4,5 δισ. ευρώ «καθ' οδόν» προς την αγορά

Μεγαλώνει το φετινό πακέτο στήριξης στα 15,9 δισ.
Παρασκευή, 04 Ιουνίου 2021 23:34

Από την έντυπη έκδοση

Του Θάνου Τσίρου
[email protected] 

Επιπλέον 900 εκατ. ευρώ πρόσθεσε το οικονομικό επιτελείο στο συνολικό κονδύλι των φετινών μέτρων στήριξης, ανεβάζοντας τον συνολικό προϋπολογισμό στα 15,9 δισ. ευρώ. Και όπως υποστήριξε χθες ο υπουργός Οικονομικών, από τα 15,9 δισ. ευρώ, τουλάχιστον 4,5 δισ. ευρώ δεν έχουν «πέσει» ακόμη στην αγορά, κάτι που σημαίνει ότι ανεξάρτητα από το αν θα συνεχιστούν και για πόσο οι «πανδημικές» διευκολύνσεις (κούρεμα ενοικίου, αναστολές συμβάσεων εργασίας, αναστολών φορολογικών υποχρεώσεων κ.λπ.), για καθέναν από τους εναπομείναντες επτά μήνες του έτους, θα «πέφτουν» και περίπου 650 εκατ. ευρώ ενισχύσεων στην αγορά.

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, ο κατάλογος των προς υλοποίηση μέτρων περιλαμβάνει το πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών -με συνολικό προϋπολογισμό 500 εκατ. ευρώ- τις εκταμιεύσεις στο πλαίσιο των προγραμμάτων ΓΕΦΥΡΑ 1 και ΓΕΦΥΡΑ 2, εγγυοδοτικά προγράμματα προς μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, τις ενισχύσεις που δίνουν οι περιφέρειες της χώρας αξιοποιώντας κοινοτικά κονδύλια, αλλά και το πρόγραμμα επιδότησης που «τρέχει» το υπουργείο Εργασίας για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας καθώς θα αίρονται οι περιορισμοί και θα επιστρέφουμε στην κανονικότητα.

Το έλλειμμα

Η αύξηση του προϋπολογισμού των μέτρων στήριξης θα αποτυπωθεί στο έλλειμμα της φετινής χρονιάς το οποίο αναμένεται ότι θα ξεπεράσει πλέον σε πρωτογενές επίπεδο τα 12 δισ. ευρώ ή τα 17 δισ. ευρώ αν συμπεριληφθούν και οι τόκοι. Ωστόσο, στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι η πρόβλεψη που έγινε στο πλαίσιο κατάρτισης του Σχεδίου Δημοσιονομικής Προσαρμογής για μηδενισμό των ελλειμμάτων από το 2022 (σε πρωτογενές επίπεδο) μπορεί να υλοποιηθεί, καθώς τα περισσότερα από τα φετινά μέτρα στήριξης που εκτόξευσαν τον λογαριασμό στα 15,9 δισ. ευρώ θα αποσυρθούν την επόμενη χρονιά. Φυσικά, το 2022 θα υπάρξει επέκταση κάποιων μέτρων στήριξης όπως είναι το πάγωμα της εισφοράς αλληλεγγύης, η διατήρηση των μειωμένων κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες συντελεστών υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών κ.λπ. Ωστόσο, ο προϋπολογισμός των μέτρων που θα επηρεάσουν τον προϋπολογισμό του 2022 θα είναι «συγκρατημένος» και δεν αναμένεται ότι θα ξεπεράσει τα 2-3 δισ. ευρώ. Όσο για την επιστροφή στα πρωτογενή πλεονάσματα (με όχημα όμως την επιστροφή στην ανάπτυξη και όχι την επιβολή νέων μέτρων, όπως υποστήριξε χθες μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ο υπουργός Οικονομικών), προγραμματίζεται να επιτευχθεί από το 2023 με +2% για το συγκεκριμένο έτος και +2,9% για το 2023, όπως προβλέπει και το σχέδιο δημοσιονομικής προσαρμογής.

Ο κατάλογος με τα μέτρα προς υλοποίηση, όπως τον παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών, περιλαμβάνει τα εξής:

1. Τη βοήθεια μέσω των Περιφερειών της χώρας οι οποίες θα αξιοποιήσουν κονδύλια του ΕΣΠΑ. Τα προγράμματα δράσης έχουν ήδη αποφασιστεί από τις περισσότερες Περιφέρειες, ενώ, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, οι πόροι που έχουν εγκριθεί αλλά δεν έχουν φτάσει ακόμη στους τελικούς δικαιούχους ανέρχονται στο ποσό των 770 εκατ. ευρώ.

2. Η επιδότηση των παγίων δαπανών από μόνη της έχει προϋπολογισμό 500 εκατ. ευρώ. Το μέτρο υλοποιείται αυτή την περίοδο και μάλιστα έχει προκαλέσει την αντίδραση της λογιστικής κοινότητας λόγω του ότι προϋποθέτει τη συμπλήρωση του εντύπου Ε3 μέχρι τις 17 Ιουνίου. Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε χθες ότι αυτή η ημερομηνία μπήκε προκειμένου να καταστεί εφικτή η πίστωση των 500 εκατ. ευρώ μέσα στον Ιούλιο. Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα των παγίων δαπανών επιδοτεί ζημιογόνες επιχειρήσεις που απασχολούν τουλάχιστον έναν εργαζόμενο. Επίσης έχει μπει κριτήριο μείωσης εσόδων μέσα στο 2020 κατά 30%. Συνολικά, εκτιμάται ότι ο αριθμός των δικαιούχων θα φτάσει στους 50.000. Πάντως, ο υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε χθες ανοικτός στο ενδεχόμενο να δοθεί παράταση στην προθεσμία υποβολής του εντύπου Ε3 προκειμένου να εκτονωθεί και η πίεση κυρίως προς τους λογιστές.

3. Ακόμη δεν έχουν δοθεί τα 330 εκατ. ευρώ -και πάλι με πόρους του ΕΣΠΑ- του προγράμματος για την εστίαση. Ο λογαριασμός ανεβαίνει αν προστεθούν και τα 320 εκατ. ευρώ του τουρισμού, τα 16 εκατ. ευρώ των γυμναστηρίων και των παιδότοπων, αλλά και τα 20 εκατ. ευρώ των δικηγόρων. Συνολικά λοιπόν οι πόροι προς καταβολή μέσω ΕΣΠΑ σε κλάδους που έχουν πληγεί από την πανδημία ξεπερνούν τα 700 εκατ. ευρώ, με το υπουργείο Ανάπτυξης να μην έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο ένταξης και άλλων κλάδων, όπως για παράδειγμα κάποιοι τομείς του λιανεμπορίου που έχει πληγεί περισσότερο από την πανδημία (π.χ. ένδυση και υπόδηση).

4. Εκκρεμούν προς αξιοποίηση 450 εκατ. ευρώ μέσω του εγγυοδοτικού προγράμματος που έχει φτιάξει η Αναπτυξιακή Τράπεζα με στόχο τη στήριξη μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων. Αντίστοιχα, υπάρχει εκκρεμότητα επιπλέον 400 εκατ. ευρώ από παλαιότερο εγγυοδοτικό πρόγραμμα, τόνισε ο κ. Σταϊκούρας.

5. Από το πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ 1 υπάρχει εκκρεμότητα καταβολής πόρων τουλάχιστον 196 εκατ. ευρώ και ενώ μόλις προ ημερών δόθηκε παράταση για την έγκριση των τελευταίων αιτήσεων πολιτών που ζητούν την επιδότηση των στεγαστικών τους δανείων. Προς το παρόν, ο αριθμός των δικαιούχων έχει φτάσει στους 75.000. Οι πρώτοι δικαιούχοι έχουν ξεκινήσει να επιδοτούνται από τον περασμένο Νοέμβριο, αλλά για τους περισσότερους η επιδότηση θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του 2021.

6. Στα 300 εκατ. ευρώ θα ανέλθει ο προϋπολογισμός του προγράμματος ΓΕΦΥΡΑ 2. Οι αιτήσεις για την επιδότηση επιχειρηματικών δανείων ανέρχονται ήδη στις 41.867. Εκταμιεύσεις προς το παρόν δεν έχουν γίνει και θα ξεκινήσουν από τις επόμενες εβδομάδες.

7. Μέσω του προγράμματος ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ εκκρεμεί η καταβολή ενισχύσεων της τάξεως των 130 εκατ. ευρώ. Επίσης, «τρέχει» η επιδότηση νέων θέσεων απασχόλησης, με το κράτος να αναλαμβάνει πλήρως την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών αλλά και να πριμοδοτεί με 200 ευρώ ανά μήνα την απασχόληση μακροχρόνια ανέργων.

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα