain & Co., Taisuke Sasanuma και Richard Folsom. Το 1997 η εταιρεία άντλησε 2,95 δισ. γιέν μέσω του πρώτου της ιαπωνικού κεφαλαίου και από τότε έχει δημιουργήσει δύο ακόμη κεφάλαια. Εχει επενδύσει σε περισσότερες από 20 ιαπωνικές εταιρείες.

Το διοικητικό συμβούλιο της Tokyo Star, με επικεφαλής τον ανώτατο εκτελεστικό διευθυντή, Todd Budge, θα παραμείνει στη θέση του μετά την εξαγορά, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες.

Ο Hiroyuki Okuyama, ένας από τους εκπροσώπους της Tokyo Star αρνήθηκε να κάνει σχόλιο, όπως έκανε και ο εκπρόσωπος της Advantage Partners, Yoko Hirano. Ο πρόεδρος της Lone Star Japan Takehisa Takamatsu, δεν βρέθηκε άμεσα για να σχολιάσει το θέμα.

Η αξία των εξαγορών που ανακοινώθηκαν στην Ιαπωνία το δωδεκάμηνο έως και τις 31 Μαρτίου, αναρριχήθηκαν στα 155,9 δισ. δολ., από 124,4 δισ. δολ. πριν από δύο χρόνια, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg News.

Και οι ξένες τράπεζες επιδιώκουν να επεκταθούν στην Ιαπωνία μέσω εξαγορών. Τον περασμένο μήνα η Citigroup Inc. συμφώνησε να καταβάλει 920 δισ. γιέν για πλειοψηφικό μερίδιο στην ιαπωνική χρηματιστηριακή Nikko Cordial Corp.

H Lone Star, η εταιρεία επενδύσεων που ιδρύθηκε από τον John Grayken, εξαγόρασε την τότε χρεοκοπημένη Tokyo Star, το 2001 προς 40,3 δισ. γιέν. Σε δημόσια εγγραφή τον Οκτώβριο του 2005, άντλησε 86,6 δισ. γιέν.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα