Market Beat: Αυξημένη νευρικότητα τη μέρα κρίσιμων δεδομένων για την παγκόσμια αγορά

Παρασκευή, 04 Ιουνίου 2021 09:10
UPD:09:11

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Μετά από το θαύμα της υπέρβασης των 900 μονάδων, ακολούθησε η επάνοδος της μιζέριας, της απουσίας διάθεσης για συμμετοχή στις συναλλαγές και η γνωστή επιλεκτικότητα, στο όλο και πιο σπάνιο αγοραστικό ενδιαφέρον. Ίσως  άρχισαν να αντιλαμβάνονται οι επαγγελματίες διαχειριστές τη σημασία της άρνησης να δημοσιεύσουν στην προκαθορισμένη ημερομηνία την αξιολόγηση για το αξιόχρεο της χώρας. Μπορεί επίσης να τρομοκρατήθηκαν αν σε αυτό προσέθεσαν την άρνηση αρκετών τμημάτων ανάλυσης γιγάντων στο χώρο των εταιριών επενδύσεων, να ορίσουν τιμές στόχους για τις ελληνικές τραπεζικές μετοχές,. Ακόμα και στην πρόσφατη έκθεση της Citi για τις τράπεζες του ευρώ, η ιστορία επαναλαμβάνεται. Δεν δίνονται τιμές στόχοι για ΑΛΦΑ και ΠΕΙΡ προφανώς λόγω των ΑΜΚ που γνωστοποιήθηκαν προσφάτως. Η άνοδος της ΕΤΕ ήταν γεγονός αυτής της εβδομάδας και είχε σχέση με τα αποτελέσματα τριμήνου. Αλλά από την αρχή του μήνα σημειώσαμε για αυτό: Μετά από λίγο ωστόσο, τα αποτελέσματα θα ξεθωριάσουν και θα απομείνουν οι συγκρίσεις των ελληνικών τραπεζικών μετοχών με τις υπόλοιπες τράπεζες στην ευρωζώνη.

Πιθανώς να επηρέασαν αρνητικά τα συμπεράσματα της τελευταίας του αποστολής στην Αθήνα που δημοσιοποίησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, κάνοντας λόγο για εποικοδομητικές συζητήσεις με τις αρμόδιες αρχές. Μεταξύ άλλων, σημειώνει πως η ελληνική οικονομία αναμένεται να ανακάμψει φέτος και του χρόνου, ωστόσο υπάρχουν ουσιαστικές αβεβαιότητες και πτωτικά ρίσκα που σχετίζονται με την πανδημία, με τα NPEs και με τους γεωπολιτικούς κινδύνους, ενώ από την άλλη πλευρά, η υλοποίηση των σχεδίων στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης θα συμβάλουν θετικά στην ανάπτυξη.  Επίσης μέτρησε το γεγονός πως δεν είναι στις χώρες που χαρακτηρίζονται ως ασφαλείς τουριστικοί προορισμοί για τους Βρετανούς η Ελλάδα ακόμα. Σίγουρα δε μέτρησε το γεγονός πως η παγκόσμια επενδυτική κοινότητα περιμένει σήμερα τα στοιχεία για την εικόνα της απασχόλησης στις ΗΠΑ για τον Μάιο που θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στις αντιδράσεις της Fed στη συνάντηση της FOMC για τη νομισματική της πολιτική στον τρέχοντα μήνα. Στο διεθνές επενδυτικό πεδίο οι ανησυχίες ξεπηδάνε επίσης εύκολα. Τα βάσανα της αγοράς από τις τραπεζικές μετοχές δεν έχουν τελειώσει.

Έτσι οι εγχώριοι παράγοντες ειδοποιούν για αυξημένη προσοχή στις επόμενες μέρες. Η Leon Depolas Sec. επισημαίνει: “Στο εσωτερικό, αναμένουμε σταδιακή αύξηση της μεταβλητότητας το επόμενο διάστημα, για το σύνολο της Αγοράς, λόγω και της επερχόμενης εκπνοής των Παραγώγων συμβολαίων τριμηνιαίου κύκλου, καθώς βρισκόμαστε σε ένα κομβικό επίπεδο τιμών”. Η Merit Sec. αναφέρθηκε σε οικονομικά νέα – εξελίξεις : “ Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες έλαβε χθες οκτώ άδειες παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας, με χρήση συσσωρευτών αποθήκευσης στις Περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Αρκαδίας, συνολικής ισχύος 950 MW. Τα 8 Έργα, θα παρέχουν χωρητικότητα αποθήκευσης Ενέργειας 3 GWh. Σε άλλα νέα, η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων θα γίνει αύριο ( ΣΣ δηλαδή σήμερα) στις 11:00, με θέματα την τροποποίηση άρθρων του καταστατικού, την έγκριση πολιτικής καταλληλότητας των μελών του ΔΣ και την έγκριση της νέας πολιτικής αποδοχών της εταιρείας. Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑΕ ανακοίνωσε χθες, την δημιουργία δυο νέων δεικτών στους κλάδους της Ενέργειας και του Real Estate, καθώς και την νέα στρατηγική του Ομίλου. Βασικοί στόχοι της νέας στρατηγικής είναι: α) η αύξηση του αριθμού των διαπραγματεύσιμων αξιών β) η επέκταση στην προσφορά συναφών Προϊόντων και Υπηρεσιών και γ) η επέκταση στο διεθνές περιβάλλον. Στο πλαίσιο αυτό, η ΕXΑΕ προτίθεται να συμμετάσχει στις σχετικές διαγωνιστικές διαδικασίες, για την αναβάθμιση των Υποδομών των Χρηματιστηρίων της Αλβανίας, του Μαυροβουνίου και της Βόρειας Μακεδονίας”.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Οι επενδυτές στη Wall Street βρέθηκαν σε διαφορετικά στρατόπεδα αναφορικά με τη στάση τους για τις μετοχικές αξίες. Οι αισιόδοξοι, στα καλύτερα από το αναμενόμενο στοιχεία από την απασχόληση, είδαν την επιβεβαίωση της επιταχυνόμενης ανάπτυξης και οι άλλοι, είδαν πως είναι κοντά το τέλος της νομισματικής χαλάρωσης. Όλοι όμως συμφωνούν ότι οι αλλαγές στο νομοσχέδιο για την φορολογία των επιχειρήσεων με μείωση στο 15% του φόρου από το 28% που ήταν αρχικά, είναι θετική εξέλιξη για τις μετοχές. Έτσι οι δείκτες ενώ είχαν βυθιστεί στο πρώτο μέρος, προς το τέλος μείωσαν τις απώλειές τους .

Ο δείκτης Dow Jones της βιομηχανίας έκλεισε με πτώση 23,34 μονάδων (-0,07%), στις 34.577,04 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq, στον οποίο δεσπόζουν τίτλοι εταιρειών του τομέα της τεχνολογίας, έκλεισε με πτώση 141,82 μονάδων (-1,03%), στις 13.614,51 μονάδες. Ο δείκτης S&P 500, που θεωρείται ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε με πτώση 15,27 μονάδων (-0,36%), στις 4.192,85 μονάδες.

Οι εταιρίες τεχνολογίας και άλλες της ομάδας των growth stocks πιέστηκαν περισσότερο ως οι πλέον ευαίσθητες στην περίπτωση που ο πληθωρισμός εκτιναχθεί και αυξηθούν τα επιτόκια δανεισμού. Οι κλάδοι της ενέργειας και των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών εμφάνισαν κέρδη. Οι μετοχές της GM κέρδισαν +6,4%και της Ford +7,2%.

ΕΥΡΩΠΗ

Ο τομέας των υπηρεσιών της Ευρωζώνης συνέχισε να επεκτείνει την δραστηριότητα του, με τον τελικό δείκτη επιχειρηματικής δραστηριότητας να διαμορφώνεται στις 55,2 μονάδες, ελαφρώς υψηλότερα από τις προβλέψεις των αναλυτών, σύμφωνα με την έρευνα της ιδιωτικής εταιρείας HIS Markit. Τον Απρίλιο ο εν λόγω δείκτης είχε διαμορφωθεί στις 50,5 μονάδες. Παράλληλα, ο σύνθετος δείκτης PMI που περιλαμβάνει και την μεταποίηση και τις υπηρεσίες ανήλθε στις 57,1 μονάδες από 53,8 τον Απρίλιο.

Ωστόσο σημείωσαν απώλειες τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια παρά τα καλύτερα των αναμενόμενων μακροοικονομικά δεδομένα. Ειδικότερα, ο Stoxx 600 υποχώρησε 0,12% στις 450,79 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο κινήθηκε χαμηλότερα -0,61% στις 7.064,35 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη σημείωσε άνοδο +0,19% στις 15.632,67 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες -0,21% στις 6.507,92 μονάδες. Στις αγορές της περιφέρειας του ευρώ ο Ισπανικός ΙΒΕΧ υποχώρησε -0,42%, ενώ ο Ιταλικός ΜΙΒ ενισχύθηκε +0,29%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ βρέθηκε χαμηλότερα 0,7% σε σχέση με το δολάριο αγοράζοντας  1,2125 δολάρια.

ΧΑ

Με αντίστροφες από χθες επιλογές ο ΓΔ κάτω από τις 895  μονάδες με πτώση -0,62%

Η  προτελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας έγινε εν μέσω νευρικής συσσώρευσης  για τα χρηματιστήρια της Ευρώπης και της Νέας Υόρκης με κυρίαρχη την διάθεση για φυγή από το ρίσκο στην Αθήνα, μετά από μια άνοδο ως τις 900 μονάδες  την Τετάρτη. Ήταν μέρα που το αποτέλεσμα των μαχών μεταξύ των πωλητών και των αγοραστών ήταν μια μονίμως σε αρνητικό  πεδίο  πορεία, με διακυμάνσεις αλλά και διατήρηση τιμών κάτω των 895 μονάδων, στο μεγαλύτερο διάστημα του δεύτερου μέρους. Επίσης απουσίαζε, εκτός από τις αλλαγές στο πρόσημο του ΓΔ, οι υψηλές επιδόσεις,  με παράλληλη εμφάνιση σταθερών πιέσεων για τις πλέον δεικτοβαρείς μετοχές της αγοράς. Οι αγορές στο εξωτερικό είχαν τη σφραγίδα της μεικτής τάσης από το άνοιγμά τους,  δεν την σταθεροποίησαν στη συνέχεια με ταυτόχρονη αυξομείωση των κερδών, με αποτέλεσμα αρκετά από τα ευρωπαϊκά  χρηματιστήρια στο τέλος της συνόδου εδώ να έχουν απώλειες  της τάξης του -0,10% και πάνω.

Στο  τέλος της συνόδου η πτώση  ήταν αρκετή για να φέρει τον ΓΔ κοντά στις 893  μονάδες. Οι πιέσεις σε 20 περίπου  μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης και το μέτριο αγοραστικό ενδιαφέρον για περίπου 5 blue chip οδήγησαν τον μέσο όρο σε αναζήτηση πυθμένα  ως τις 13:16.  Ήταν οι 892,51 μονάδες. Για μικρά διαστήματα  εμφανίστηκε  αυξημένη ζήτηση μετοχών και η κίνηση του ΓΔ από επίπεδα πάνω από τις 892,5  μονάδες κατέληξε στις 896 , που ήταν το ανώτερο δεύτερου μέρους. Στο ταμπλό αποτυπώθηκε μια  διαπραγμάτευση σε αρνητικό  πεδίο με αιτία τις εντολές πώλησης στα περισσότερα blue chip και μάλιστα της ΕΕΕ και κύρια σχεδόν όλων των τραπεζικών μέτοχων, αν και άλλα είχαν μεγαλύτερες απώλειες  αλλά μικρότερη βαρύτητα στο σχηματισμό της τιμής των δεικτών. 

Σήμερα, οι 4 ανοδικές  μετοχές του 25άρη ενισχύθηκαν  από +0,45% ως +0,85%  με 19 συνολικά πτωτικές και τις  ΑΡΑΙΓ και ΕΥΔΑΠ στα αμετάβλητα και  ο συνδυασμός τους οδήγησε τον ΓΔ σε απώλειες -0,62%. 

Από τα blue chip ώθησαν πτωτικά οι ΜΟΗ -1,82%, ΜΥΤΙΛ -1,75%, ΕΛΠΕ -1,69%, ΕΤΕ -1,59%, ΜΠΕΛΑ -1,23%, ΕΕΕ -1,12%, ΛΑΜΔΑ -1,10%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ -1,06% και ΟΤΕ -1,02% με τις υπόλοιπες πτωτικές  να εμφανίζουν απώλειες από -0,11% ως -0,74%. Στον αντίποδα με άνοδο έμειναν στο τέλος 4  με κέρδη πάνω από +0,40%. Είναι  οι ΤΕΝΕΡΓ +0,85%, ΑΛΦΑ +0,46%, ΦΡΛΚ +0,45%, και ΟΠΑΠ στο +0,45%. Από τις μετοχές του FTSEM που κατέληξε στις 1404,02 από 1395,14 μονάδες την Τετάρτη, με μεταβολή +0,64%, ξεχώρισαν για την ανοδική τους συνεισφορά οι ΙΝΤΚΑ +7,54%, ΕΛΤΟΝ +2,09%, ΙΝΤΕΡΚΟ +1,43%, ΣΕΝΕΡ +1,13%, ΚΟΥΕΣ +0,71%, ΕΥΑΠΣ  +0,60% και ΚΡΙ +0,52%. Στον αντίποδα με απώλειες πάνω από -1,00% βρέθηκαν οι ΜΙΓ -1,94%, ΑΤΤ -1,83%, ΟΛΥΜΠ -1,29%, ΙΝΚΑΤ -1,06%, και ΠΡΟΦ -1,04%. Η ΑΒΑΞ που πιέστηκε πρόσφατα άγρια, μετά από μεγάλες πιέσεις  κατόπιν  φημών πως ετοιμάζεται για αύξηση κεφαλαίου, ενώ χθες αντέδρασε με άνοδο +1,64%, σήμερα υποχώρησε πάλι, αλλά μόνο -0,54%.

Βασικά στατιστικά δεδομένα

Μετά από άνοιγμα στις 897,66 με καθοδικό  χάσμα  (2,83 μονάδες) από το κλείσιμο της προηγούμενης (900,49), οι τιμές κινήθηκαν έτσι ώστε ο ΓΔ να διαπραγματευτεί  με ανοδική δυναμική. Στις 10:45 εμφανίστηκε το ανώτερο μέρας στις 899,85 από  902,26 μονάδες την Τετάρτη. Η εγγραφή του πυθμένα  ήρθε στις 13:19 και ήταν οι 892,51 από 894,66 μονάδες την προηγούμενη και ακολούθησε νευρική άνοδος ως τις 14:19 που επανέφερε την αγορά στις 895 μονάδες. Μετά ξεκίνησε μια γλυκιά πτώση με διόρθωση και είχαμε επιστροφή στις 893,3 στις 16:28. Κυριάρχησε από το πρώτο μέρος, η προσφορά  για δεικτοβαρείς μετοχές του 25άρη και κύρια της ΕΕΕ και των ΕΤΕ ΜΟΗ και ΕΛΠΕ,  καθώς αναζήτηση ενδοσυνεδριακά του πυθμένα υπήρξε σε δυο ξεχωριστά διαστήματα. Έτσι το εύρος διακύμανσης μειώθηκε συγκριτικά με αυτό της προηγούμενης συνόδου, καθώς οι μάχες δόθηκαν για συγκεκριμένα blue chip αλλά είχαμε μόνιμα καθοδική  κίνηση από το επίπεδο των 899  προς τις  892  μονάδες  με λιγοστές ανακατατάξεις στο τέλος για το δεύτερο μέρος.

Τη σύνοδο σφράγισε πολύ χαμηλότερο, έναντι  της προηγούμενης συνεδρίας, συναλλακτικό ενδιαφέρον με τζίρο 48,650 από 93,322 εκατ. ευρώ και πακέτα αξίας 4,283 από 20,187 εκατ. για ΟΠΑΠ, ΤΕΝΕΡΓ, ΕΥΡΩΒ, ΜΟΗ και ΜΠΕΛΑ. Η δε εμφάνιση κερδών σε 1 από τα 4 Τραπεζικά blue chip, δεν θα μπορούσε να έχει σχέση με την επικράτηση ανοδικής  δυναμικής για τα ελληνικά ομόλογα. Η απόδοση του δεκαετούς διαμορφώθηκε στο0,793% από 0,808% την προηγούμενη με ανώτερο σήμερα ως το 0,824%. Η συνολική κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκε στα 62,999 από 63,371 δις ευρώ.  

Επηρέασαν καθοριστικά και πτωτικά τελικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (-0,51%).Η στατιστική εικόνα των blue chip άλλαξε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (4 από 13) έναντι των καθοδικών (19 από 8) και 2 ΑΡΑΙΓ ΕΥΔΑΠ στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ με μεταβολή -0,62% οδηγήθηκε στις 894,94 από 900,49 μονάδες, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 2168,79 από 2183,52 μονάδες με μεταβολή -0,67%.

Για να συμβούν τα παραπάνω, ο τζίρος ανήλθε στα 48,650 από 93,322 εκατ. ευρώ και τα πακέτα είχαν αξία 4,283 από 20,187 εκατ. ευρώ. Ο Τζίρος των Τραπεζών συνολικά ήταν 15,813 από 43,260 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών διαμορφώθηκε σε 55 από 73, των καθοδικών 56 από 28 και οι αμετάβλητες ανήλθαν σε 14 από 31 την προηγούμενη. 

Τεχνική ανάλυση Παράγωγα

Η μείωση του ενδιαφέροντος οφείλεται στη μεγάλη διάρκεια της συσσώρευσης 

Στην προτελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 μόνιμα σε αρνητικό πεδίο. Το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε πτωτικό χάσμα 8,41 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 14,73 μονάδες χαμηλότερα. Το ανώτερο ημέρας σημειώθηκε στις 10:44  και ήταν οι 2181,74 μονάδες. Το ελάχιστο, οι 2161,74 μονάδες, εμφανίστηκε στις 13:23. Το κλείσιμο στις 2168,79 από 2183,52 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή -0,67% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα περιορίστηκε στα 5,761 εκατ. ευρώ.

Στα ΣΜΕ του 25άρη για την σειρά Ιουνίου διακινήθηκαν 354 συμβόλαια με ανώτερο τις 2178,00 μονάδες και χαμηλό ημέρας τις 2151,00, με τελευταίες πράξεις στις 2164,00 μονάδες και η τιμή κλεισίματος ορίστηκε στις 2159,50 από 2177,50 με 5876 από 5769 τα ανοικτά συμβόλαια. Επίσης διακινήθηκαν 73 ΣΜΕ της σειράς Ιουλίου με ανώτερο μέρας στις 2156,00, χαμηλό στις 2126,25 μονάδες με τελευταίες πράξεις στις 2134,00 μονάδες και τιμή κλεισίματος στις 2132,25 από 2148,00 μονάδες με τα ανοικτά συμβόλαια να φθάνουν τα 382 από 360.  Δεν διακινήθηκαν ΣΜΕ λήξης Αυγούστου με αποτέλεσμα να μείνει 1 ανοικτό ΣΜΕ.

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη το ενδιαφέρον υποχώρησε. Στα calls του 25άρη της σειράς του Ιουνίου άλλαξαν χέρια 25 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης από τις 2050 ως τις  2200 μονάδες. Στα δικαιώματα της επόμενης σειράς, ο όγκος ήταν μηδενικός. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Ιουνίου διακινήθηκαν 29 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης από τις 2100 ως τις 2200 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της επόμενης σειράς εμφανίστηκε όγκος 21 συμβολαίων για τιμή εξάσκησης στις 2100 μονάδες.

Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι συναλλαγές ανέβηκαν συνολικά κύρια για τα ΣΜΕ της επόμενης σειράς. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ: της ΑΛΦΑ με 6239 ΣΜΕ όγκο  που έκλεισε στα 1,08 ευρώ. Επίσης άλλαξαν χέρια 1057 ΣΜΕ λήξης Σεπτεμβρίου. Της ΠΕΙΡ είχαν όγκο 5649 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου και έκλεισαν στα 1,51 ευρώ. Επίσης άλλαξαν χέρια 303 ΣΜΕ λήξης Σεπτεμβρίου. Της ΕΥΡΩΒ με 2766 ΣΜΕ για την τρέχουσα σειρά που έκλεισε στα 0,771 ευρώ. Της ΕΤΕ με 1621 ΣΜΕ έκλεισε στα 2,57 ευρώ. Επίσης άλλαξαν χέρια 228 από 20 ΣΜΕ λήξης Σεπτεμβρίου. Τα αμέσως επόμενα σε όγκο ήταν τα 611 ΣΜΕ για την ΙΝΤΚΑ, ακολούθησαν της ΜΟΗ με 308 ΣΜΕ και  της ΔΕΗ ήταν 272 για την σειρά Ιουνίου. Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo μειώθηκε και περιορίστηκε στα 1116 συμβόλαια για ΔΕΗ, και στα 500  για ΕΛΠΕ.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

O Λουκάς Παπαϊωάννου Οικονομολόγος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ

Η Ελληνική Αγορά δεν μπόρεσε να πετύχει ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 900 μονάδων, όποτε η σημερινή αδυναμία της κρίνεται απολύτως λογική, αν και οι μειωμένοι όγκοι των τελευταίων ημερών προϊδέαζαν για την σημερινή εικόνα. Το γεγονός ότι για τέταρτη φορά ο ΓΔ βρίσκει την καθοδική γραμμή αντίστασης που έχει σχηματιστεί από 29/4/21, δημιουργώντας διαδοχικά χαμηλότερα υψηλά, πρέπει να προβληματίζει, έστω και βραχυπρόθεσμα, τους Συμμετέχοντες στην αγορά. Οι πιθανές αιτίες για την σημερινή διολίσθηση τιμών & όγκων μπορούν να διαχωριστούν σε 2 βασικές κατηγορίες, εξωτερικές & εσωτερικές.

Οι πιθανές εξωτερικές αιτίες είναι κυρίως και όχι μόνο, η διαφαινόμενη αλλαγή της νομισματικής πολιτικής της FED, αλλά πρωτίστως της ΕΚΤ, που αρχίζουν να ανησυχούν για πληθωριστικές πιέσεις στην πραγματική Οικονομία, αλλά και η κόπωση που εμφανίζουν οι Ξένες Αγορές, παρά την παραμονή τους κοντά στα ιστορικά υψηλά. Οι εσωτερικές αιτίες εντοπίζονται κυρίως στις επερχόμενες ανακοινωμένες αλλά & σχεδιαζόμενες Α.Μ.Κ. (ΑΛΦΑ, ΑΡΑΙΓ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ και βλέπουμε..), αλλά και στις ομολογιακές εκδόσεις, οι οποίες θα απορροφήσουν ρευστότητα από το Σύστημα. Επιπλέον οι ανησυχίες για την εξέλιξη της φετινής, ευμετάβλητης, τουριστικής περιόδου, ως προς τον βαθμό αναπλήρωσης των χαμένων εσόδων, συνεχίζουν να υπάρχουν, αφού τα δεδομένα συνεχώς μεταβάλλονται. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η σημερινή αρνητική ανακοίνωση του Η.Β. ότι δεν προσθέτει την Ελλάδα στην πράσινη λίστα, με ότι αυτό συνεπάγεται για την συνέχεια.

Στον Τραπεζικό κλάδο, όσο ο ΔΤΡ παραμένει χαμηλότερα των 570 μονάδων, η ΑΛΦΑ χαμηλότερα των 1,17, η ΕΥΡΩΒ χαμηλότερα των 0,82, η ΕΤΕ χαμηλότερα των 2,70 και η ΠΕΙΡ χαμηλότερα των 1,60 ευρώ, θα πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση. Ευτυχώς τα συνεχιζόμενα καλά εταιρικά αποτελέσματα του 1ου τριμήνου άλλων κλάδων, οι πρόδρομοι μακροοικονομικοί δείκτες για το 2μηνο Απριλίου Μαΐου, αλλά και τα πολυαναμενόμενα πακέτα ανάκαμψης, συντηρούν την αισιοδοξία μας σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε ότι η μακροπρόθεσμη εικόνα της Ελληνικής Οικονομίας δύσκολα θα αντιστραφεί. Όμως πρέπει να γνωρίζουμε τους υποβόσκοντες κινδύνους που αναφέρθηκαν ανωτέρω, λαμβάνοντας επιπλέον υπόψη μας, το πρόσφατο rally των Α’ Υλών (πετρέλαιο ψηλό 3ετιας), των Βιομηχανικών Μετάλλων, των Ναύλων & την συνεχή ενίσχυση του Κινεζικού Νομίσματος (renminbi), κυρίως έναντι του USD. Η υποστήριξη της Κεφαλαιαγοράς από καλά εταιρικά αποτελέσματα, βελτίωση μακροοικονομικών μεγεθών, πολιτική σταθερότητα (αποφυγή εκλογών), αλλά και άπλετη ρευστότητα μέσω των χαμηλών επιτοκίων & των προγραμμάτων ανάκαμψης, συντηρεί τις προσδοκίες. Παρά το αυξημένο volatility που εκτιμούμε ότι θα παραμείνει, είναι εφικτοί υψηλότεροι στόχοι για την συνέχεια, αν δεν προκύψουν σοβαρά αρνητικά γεγονότα.

Επειδή όμως οι αρνητικές τεχνικές αποκλίσεις έχουν κάνει την εμφάνισή τους στους βασικούς δείκτες και σε αρκετές μετοχές, με ταυτόχρονη εμφάνιση χαμηλότερων υψηλών, και rally σε μετοχές χαμηλής κεφαλαιοποίησης, παραμένουμε σε αυξημένη επαγρύπνηση, εκλαμβάνοντας κάθε βραχύβια πίεση τιμών ως ευκαιρία τοποθετήσεων. Επικεντρωνόμαστε επιλεκτικά σε μετοχές με κρυμμένη υπεραξία & καλά θεμελιώδη στοιχεία, που θα έχουν μεγάλη συμμετοχή στο αναμενόμενο πακέτο επανεκκίνησης της Ε.Ε., προστατεύοντας κέρδη & ρευστότητα. Γιατί όπως λέει και ο Warren Buffett, ‘είναι οδυνηρό να κάθεσαι σε τόσα πολλά χρήματα. Ακόμη ποιο οδυνηρό όμως είναι να κάνεις κάτι χαζό με αυτά.

Το  τμήμα ανάλυσης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ προτείνει:

“Η επένδυση σε Αμοιβαίο Κεφάλαιο είναι μια άριστη επιλογή, για όσους θέλουν να ακολουθούν την Αγορά με επαγγελματική διαχείριση και χαμηλό κόστος. Η συμμετοχή στο Αμοιβαίο, άρα και η αγορά μεριδίων, γίνεται συνήθως με δύο τρόπους: καταβολή μετρητών, ή/και εισφορά σε είδος (μετοχές). Η δεύτερη επιλογή, δηλαδή η ‘ανταλλαγή μετοχών από το χαρτοφυλάκιο του Πελάτη, με μερίδια Α/Κ, αμφότερα στην τρέχουσα αποτίμηση, δεν ήταν διαθέσιμη στην Ελληνική Αγορά, μέχρι σήμερα. Το Fast Finance Growth and Income Strategy (Μικτό Εσωτερικού) είναι επίσημα το πρώτο Α/Κ στην Ελλάδα, που δέχεται πλέον την εισφορά και δίνει τη δυνατότητα στον πελάτη να ‘μετατρέψει’ το παλιό του χαρτοφυλάκιο, με μερίδια διαφοροποιημένου και επαγγελματικά διαχειρίσιμου χαρτοφυλακίου του Α/Κ, κερδίζοντας χωρίς άλλο κόστος την εκτενέστατη διασπορά του, μειώνοντας τον κίνδυνο Αγοράς και έχοντας πλέον μία ενεργή διαχείριση που μπορεί να μεγαλώσει τις αποδόσεις του”.

Σήμερα

Οι ασιατικές μετοχές αρχικά ακολούθησαν την Wall Street οδηγούμενες χαμηλότερα στην σημερινή σύνοδο, καθώς τα σημάδια ενίσχυσης της ανάκαμψης της οικονομίας των ΗΠΑ αύξησαν τα στοιχήματα για υψηλότερο πληθωρισμό και μια πρώιμη  απόφαση της Federal Reserve για μείωση των κινήτρων που παρέχει για την ενδυνάμωση της οικονομικής δραστηριότητας.

Οι αποδόσεις των ομολόγων αναφοράς των ΗΠΑ σημείωσαν άνοδο, ανεβάζοντας το δολάριο επιβαρύνοντας παράλληλα τις τεχνολογικές μετοχές, μετά από τα καλύτερα από το αναμενόμενο στοιχεία για την απασχόληση  χθες το βράδυ και αύξησαν τις προσδοκίες για μια ισχυρή μέτρηση των νέων θέσεων εργασίας εκτός των αγροτικών δραστηριοτήτων σήμερα, ενώ ένας δείκτης επί  της δραστηριότητας του τομέα των υπηρεσιών ανέβηκε σε ρεκόρ υψηλών. Έτσι ο Nikkei της Ιαπωνίας υποχώρησε 0,8% στις αρχές της ασιατικής συνεδρίασης, ενώ ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας  ήταν επίσης με απώλειες -0,3%. Ο δείκτης για κινεζικές μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης CSI300 έπεσε περίπου 0,1% στο άνοιγμα. Στις 8:20 δική μας ώρα ωστόσο ο Nikkei έχανε -0,49%, ο Hang Seng -0.23%, o ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας  ήταν στο -0,19% αλλά ο CSI300 εμφάνιζε κέρδη +1,08% και ο KOSPI στην Ν Κορέα έχανε -0,33%.

Στην Wall Street, ο S&P 500 έχασε- 0,4%, ενώ ο Nasdaq Composite υπέστη πτώση 1%. Ο βιομηχανικός  Dow Jones σημείωσε σχετικά καλύτερη πορεία, χάνοντας μόνο -0,1%.

 

 

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα