Οι επικεφαλής των επιβατικών αεροπορικών εταιρειών που διεξάγουν πτήσεις μεταξύ της Βρετανίας και των ΗΠΑ κάλεσαν χθες, Δευτέρα, τις δύο χώρες να προχωρήσουν στην άρση των υπερατλαντικών ταξιδιωτικών περιορισμών, οι οποίοι εφαρμόζονται για την καταπολέμηση της πανδημίας COVID-19.
Τα υψηλά ποσοστά εμβολιασμού στις δύο χώρες σημαίνουν ότι τα ταξίδια μπορούν να αρχίσουν και πάλι με ασφάλεια, μετά την επιβολή περιορισμών για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του έτους, σύμφωνα με τα όσα δήλωσαν οι εκτελεστικοί διευθυντές της American Airlines, της British Airways (θυγατρικής της IAG), της Delta Air Lines, της United Airlines και της JetBlue Airways Corp, σε μία σπάνια διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου.
Η αναφερόμενη παραπάνω κίνηση σε ανώτατο επίπεδο στελεχών από τις αεροπορικές εταιρείες εξελίσσεται πριν από τις συναντήσεις που θα έχουν αυτή την εβδομάδα ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον στη διάσκεψη της Ομάδας των Επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών (G7), που θα πραγματοποιηθεί στην Κορνουάλη (Νοτιοδυτική Αγγλία).
Αξιωματούχοι των αμερικανικών και βρετανικών αεροπορικών εταιρειών δήλωσαν στο Reuters ότι δεν αναμένουν από την Ουάσινγκτον να άρει τους περιορισμούς μέχρι περίπου την 4η Ιουλίου το συντομότερο, καθώς η αμερικανική κυβέρνηση στοχεύει στον εμβολιασμό όσο το δυνατό περισσότερων Αμερικανών.
Ο εκτελεστικός διευθυντής της British Airways Σον Ντόιλ δήλωσε πως η άρση των περιορισμών είναι καθοριστικού χαρακτήρα.
«Νομίζω ότι εδώ διακυβεύονται πολλά περισσότερα από τις διακοπές. Πρόκειται για το εμπόριο, για τις επισκέψεις σε φίλους και συγγενείς, αλλά και για την επιστροφή στην κανονικότητα για τις επιχειρήσεις και την επαναπρόσληψη ανθρώπων», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ντόιλ.
Από το Μάρτιο του 2020, οι ΗΠΑ απαγόρευσαν την είσοδο στη χώρα σε όλους σχεδόν τους μη Αμερικανούς πολίτες που βρίσκονταν στο Ηνωμένο Βασίλειο, αν δεν είχε προηγηθεί καραντίνα 14 ημερών.
Οι περισσότεροι Αμερικανοί ταξιδιώτες που επισκέπτονται τη Βρετανία θα πρέπει να παραμείνουν σε καραντίνα δέκα ημερών μετά την άφιξή τους.
Η επανεκκίνηση της αεροπορικής διασύνδεσης είναι πιο σημαντική για τις αεροπορικές εταιρείες British Airways και Virgin Atlantic, οι οποίες δεν επωφελούνται από την ανάκαμψη της εσωτερικής επιβατικής κίνησης, όπως οι αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες.
Ο διευθύνων σύμβουλος της JetBlue Ρόμπιν Χέις δήλωσε ότι «το ανθρώπινο κόστος είναι όπως το σκέφτομαι τουλάχιστον καταστροφικό» για τους ανθρώπους που έχουν εμβολιαστεί, αλλά «δεν έχουν δει τα παιδιά τους, τα εγγόνια τους για περισσότερο από έναν χρόνο».
Η μεγάλη πλειοψηφία των χωρών δεν βρίσκονται αντιμέτωπες με τους περιορισμούς εισόδου που έχουν επιβληθεί από τις ΗΠΑ κατά περίπτωση. Μόνο οι 26 χώρες της Συμφωνίας Σένγκεν στην Ευρώπη που δεν έχουν συνοριακούς ελέγχους, η Ιρλανδία, η Κίνα, η Ινδία, η Νότια Αφρική, το Ιράν και η Βραζιλία βρίσκονται αντιμέτωπες με τους περιορισμούς.
Ο διευθύνων σύμβουλος της American Airlines Νταγκ Πάρκερ δήλωσε πως η λίστα των χωρών που βρίσκονται αντιμέτωπες με τους περιορισμούς των ΗΠΑ «δεν έχει κάποιο λογικό νόημα τώρα πια…, καθώς οι εμβολιασμένοι ταξιδιώτες είναι ασφαλείς για να ταξιδέψουν».
Ο εκτελεστικός διευθυντής της United Airlines Σκοτ Κίρμπι δήλωσε ότι η αεροπορική εταιρεία του «μπορεί να προσθέσει πολύ σημαντική ικανότητα μεταφοράς επιβατών» μέσα σε τέσσερις εβδομάδες από την άρση των περιορισμών. Βρισκόμαστε στην κορύφωση της ταξιδιωτικής περιόδου μεταξύ των ΗΠΑ και της Βρετανίας και κάθε ημέρα που περνάει, είναι μία ημέρα που χάνεται για την ανάκαμψη» παρατήρησε ο ίδιος.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters