Ιούλιο «ωριμάζουν» οι τουριστικές ροές

Κρίσιμη παράμετρος η βρετανική πράσινη λίστα
Σάββατο, 05 Ιουνίου 2021 12:56
UPD:13:00
REUTERS/STEFANOS RAPANIS

Από την έντυπη έκδοση

Του Αντώνη Τσιμπλάκη
[email protected]

Τον Ιούλιο, στην καλύτερη περίπτωση, θα έχουμε πραγματικές τουριστικές ροές προς τη χώρα μας, μετά και την απόφαση της Βρετανίας να μην εντάξει ελληνικούς προορισμούς στην υγειονομική πράσινη λίστα της.

Οι Βρετανοί ουσιαστικά επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις των φορέων του τουρισμού που εδώ και μήνες επισημαίνουν ότι φέτος, αν όλα εξελιχθούν καλά, αφίξεις θα έχουμε από τον Ιούλιο και μετά.

Πάντως, η τελευταία εξέλιξη «σπρώχνει» το χρονοδιάγραμμα του ελληνικού τουρισμού στα όριά του, αφού η επόμενη ανακατάταξη των πράσινων χωρών από τη Μεγάλη Βρετανία αναμένεται στο τελευταίο δεκαήμερο του Ιούνιου.

Αν η νέα ανακοίνωση εντάσσει ελληνικούς προορισμούς στην πράσινη λίστα θα χρειαστεί τουλάχιστον ένα δεκαήμερο, προκειμένου αυτό να μετουσιωθεί σε κρατήσεις.

Αν πάλι δεν αλλάξει κάτι, τότε σε μεγάλο βαθμό χάνεται πολύ μεγάλο μέρος της σεζόν για τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά προσέλκυσης τουριστών για τη χώρα μας.

Χαρακτηριστικές είναι και οι δηλώσεις του προέδρου του ΣΕΤΕ Γιάννη Ρέτσου, ο οποίος τόνισε: «Αυτό που έχω πει εδώ και περίπου ενάμιση με δύο μήνες, ροές πραγματικές, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα δούμε από τον Ιούλιο και μετά».

Γαλλία - ΗΠΑ

Πάντως τα μηνύματα δεν είναι από παντού αρνητικά, αφού χθες η Γαλλία, μια ακόμα μεγάλη αγορά για τη χώρα μας, ενέταξε την Ελλάδα στην πράσινη λίστα, ενώ και από τις ΗΠΑ έχουν ξεκινήσει οι απευθείας πτήσεις για Ελλάδα. Το στοίχημα βέβαια για τον ελληνικό τουρισμό είναι οι πτήσεις αυτές να γίνουν και κρατήσεις για τα ξενοδοχεία.

«Επενδύουμε πολλά στην αμερικανική αγορά, τώρα τελευταία, διότι πάλι η πανδημία αλλάζει τα δεδομένα μέρα με την ημέρα. Πριν από έναν μήνα, δεν την υπολογίζαμε καθόλου για το 2021. Όχι μόνο εμείς εδώ στην Ελλάδα, αλλά ολόκληρη η Ευρώπη. Έχει γίνει όμως μία πάρα πολύ μεγάλη μεταστροφή με τον έλεγχο της πανδημίας στην Αμερική αλλά και με τη σύσταση του αμερικανικού CDC ότι μπορούν οι εμβολιασμένοι Αμερικανοί να ταξιδεύουν. Έχουμε δει μια έκρηξη διασύνδεσης της Ελλάδας με την Αμερική, αυτή τη στιγμή. Δηλαδή υπάρχουν προγραμματισμένες 9 πτήσεις από 5 αμερικανικές πόλεις. Αυτό το μέγεθος σύνδεσης δεν το είχαμε ούτε προ πανδημίας. Άρα λοιπόν, αν τα πράγματα εξελιχθούν καλά τελικά, από πλευράς πανδημίας μιλάω πάντα, μπορεί να δούμε ανέλπιστα έναν σημαντικό αριθμό Αμερικανών να επισκέπτεται τη χώρα μας, το οποίο προφανώς είναι μία ανατροπή ευχάριστη, γιατί μέχρι σήμερα, δυστυχώς, τον τελευταίο χρόνο είχαμε μόνο δυσάρεστες ανατροπές» σημειώνει ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ.

Όσον αφορά το άμεσο αποτέλεσμα της βρετανικής απόφασης, οι πρώτοι υπολογισμοί αναφέρουν μικρό αριθμό ακυρώσεων ή μετάθεσης των ημερομηνιών (σε κάθε περίπτωση οι κρατήσεις αυτές δεν περιλαμβάνουν προκαταβολές), ενώ ορισμένα ξενοδοχεία σε νησιωτικές περιοχές που πόνταραν στο άνοιγμα της βρετανικής αγοράς για να ανοίξουν τις πύλες τους, ανέβαλαν την επαναλειτουργία τους.

Ανάλυση ΚΕΠΕ

Την ίδια στιγμή πάντως το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών στη δεύτερη ανάλυση επικαιρότητας για το 2021 με τίτλο «Μπορεί ο τουρισμός να σώσει την ανάπτυξη για το 2021;» χαρακτηρίζει μονόδρομο για την ελληνική οικονομία την αύξηση των τουριστικών εσόδων κατά 4,54 δισ. ευρώ τη φετινή χρονιά.

«Ο τουρισμός δύναται για το 2021 να είναι ο “στυλοβάτης” της ανάπτυξης», αλλά σημειώνει πως αυτό το γεγονός πρέπει να θεωρηθεί παροδικό, καθώς οφείλεται στις ειδικές συνθήκες που επικρατήσαν στην ελληνική αλλά και στη διεθνή οικονομία λόγω της πανδημίας.

Το ΚΕΠΕ, πάντως, αμφισβητεί ότι η πολλαπλασιαστική επίδραση του τουρισμού στο ΑΕΠ είναι της τάξης του 30%, όπως προκύπτει από τον τουριστικό πολλαπλασιαστή, διότι όπως αναφέρει: «Κάτι τέτοιο θα συνεπαγόταν ότι η ύφεση της ελληνικής οικονομίας το 2020 θα ήταν τουλάχιστον της τάξης του 20%. Αντιθέτως, συνδυάζοντας το πλαίσιο πολλαπλασιαστικών επιδράσεων της παρούσης ανάλυσης με εθνικολογιστικές έννοιες που αποτυπώνουν το ειδικό βάρος του τουριστικού τομέα στην οικονομία, προσφάτως εκτιμήσαμε ότι η συνολική πολλαπλασιαστική επίδραση του τουριστικού τομέα στην ελληνική οικονομία είναι της τάξης του 12% ΑΕΠ, ενώ το μερίδιο του τουρισμού στο ΑΕΠ είναι στο εύρος 6%-7,2%».

Έρχονται οι Ρώσοι

Τουλάχιστον 300.000 Ρώσοι τουρίστες αναμένεται να επισκεφθούν τη χώρα μας φέτος το καλοκαίρι, με την Ελλάδα να ελπίζει σε σταδιακή επανέναρξη των προγραμμάτων πτήσεων τσάρτερ από τη Ρωσία από τις 20 Ιουνίου, καθώς η κατάσταση με την πανδημία στη χώρα βελτιώνεται.

Μεταξύ Μόσχας και Αθήνας πετούν οκτώ τακτικές πτήσεις την εβδομάδα, οι οποίες πραγματοποιούνται από την Aeroflot και την Aegean Airlines, ενώ μία πτήση της εταιρείας S7 πετά κάθε Τετάρτη στη διαδρομή Μόσχα-Θεσσαλονίκη. Την 1η Ιουνίου επίσης ξεκίνησε εβδομαδιαία πτήση της S7 από τη Μόσχα για Ηράκλειο Κρήτης και χθες, 4 Ιουνίου, πραγματοποιήθηκε η πρώτη επίσης εβδομαδιαία πτήση της S7 για τη Ρόδο, ενώ στις 17 Ιουνίου η εταιρεία Ural Airlines θα ξεκινήσει τη διαδρομή Εκατερίνμπουργκ-Ηράκλειο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα