VTB Bank: 8 δισ. δολ. από τη μεγαλύτερη δημόσια εγγραφή φέτος

Παρασκευή, 11 Μαΐου 2007 11:03

ΠΟΣΟΝ 8 δισ. δολ. άντλησε η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας, VTB Group, κατά τη μεγαλύτερη δημόσια εγγραφή φέτος, καθώς οι επενδυτές προσπάθησαν να ευνοηθούν από την ανάπτυξη του δανεισμού πλέον του 30% ετησίως.

Η κρατική VTB, που έχει στην κυριότητά της περίπου το 10% των τραπεζικών περιουσιακών στοιχείων της Ρωσίας, πούλησε 1,51 τρισ. νέες μετοχές, προς 13,6 καπίκια η μία, κοντά στα υψηλότερα επίπεδα της κλίμακας τιμής που είχε θέσει, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της τράπεζας που εδρεύει στη Μόσχα. Το ποσόν αξιολογεί την VTB στα 35,5 δισ. δολ., περισσότερο από την αξία της γαλλικής Natixis και της γερμανικής Commerzbank AG.

Οι ρωσικές εταιρείες και τα φυσικά πρόσωπα δανείζονται ποσά ρεκόρ για να αγοράσουν νέο εξοπλισμό, αυτοκίνητα και σπίτια, καθώς η συνεχής οικονομική ανάπτυξη εννέα ετών ωθεί υψηλότερα τα ετήσια εισοδήματα και τα κέρδη. Ο τομέας δανεισμού της Ρωσίας θα αναπτυχθεί με μέσο ετήσιο ρυθμό πλέον του 30% έως το 2010, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της UBS AG και της Deutsche Bank AG.

Η δημόσια εγγραφή της VTB, πρώην Vneshtorgbank, για τη διεθνή διαπραγμάτευση της τράπεζας της Σοβιετικής Ενωσης, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στα χρονικά της Ρωσίας, μετά την περυσινή της κρατικής εταιρείας πετρελαιοειδών OAO Rosneft, που άντλησε 10,6 δισ. δολάρια.

Μαζί με την VTB, οι ρωσικές εταιρείες άντλησαν 16,7 δισ. δολ. από πωλήσεις μετοχών φέτος και οδεύουν να υπερβούν το περυσινό ρεκόρ των 18,9 δισ. δολ., σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg.

Την εβδομάδα που πέρασε η AFI Development Plc, το ρωσικό σκέλος του Ισραηλινού δισεκατομμυριούχου Lev Leviev, άντλησε 1,4 δισ. δολ. κατά τη μεγαλύτερη παρά ποτέ δημόσια εγγραφή εταιρείας real estate της Ευρώπης.

Οι μετοχές της VTB θα διαπραγματευθούν επισήμως στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου στις 17 Μαΐου. Αυτή είναι η πρώτη εισαγωγή ρωσικής τράπεζας σε ξένο Χρηματιστήριο.

Οι μετοχές της Sberbank που διαπραγματεύονται στη Μόσχα, σημείωσαν άνοδο 65% το τελευταίο εξάμηνο με αποτέλεσμα η χρηματιστηριακή της αξία να ανέρχεται σε 86 δισ. δολάρια.

Η VTB πούλησε μετοχές προς 10,56 δολ. η μία, κοντά στο υψηλότερο επίπεδο της κλίμακας τιμής από 8,77 δολ. έως 10,79 δολ. ανά μετοχή. Επεδίωξε να αντλήσει από 11,3 καπίκια έως 13,9 καπίκια για τις μετοχές της σε ρούβλια.

Η Deutsche Bank AG, η Goldman Sachs Group, η Citigroup Inc. και η Renaissance Capital διαχειρίστηκαν την πώληση μετοχών.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα