ΗΠΑ: Στις 559.000 οι νέες θέσεις εργασίας - Μειώθηκε το ποσοστό ανεργίας

Παρασκευή, 04 Ιουνίου 2021 16:08
UPD:16:09
REUTERS/SHANNON STAPLETON

Οι εργοδότες των ΗΠΑ αύξησαν τις προσλήψεις τον Μάιο, καθώς η πανδημία άρχισε να βρίσκεται σε ύφεση, προσφέροντας μια μικρή διαβεβαίωση ότι η ανάκαμψη της οικονομίας από την ύφεση COVID-19 παρέμεινε σε καλό δρόμο.

Οι νέες θέσεις εργασίας αυξήθηκαν κατά 559.000 θέσεις εργασίας τον περασμένο μήνα, παρέμειναν ωστόσο κατώτερες από τις προσδοκίες, καθώς οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει 650.000 θέσεις εργασίας τον Μάιο.

Το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε στο 5,8% από 6,1% τον Απρίλιο.

Οι αγγελίες για θέσεις εργασίας στα τέλη Μαΐου ήταν σχεδόν 26% πάνω από τα επίπεδα πριν από την πανδημία. Κυβερνητικά δεδομένα δείχνουν ότι οι θέσεις εργασίας που δημοσιεύονται βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο σε αρχεία που χρονολογούνται από το 2000.

Ο αρχικός αριθμός απασχόλησης του Απριλίου, ο οποίος έδωσε περίπου το ένα τέταρτο των νέων θέσεων εργασίας που είχαν προβλέψει οι οικονομολόγοι, οδήγησε σε ορισμένους οικονομολόγους και επενδυτές ότι η ανάπτυξη σταμάτησε σε μια εποχή που ο πληθωρισμός αυξανόταν.

Η βελτίωση της κατάστασης της δημόσιας υγείας και η τεράστια δημοσιονομική ώθηση από τα πακέτα της κυβέρνησης Μπάιντεν στηρίζουν την οικονομία. Τουλάχιστον το ήμισυ του αμερικανικού πληθυσμού έχει εμβολιαστεί πλήρως κατά του COVID-19, σύμφωνα με στοιχεία από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ. Αυτό επέτρεψε στις αρχές να άρουν τους περιορισμούς.

Αλλά το άνοιγμα της οικονομίας επιβαρύνει την αλυσίδα εφοδιασμού.

Παρά το γεγονός ότι τα εμβόλια είναι ευρέως προσβάσιμα, ορισμένοι είναι απρόθυμοι να εμβολιαστούν, κάτι που λένε οι ειδικοί στην αγορά εργασίας πως αποθαρρύνει μερικούς ανθρώπους να επιστρέψουν στην εργασία τους.

Οι παροχές που χρηματοδοτούνται από την κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένης μιας εβδομαδιαίας επιδότησης ανεργίας 300 δολαρίων, περιορίζουν επίσης την πρόσληψη. Ρεπουμπλικάνοι κυβερνήτες σε 25 πολιτείες τερματίζουν αυτό το επίδομα και άλλα προγράμματα ανεργίας που χρηματοδοτούνται από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Αυτές οι πολιτείες αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 40% του εργατικού δυναμικού. Τα διευρυμένα οφέλη θα λήξουν στις αρχές Σεπτεμβρίου σε ολόκληρη τη χώρα. Αυτό, μαζί με περισσότερα άτομα που έχουν εμβολιαστεί και τα σχολεία ανοίγουν ξανά το φθινόπωρο, αναμένεται να μειώσει την έλλειψη εργαζομένων έως τον Σεπτέμβριο.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από το Reuters και το Politico



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα