Αντιπαράθεση για την απαλλαγή από τις εισφορές στο ΝΑΤ

Τετάρτη, 09 Μαΐου 2007 20:45

Η διάταξη που απαλλάσσει τους εφοπλιστές από τις ασφαλιστικές τους εισφορές, για όσους έλληνες ναυτικούς προσλαμβάνουν πέραν του ελάχιστου -από τον νόμο- προβλεπόμενου στην ποντοπόρο ναυτιλία, κυριάρχησε στη συζήτηση του νέου νομοσχεδίου του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, στην Επιτροπή Εμπορίου της Βουλής.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης του σχεδίου νόμου για τους συνεταιρισμούς θαλάσσιας αυτασφάλισης, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Μανόλης Κεφαλογιάννης, συνάντησε τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης σχετικά με την διάταξη αυτή, η οποία ωστόσο, όπως ο ίδιος υπογράμμισε, έχει εφαρμοστεί στο χώρο της κρουαζιέρας με επιτυχία, μειώνοντας την ανεργία των ναυτικών.

Το σχέδιο νόμου προβλέπει επίσης απαλλαγή και των ναυτικών από τις τακτικές τους εισφορές προς τα ασφαλιστικά τους ταμεία, σε περίπτωση ναυτολόγησής τους σε θέσεις κατώτερου πληρώματος: Η σχετική δαπάνη καλύπτεται από τις πιστώσεις του κρατικού Προϋπολογισμού και υπολογίζεται σε 8.380.000 ευρώ ετησίως.

Ο Γιάννης Διαμαντίδης (ΠΑΣΟΚ - Β’ Πειραιώς) υποστήριξε πως το μέτρο «εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για το ΝΑΤ, καθώς ευνοεί την εικονική ναυτολόγηση».

«Πριν δύο ημέρες, σε δική σας πρόταση νόμου, αναγνωρίζατε την ανάγκη επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών των ναυτικών. Δεν μπορείτε να λέτε δύο διαφορετικά πράγματα μέσα σε μία βδομάδα», απάντησε ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας. «Δεν πρόκειται για επιδότηση, αλλά για πλήρη απαλλαγή από τις εισφορές», ανταπάντησε ο Γ. Διαμαντίδης. «Ανοίγετε τον ασκό του Αιόλου για να ξεσηκωθούν οι εργαζόμενοι όλων των κλάδων ζητώντας ανάλογες ρυθμίσεις».

ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα