5ο Ελληνογερμανικό Οικονομικό Φόρουμ: Γερμανικό προσκλητήριο για επενδύσεις στην Ελλάδα

Τρίτη, 08 Ιουνίου 2021 14:19
UPD:14:21
Eurokinissi/POOL

Πρόσκληση για νέες επενδύσεις γερμανικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα, σε μια περίοδο κατά την οποία η χώρα είναι έτοιμη να εφαρμόσει ένα μεγαλόπνοο αναπτυξιακό πρόγραμμα, απηύθυναν εκπρόσωποι της γερμανικής κυβέρνησης και αγοράς, μιλώντας στο 5ο Ελληνογερμανικό Οικονομικό Φόρουμ, με τίτλο «Όραμα Ανάπτυξης – Εμβληματικές Επενδύσεις», που διοργανώνει ψηφιακά, σήμερα, το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, με την υποστήριξη της Κεντρικής Ένωσης Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων Γερμανίας (DIHK) και την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Από την πλευρά του, στην εναρκτήρια ομιλία του, ο κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης, Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, αναφέρθηκε στα πρωτοποριακά, όπως τα χαρακτήρισε, εργαλεία τόνωσης των επενδύσεων, με επιχορηγήσεις και δάνεια από το Ταμείο Ανάκαμψης, που θα ενεργοποιήσουν πόρους συνολικής αξίας 59 δισ. ευρώ κατά τα επόμενα χρόνια.

Αναλυτικότερα, ο Πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, κ. Κωνσταντίνος Μαραγκός, ανοίγοντας τις εργασίες του Φόρουμ, υπογράμμισε ότι η Γερμανία κατατάσσεται στην 1η θέση μεταξύ των χωρών προέλευσης άμεσων επενδύσεων στην Ελλάδα σε όρους συνολικών κεφαλαίων, με μερίδιο 20,5% και με τις καθαρές άμεσες επενδύσεις, κατά την περίοδο 2001 – 2019, να φθάνουν τα 8,2 δισ. ευρώ. Τόνισε επίσης ότι «στην προσπάθειά της η Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη η Γερμανία έχει να προσφέρει πολλά. Διαθέτοντας ισχυρή κεφαλαιακή δύναμη, αλλά και εξειδικευμένη τεχνογνωσία και πολυετή εμπειρία σε κύριους τομείς της οικονομίας, θα επιδιώξει να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στο νέο επενδυτικό στίβο της Ελλάδας, γνωρίζοντας ότι κάθε σχετική συνέργεια θα λειτουργήσει ανταποδοτικά για τις δύο εθνικές αγορές». Αναφερόμενος, δε, στο ρόλο του Επιμελητηρίου, επισήμανε ότι θα συνεχίσει να αποτελεί «πύλη» εξωστρέφειας για την ελληνική επιχειρηματική κοινότητα προς τη Γερμανία, αλλά και «πύλη» υποδοχής των Γερμανών επενδυτών στην Ελλάδα, συνεχίζοντας ένα έργο, στο οποίο επιμένει εδώ και 97 έτη.

Ο DrVolker Treier, Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής και Επικεφαλής Εξωτερικού Εμπορίου της Κεντρικής Ένωσης Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων Γερμανίας (DIHK) τοποθετήθηκε με ιδιαίτερη αισιοδοξία για το μέλλον των ελληνογερμανικών οικονομικών σχέσεων, τονίζοντας ότι παρά την πανδημική κρίση οι δύο χώρες πέτυχαν να τονώσουν τις επιδώσεις τους στις εξαγωγές και τις επενδύσεις, ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι το μέλλον επιφυλάσσει πολλά και θετικά γεγονότα. «Χρειάζεται θάρρος για να διασυνδεθούμε και να συνεχίσουμε εκεί που ήμασταν πριν ξεσπάσει η κρίση της πανδημίας, ωστόσο μέσω του Next Generation EU έχουν εξασφαλιστεί όλες οι αναγκαίες χρηματοδοτήσεις» σημείωσε ο Dr. Treier, για να προσθέσει αμέσως μετά ότι παρά τα προβλήματα στις μετακινήσεις των πολιτών, όμως και μια σειρά ζητημάτων που ανέκυψαν στην αλυσίδα παροχής και παραγωγής, οι δύο χώρες είναι έτοιμες να κάνουν μια νέα αρχή.

Το Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του DIHK, σχολίασε με ιδιαιτέρως θερμά λόγια τη συνδρομή του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου στη διαχρονική στήριξη των οικονομικών και επενδυτικών σχέσεων των δύο χωρών, ενώ αναφέρθηκε και την πλατφόρμα Euroshoring, μέσω της οποίας δίδεται η δυνατότητα ανάπτυξης νέων διμερών συνεργειών στον τομέα της παραγωγής. Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, στάθηκε και στην ενεργειακή αγορά και ειδικότερα στο Green Deal το οποίο, όπως είπε, αναπτύχθηκε ιδιαιτέρως την περίοδο της πανδημικής κρίσης.

Η κα Μαρία Μαρινάκη, Πρέσβης της Ελλάδας στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «η Γερμανία ήταν και το 2020 ο 2ος σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της Ελλάδας, ενώ αποτελεί διαχρονικά στρατηγικό εταίρο της σε όλα τα πεδία. Αντίθετα από αυτό που θα περίμενε κανείς, η πανδημία λειτούργησε θετικά ως προς την αύξηση των ελληνικών εξαγωγών προς τη Γερμανία, αποδεικνύοντας, με αυτό τον τρόπο, την ισχυρή εξωστρέφεια και την ανθεκτικότητα των ελληνικών προϊόντων». Όπως σημείωσε η κα Μαρία Μαρινάκη, «από πλευράς της, η χώρα μας επιδιώκει σταθερά την προώθηση της διμερούς συνεργασίας και την υποστήριξη κοινών πρωτοβουλιών που παρουσιάζουν αμοιβαίο ενδιαφέρον. Προς την κατεύθυνση αυτή, η Ελλάδα προχωρά ήδη με ταχείς ρυθμούς στην αναμόρφωση του νομικού της πλαισίου για την προσέλκυση επενδύσεων, καθώς και στην προβολή, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, του υψηλών προδιαγραφών τουριστικού προϊόντος της».

Ο DrErnst Reichel, Πρέσβης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Ελλάδα, στο δικό του χαιρετισμό, ανέφερε ότι «η Γερμανία είναι εδώ και χρόνια ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στην Ελλάδα. Παρά την πανδημία, οι γερμανικές εταιρείες κατόρθωσαν να προωθήσουν τον τελευταίο καιρό με επιτυχία σημαντικά επενδυτικά σχέδια, όπως για παράδειγμα στον τομέα της ηλεκτροκίνησης και των φωτοβολταϊκών. Επιπλέον, υπάρχει ήδη ένας μεγάλος αριθμός "κρυφών πρωταθλητών" στις ελληνογερμανικές οικονομικές σχέσεις, για παράδειγμα στο πεδίο της ψηφιοποίησης, οι οποίοι επωφελούνται από τις βελτιωμένες συνθήκες του πλαισίου για επενδύσεις».

Ο Πρέσβης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Ελλάδα, εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι «το Οικονομικό Φόρουμ του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου θα ενθαρρύνει και άλλες εταιρείες να αποκτήσουν εικόνα για τις νέες επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα».

Από την πλευρά του, ο κ. Norbert Barthle, Κοινοβουλευτικός Υφυπουργός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης και Εντεταλμένος της Καγκελαρίου για την Ελληνογερμανική Συνέλευση (ΕΓΣ), σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ανέφερε ότι «η ελληνική κυβέρνηση κατάφερε να δρομολογήσει και να υλοποιήσει δράσεις και μεταρρυθμίσεις  σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, έτσι ώστε να αυξηθούν η ελκυστικότητα και οι δυνατότητες της Ελλάδας στον διεθνή ανταγωνισμό. Το ελληνικό πρόγραμμα για το ευρωπαϊκό ταμείο ανάκαμψης αποτιμάται πολύ θετικά, όπως επίσης και οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και οι δράσεις στον τομέα της ψηφιοποίησης έχουν πολύ θετικό αποτύπωμα». 

Ο DrStephan Keller, Δήμαρχος Ντύσσελντορφ, αναφερόμενος στην προσπάθεια που γίνεται για επιστροφή στην κανονικότητα, σημείωσε ότι σύντομα η πόλη του Ντύσσελντορφ θα αρχίσει να κινείται με ρυθμούς ταχύτερους απ’ ότι πριν την πανδημία του Covid-19, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στους τομείς της ψηφιοποίησης και της ενέργειας. Όπως ο ίδιος τόνισε, «επενδύουμε στις οπτικές ίνες και τις μεταφορές, δίνουμε έμφαση στις ενεργειακές αλλαγές με σημαντικές προσαρμογές και από τον Ιούλιο θα λειτουργούμε 100% με ΑΠΕ». Ο Δήμαρχος του Ντύσσελντορφ υπογράμμισε επίσης τη σημασία που έχει για την περιοχή του η χρήση του υδρογόνου ιδιαίτερα στο αυτοκίνητο, σημειώνοντας ότι το Ντύσσελντορφ θα αποτελέσει προπομπό στη Γερμανία, ενώ αναφερόμενος στις οικονομικές σχέσεις των δύο χώρων εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι κι οι δύο πλευρές θα μπορέσουν και να μάθουν και να κερδίσουν συνεργαζόμενες και προέτρεψε τους Γερμανούς επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Ελλάδα.

Ο κ. Ralf Schlindwein, Director International του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου του Ντύσσελντορφ, στο χαιρετισμό του, αφού υπογράμμισε ότι στην πόλη του Ντύσσελντορφ και την περιοχή Mettmann έχουν παρουσία 700 Έλληνες επιχειρηματίες, συγκροτώντας την τρίτη πολυπληθέστερη εθνική επιχειρηματική κοινότητα με «ρίζες» εκτός Γερμανίας, σημείωσε ότι το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο του Ντίσελντορφ, θα συνδράμει για την προώθηση νέων επιχειρηματικών συνεργειών μεταξύ ελληνικών και γερμανικών εταιρειών, στηρίζοντας τις γερμανικές εταιρείες να αναπτύξουν και να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στην Ελλάδα. Επίσης, ανέδειξε τον ηγετικό, όπως είπε, ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ελλάδα στο πλαίσιο της ενεργειακής μετάβασης της Ευρώπης, καθότι «προωθεί σημαντικά έργα στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, έργα από τα οποία οι γερμανικές εταιρείες μπορούν να επωφεληθούν, συμμετέχοντας στον ελληνικό σχεδιασμό».

Κατά την εναρκτήρια ομιλία του, ο κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης, Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, σημείωσε ότι τα αποτελέσματα για την ελληνική οικονομία την περίοδο της πανδημίας ήταν καλύτερα των αναμενόμενων, τόσο σε όρους πραγματικού ΑΕΠ, όσο ανεργίας και απασχόλησης. Ανάλογα καλύτερες των αρχικών εκτιμήσεων ήταν κι οι επιδόσεις του α΄ τριμήνου φέτος, οι οποίες βασίστηκαν στη συνδρομή των εξαγωγών, της βιομηχανικής παραγωγής και της μικρότερης του αναμενόμενου μείωσης της κατανάλωσης. Παράλληλα, καταγράφηκε και μια πολύ σημαντική αύξηση των αποταμιεύσεων στις ελληνικές τράπεζες κατά 24 δισ. ευρώ από την αρχή της κρίσης, πρόσθεσε ο κ. Σκυλακάκης.

«Υπάρχει εύλογη προσδοκία ότι την «επόμενη μέρα» θα έχουμε μια σημαντική ανάπτυξη, για την επίτευξη της οποίας η κυβέρνηση έχει καταρτίσει το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης, το «Ελλάδα 2.0». Στόχευσή της είναι να δικαιώσει την απόφαση των ευρωπαίων ηγετών, αξιοποιώντας τους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης με τον πλέον αναπτυξιακό τρόπο» τόνισε ο Αναπληρωτής Υπουργός για να προσθέσει: «Βασική μας επιδίωξη σε ότι αφορά την οικονομική πολιτική είναι να βελτιώσουμε την ελκυστικότητα των επενδύσεων στην Ελλάδα. Ήδη καταφέραμε να μειώσουμε τον «κίνδυνο χώρας», μειώσαμε το ασφαλιστικό και φορολογικό βάρος, επιταχύναμε τις αδειοδοτήσεις και ξεκινήσαμε την προσπάθεια για επιτάχυνση του ρυθμού απόδοσης της δικαιοσύνης, καθώς  και γενικότερα για την ψηφιοποίηση του κράτους, που αποτελεί κεντρικό στόχο του Ελλάδα 2.0».

Ο κ. Σκυλακάκης υπογράμμισε ότι «από το σύνολο των επενδυτικών πόρων που θα κινητοποιηθούν μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, το μεγαλύτερο μέρος θα κατευθυνθεί στις ιδιωτικές επενδύσεις. Για την κινητοποίηση 59 δισ. ευρώ επενδυτικών πόρων, που είναι ο στόχος της κυβέρνησης στα επόμενα χρόνια μέσω του Ελλάδα 2.0, θα χρησιμοποιηθούν 18 δισ. ευρώ επιχορηγήσεις και 12,5 δισ. ευρώ δάνεια από το Ταμείο Ανάκαμψης». Το σύνολο των δανείων από την Κομισιόν θα απορροφηθεί από τον ιδιωτικό τομέα για επενδύσεις, «υπό την προϋπόθεση της συγχρηματοδότησης των σχετικών έργων, κατά 20% από τους επενδυτές και κατά 30% από το τραπεζικό σύστημα ή ομολογιούχους» ανέφερε ο Αναπληρωτής Υπουργός για να επισημάνει ως δεύτερο εργαλείο στήριξης των χρηματοδοτήσεων τις επιδοτήσεις, με τις οποίες θα υποστηριχθούν, όπως είπε, κατά κύριο λόγο οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις καθώς και οι «πράσινες» και οι στρατηγικές εμβληματικές επενδύσεις.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα