Carlsberg: Απροσδόκητα κέρδη από τις πωλήσεις μπύρας στη Ρωσία

Τετάρτη, 09 Μαΐου 2007 11:13

ΑΠΡΟΣΔΟΚΗΤΗ αύξηση των κερδών εμφάνισε το πρώτο τρίμηνο η Carlsberg A/S, της οποίας η μπύρα πουλήθηκε σε περισσότερες από 150 χώρες, καθώς ο ήπιος καιρός στη Ρωσία, τόνωσε τη ζήτηση. Η ζυθοποιΐα, αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψη για τα κέρδη της, ωθώντας τις μετοχές στη μεγαλύτερη άνοδο σε χρονικό διάστημα ενός έτους.

Τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 45 εκατ. δανέζικες κορώνες, έναντι ζημίας 219 εκατ. κορώνες πριν από ένα έτος, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας. Κατά μέσον όρο 11 οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από την RB-Boersen προέβλεπαν ότι η Carlsberg θα εμφάνιζε ζημίες 174 εκατ. κορώνες. Οι πωλήσεις αυξήθηκαν 14%, φθάνοντας στα 8,86 δισ. κορώνες.

Η Carlsberg, που παρήγαγε τη πρώτη της μπύρα το 1847 και οι άλλες ανταγωνίστριες ζυθοποιϊες της Δυτικής Ευρώπης, επεκτείνονται σε αγορές με μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξη από ότι οι χώρες τους. Η αύξηση των πωλήσεων της εταιρείας και η κερδοφορία της, είναι πιο μεγάλες Baltic Beverages Holding AB, το venture της με την Scottish & Newcastle Plc, που ελέγχει τη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής μπύρας της Ρωσίας.

Οι μετοχές της Carlsberg σημείωσαν άνοδο 37 κορώνες, ποσοστό 5,8%, φθάνοντας σήμερα στις 669 κορώνες στις 9:08 π.μ. στην Κοπεγχάγη, τοπική ώρα, τη μεγαλύτερη άνοδο από την αντίστοιχη που σημείωσαν στις 10 Μαΐου του 2006.

Την εβδομάδα που πέρασε οι μετοχές της Carlsberg σημείωσαν άνοδο 3,3%, καθώς εικάζετο ότι η εταιρεία ενδέχεται να συμμετάσχει σε συγχωνεύσεις εταιρειών μετά την ανακοίνωση του ιδρυτικού της τραστ της τραστ ότι σχεδιάζει να περιορίσει τον έλεγχό του στην εταιρεία.

Για το σύνολο της χρήσης η Carlsberg αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψή της για τα λειτουργικά κέρδη κατά 200 εκατ. κορώνες στα περίπου 4,7 δισ. κορώνες και είπε ότι τα καθαρά κέρδη τώρα προβλέπεται να είναι τουλάχιστον 2 δισ. κορώνες. Ο όγκος της μπύρας που πουλήθηκε σημείωσε άνοδο 22%, φθάνοντας στα 22,4 εκατ. εκατόλιτρα, σύμφωνα με την εταιρεία.

Η αγορά μπύρας της Ρωσίας, ύψους 3,4 δισ. δολ., η τρίτη παγκοσμίως από πλευράς όγκου, μετά της Κίνας και των ΗΠΑ, ενδέχεται να αναπτυχθεί κατά 5% φέτος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της UBS AG. Το ύψος της μπύρας που παρήχθη στη χώρα, αναρριχήθηκε 10%, φθάνοντας στα 100 εκατ. εκατόλιτρα το 2006, σύμφωνα με τα στοιχεία της κυβέρνησης.

Τα έσοδα αυξήθηκαν 5,2% στα 5,65 δισ. κορώνες στην Δυτική Ευρώπη και 23%, στα 634 εκατ. κορώνες στην Ασία, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Carlsberg.

Η εταιρεία εμφάνισε κέρδη 88 εκατ. κορώνες το τρίμηνο, στα οποία περιλαμβανόντουσαν και τα κέρδη από την πώληση της ζυθοποιΐας Piast στην Πολωνία, από 46 εκατ. κορώνες που είχε εμφανίσει πέρυσι, αναφέρεται στην ανακοίνωση.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα