Οι αφίξεις τουριστών το 2002 μπορεί να ξεπεράσουν το 5%

Τετάρτη, 28 Νοεμβρίου 2001 20:40

Ιδιαίτερα δύσκολη είναι η πρόβλεψη για το πως θα εξελιχθεί το 2002 η τουριστική περίοδος για την Ελλάδα, λόγω της διεθνούς πολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας.

Αυτό αναφέρεται στην τελευταία έκθεση του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Το ΙΤΕΠ αναφέρει με συγκρατημένη αισιοδοξία ότι μια πρώτη εκτίμηση για αύξηση αφίξεων 5% το 2002, ίσως τελικά αποδειχτεί συντηρητική, ειδικά, όπως τονίζει, αν η κυβέρνηση υλοποιήσει δέσμη υποστηρικτικών μέτρων.

Για το 2001 το Ινστιτούτο επισημαίνει πως η τουριστική δραστηριότητα στην Ελλάδα σημείωσε μικρή υποχώρηση έναντι του 2000 (μείωση τουριστικού συναλλάγματος 4% - 5% έναντι του 2000), παρά το γεγονός ότι οι αφίξεις αλλοδαπών είναι τελικά πιθανό να μην υπολείπονται των περσινών.

Μέχρι τον Αύγουστο του 2001 οι αφίξεις ήσαν αυξημένες κατά 3% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2000, κυρίως λόγω των μειώσεων τιμών στις τουριστικές περιοχές της Κρήτης και των Δωδεκανήσων (που αντιπροσωπεύουν το 40% των συνολικών αφίξεων στη χώρα), αλλά μετά το Σεπτέμβριο υπήρξε κάμψη των αφίξεων. Αντιθέτως, κατά το ΙΤΕΠ, το εισρεύσαν τουριστικό συνάλλαγμα στο πρώτο οκτάμηνο φέτος σημείωσε πτώση 1,5%. Ειδικά τον Αύγουστο καταγράφηκε μεγάλη μείωση 7% σε σχέση με τον Αύγουστο 2000.

Οσον αφορά την Αθήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία των ξενοδόχων της πόλης, υπάρχει μείωση της κίνησης κατά 8% μέχρι τον Αύγουστο. Με βάση τις ενδείξεις από τις αφίξεις στα αεροδρόμια, τα Ιόνια νησιά, τα νησιά του Β.Α. Αιγαίου, η Κεντρική Μακεδονία, η Ανατολική Μακεδονία και η Θράκη ήταν οι συγκριτικά ευνοημένες περιοχές με αυξήσεις αφίξεων γύρω στο 4% - 5%. Κρήτη και Δωδεκάνησα είχαν φέτος τουριστική κίνηση στα περυσινά επίπεδα, με ενδεχόμενο να εμφανίσουν τελικά μικρή άνοδο 1% μέχρι το τέλος του έτους. Για την Αττική η μείωση θα προσεγγίσει το 15% το 2001.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα