Ιαπωνία: Μείωση του δανεισμού των τραπεζών

Καθώς οι εταιρείες επενδύουν από τα κέρδη τους
Πέμπτη, 10 Μαΐου 2007 10:52

ΜΕΙΩΣΗ για τρίτο μήνα σημείωσε ο δανεισμός στην Ιαπωνία, καθώς οι πλούσιες σε ρευστότητα εταιρείες, αγνόησαν το χαμηλότερο κόστος δανεισμού μεταξύ των μεγάλων οικονομιών του κόσμου και χρησιμοποίησαν τα δικά τους κεφάλαια για να επενδύσουν.

Τα δάνεια, εξαιρουμένων των κοινοπρακτικών, αυξήθηκαν 1% τον Απρίλιο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Bank of Japan στο Τόκυο, χαμηλότερη του 1,1% τον Μάρτιο. Ο δανεισμός, προσαρμοσμένος στις συναλλαγματικές διακυμάνσεις, τα επισφαλή δάνεια και τις εγγυήσεις, αυξήθηκε 1,9%.

Ο δανεισμός αυξήθηκε λιγότερο του 2% κάθε έναν από τους τελευταίους εννέα μήνες, καθώς εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Toyota Motor Corp. και της Canon Inc. απέφυγαν να χρησιμοποιήσουν το έλλειμμα για επέκταση, προτιμώντας να χρησιμοποιήσουν κεφάλαια που παρήχθησαν από τη μακροβιότερη ανάπτυξη των κερδών σε 36 χρόνια. Ο δανεισμός είναι απίθανο να αυξηθεί τους επόμενους μήνες στη χώρα, εκτιμούν οι αναλυτές.

Το γιέν διαπραγματεύθηκε στα 120,05 ανά δολάριο στις 11:55 π.μ. στο Τόκυο, από 120,17 που ήταν πριν από την ανακοίνωση των στοιχείων. Ο δανεισμός των τραπεζών, συμπεριλαμβανομένων και των κοινοπρακτικών δανείων αυξήθηκε 1% τον Απρίλιο και με τον ίδιο ρυθμό κατά τον Μάϊο, σύμφωνα με την BOJ.

Tα δάνεια, εκτός των κοινοπρακτικών ήταν 388 τρισ. γιέν (3,2 τρισ. δολ.) τον Απρίλιο, χαμηλότερα από τα δάνεια ρεκόρ των 537 τρισ. γιέν τον Μάρτιο του 1996.

Η BOJ διπλασίασε τα επιτόκια στο 0,5% τον Φεβρουάριο, ενώ το διοικητικό της συμβούλιο που συνεδριάζει στις 16 και 17 Μαΐου, προβλέπεται να διατηρήσει αμετάβλητο το κόστος δανεισμού, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις και των 29 οικονομικών αναλυτών που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα