Market Beat: Επιστροφή στα επίπεδα των 900 μονάδων απαιτεί συνέχεια με βοήθεια από τα διεθνή

Πέμπτη, 03 Ιουνίου 2021 09:19
UPD:09:27

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Κανένας δεν τρόμαξε ( με την καλή έννοια) χθες με την άνοδο. Μόνο που αρκετοί ανησυχήσανε όταν διαπιστώσανε πως ο ΓΔ χτύπησε τις 902 μονάδες χονδρικά δύο φορές, αλλά και από την ανάλυση των μεταβολών των μετοχών που ώθησαν την αγορά ψηλότερα. Πρώτον, γιατί χωρίς την άνοδο στην σημαντικότερη σε επίδραση της τιμής της στους δείκτες ΕΕΕ, που ήταν με κέρδη πάνω από το +2%, δύσκολα θα είχαμε αυτή την υπέρβαση. Δεύτερο, οι τραπεζικές μετοχές εμφάνιζαν μεικτή εικόνα μεταβολών με μέτριες διαστάσεις, εκτός της ανόδου άνω του +2% για την ΕΥΡΩΒ, που επίσης έχει τη μεγαλύτερη βαρύτητα στους δείκτες και πιεζόταν στις προηγούμενες συνόδους υπολογίσιμα. Τρίτο, γιατί το επιλεκτικό ενδιαφέρον σε συγκεκριμένα blue chip οφειλόταν σε πολύ συγκεκριμένες εξελίξεις, που δεν θα είχαν μόνιμη επίδραση, αλλά περιστασιακή. Παράδειγμα τα κέρδη του ΟΠΑΠ, που έχουν άμεση σχέση με ένα γεγονός που επαναλαμβάνεται κάθε δυο χρόνια. Είναι το Euro 2021 που εκτός από γιορτή του Ευρωπαϊκού Ποδοσφαίρου συμπίπτει φέτος με την ολοκλήρωση της ρύθμισης της online Αγοράς Τυχερών Παιχνιδιών, που έχει ως κύριο πεδίο το αθλητικό στοίχημα. Πιθανά αυτές τις μέρες η άνοδος της τιμής στα υψηλά 83 μηνών για την μετοχή, να είναι προεξόφληση των κερδών του τρίτου τριμήνου. Άρα αργότερα…

Στην ομάδα των συντηρητικά σκεπτόμενων παραγόντων της αγοράς η χθεσινή άνοδος δεν ενθουσίασε παρά μάλλον αύξησε τις επιφυλάξεις τους για τη συνέχεια. Τόνιζαν μάλιστα off the record πως η επιβάρυνση της τιμής των βασικών δεικτών από τη δυναμική των τραπεζικών μετοχών ανάγκασε τους θεσμικούς να δώσουν υπερβολικά μεγάλα κέρδη σε ορισμένα από τα blue chip με μικρό συντελεστή βαρύτητας στους βασικούς δείκτες. Καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως αργά ή γρήγορα θα ξεσπάσουν σε κάποιες από αυτές δυνατές πιέσεις για να αποκατασταθεί η ασύμμετρη άνοδός τους. Για αυτό τόνιζαν πως οι μέρες απαιτούν γρηγοράδα στα ανακλαστικά των ιδιωτών. Η Euroxx Sec. εκτιμά: “Με σημάδια κόπωσης και απουσία ισχυρού καταλύτη, η Αγορά θα κυμανθεί γύρω από τα τρέχοντα επίπεδα”.

Η Beta Sec. ανέφερε:“Βραχυπρόθεσμα λόγω απουσίας καταλυτών που θα μπορούσαν να αυξήσουν το αγοραστικό ενδιαφέρον, μπορεί να διατηρηθεί η τάση συσσώρευσης”. Η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ προβλέπει: “Τα φοβικά σύνδρομα που διαχέουν οι σχεδιαζόμενες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, εμποδίζουν το συγχρονισμό του Ελληνικού Χρηματιστηρίου με τις Διεθνείς Αγορές. Συνεχίζεται έτσι η συσσώρευση, με όλα τα ενδεχόμενα για το πρόσημο του ΓΔ στις επόμενες συνεδριάσεις”. Από τη Leon Depolas Sec. επισήμαναν: “Τα μεγέθη μεταποίησης (PMI Markit Μαΐου) που ανακοινώθηκαν ήταν όλα υψηλότερα των εκτιμήσεων σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Από την άλλη, η ανησυχία για τις πληθωριστικές πιέσεις έχει υποχωρήσει, αλλά υφίσταται, με αποτέλεσμα οι Αγορές να δίνουν αυξημένη βαρύτητα στα στοιχεία Εργασίας. Δεν μας ανησυχεί η συσσώρευση του ΓΔΧΑ, μετά και την υπεραπόδοση (≈+15% από 01 Νοεμβρίου 2020) έναντι των υπολοίπων Ευρωπαϊκών Αγορών, που έχει καταγραφεί το προηγούμενο διάστημα. Παραμένουμε από την πλευρά των αγοραστών, σε πιθανές αδυναμίες τίτλων κατά περίπτωση”.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Μετά τη δημοσιοποίηση της τελευταίας έκθεσης Beige Book της Fed όπου αναφέρεται πως ο ρυθμός ανάπτυξης για την αμερικανική οικονομία ήταν ταχύτερος σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο, στη Wall Street αποτυπώθηκαν μικρά κέρδη με τον Dow Jones σε ανοδική αλυσίδα πέντε συνόδων. O Dow Jones ενισχύθηκε μόλις +0,07% ή 25 μονάδες στις 34.600,38, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο +0,14% στις 4,208,12 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα +0,14% στις 13.756,33 μονάδες.

Στον βιομηχανικό Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι τίτλοι των Walgreens Boots (+1,9%) και Chevron (+1,5%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές των Dow Inc. (-1,9%) και Walt Disney (-1%). Παράλληλα, συνεχίζεται η αγοραστική “επίθεση” στη μετοχή της AMC Entertainment, η οποία μέσα σε ένα χρόνο έχει επίδοση πάνω από 3.000%. Η AMC κέρδισε 105% χθες και η τιμή της μετοχής διαμορφώθηκε στα 66 δολάρια.

Οι μετοχές παρέμειναν ασταθείς καθώς απόκτησαν ασταθή πορεία τις τελευταίες εβδομάδες καθώς οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό είχαν αντίχτυπο στην επενδυτική ψυχολογία, με την χρηματιστηριακή αγορά ωστόσο να παραμένει κοντά στα ιστορικά υψηλά. Οι επενδυτές αντιλαμβάνονται ότι είναι δύσκολο να υπολογίσουν πόσο μακριά μπορεί να προχωρήσει η ανάκαμψη στην οικονομία. Το ερώτημα τους σχετίζεται με το αν η ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας θα ωθήσει τόσο ψηλά των πληθωρισμό ώστε να αναγκάσει τη Fed να περάσει σε προγράμματα σύσφιξης της νομισματικής της πολιτικής.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς των ΗΠΑ κινήθηκε χαμηλότερα κατά μία μονάδα βάσης στο 1,59% ενώ στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε οριακά έναντι του ευρώ που αγόραζε 1,2214 δολάρια. Παράλληλα η τιμή του crude πετρελαίου χτύπησε νέο υψηλό άνω των δύο ετών καθώς ενισχύθηκε 1,6% στα 69,93 δολάρια ανά βαρέλι.

ΕΥΡΩΠΗ

Αν και ο ισολογισμός της ΕΚΤ έφτασε σε νέα υψηλά βίου οι επενδυτές επιμένουν να ωθούν ανοδικά οι ευρωπαϊκές αγορές με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 να κινείται σε επίπεδα που αντιστοιχούν σε ιστορικό ρεκόρ. Συγκεκριμένα ο Stoxx 600 ενισχύθηκε +0,28% στις 451,34 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο κινήθηκε υψηλότερα +0,39% στις 7.108,00 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη, έπιασε νέο ιστορικό υψηλό σημειώνοντας άνοδο +0,23% στις 15.602,71 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη +0,49% στις 6.521,52 μονάδες. Στα χρηματιστήρια της περιφέρειας του ευρώ ο ΜΙΒ στην Ιταλία κέρδισε +0,23% και ο ΙΒΕΧ στην Ισπανία υποχώρησε -0,10%.

Ο ισολογισμός της ΕΚΤ έφτασε στα 7,66 τρις ευρώ, ενώ η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ δηλώνει ότι η εκτύπωση χρήματος θα συνεχιστεί μέσω του PEPP. Τα συνολικά Περιουσιακά Στοιχεία αυξήθηκαν ακόμη 14,5 δις ευρώ από το QE. Το μέγεθος του ισολογισμού ανέρχεται πλέον στο 77% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης, έναντι του 36% της Fed (ΗΠΑ), του 39% της BoE (Βρετανία) και του 133% της BoJ (Ιαπωνία).

Αλλά υποχώρησε ο τζίρος του Λιανικού εμπορίου στη Γερμανία τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Destatis. Οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν -5,5% σε μηνιαία βάση, αντιστρέφοντας την άνοδο του Μαρτίου κατά +7,7%. Οι Οικονομολόγοι ανέμεναν ότι θα υποχωρήσουν κατά -2% τον Απρίλιο. Επιπλέον, κατά 1% αυξήθηκαν οι τιμές παραγωγού στην Ευρωζώνη τον Απρίλιο πάνω από τις προσδοκίες των αναλυτών. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση διαμορφώθηκε στο 0,9% σε μηνιαία βάση. Τον Μάρτιο ήταν στο 1,1% στην Ευρωζώνη και στο 1,2% στην Ε.Ε. Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ όταν λειτουργούσαν οι αγορές κινήθηκε σταθεροποιητικά σε σχέση με το δολάριο.

ΧΑ

Οι επενδυτές αλλάζοντας δραστικά στάση οδήγησαν στην υπέρβαση των 900 μονάδων

Η τρίτη συνεδρίαση της εβδομάδας έγινε εν μέσω ελαφριάς ανόδου για τα χρηματιστήρια της Ευρώπης και της Νέας Υόρκης με κυρίαρχη την διάθεση για ρίσκο των θεσμικών παγκόσμια, μετά τα δεδομένα για την βιομηχανική παραγωγή. Ήταν μέρα που το αποτέλεσμα των μαχών μεταξύ των πωλητών και των αγοραστών ήταν μια μονίμως σε θετικό πεδίο πορεία, με διακυμάνσεις αλλά και διατήρηση τιμών άνω των 900 μονάδων, στο μεγαλύτερο διάστημα του δεύτερου μέρους. Επίσης απουσίαζαν, εκτός από τις αλλαγές στο πρόσημο του ΓΔ, οι υψηλές πιέσεις, με παράλληλη εμφάνιση σταθερού αγοραστικού ενδιαφέροντος για τις πλέον δεικτοβαρείς μετοχές της αγοράς. Οι αγορές στο εξωτερικό είχαν τη σφραγίδα της ανοδικής τάσης από το άνοιγμά τους, την σταθεροποίησαν στη συνέχεια με ταυτόχρονη μείωση των κερδών, με αποτέλεσμα τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στο τέλος της συνόδου εδώ να έχουν κέρδη της τάξης του +0,2% ως +0,4%.

Στο τέλος της συνόδου η άνοδος δεν ήταν αρκετή για να φέρει τον ΓΔ ψηλότερα από τις 900 μονάδες. Οι πιέσεις σε λιγοστές μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης και το σταθερό αγοραστικό ενδιαφέρον για περίπου 12 blue chip οδήγησαν τον μέσο όρο σε αναζήτηση κορυφής ως τις 14:19. Ήταν οι 902,26 από 898,65 μονάδες την προηγούμενη. Για μικρά διαστήματα και συγκεκριμένα μετά τις 15:40 και ως τις 16:24 διατηρήθηκε η αυξημένη προσφορά μετοχών και η κίνηση του ΓΔ από επίπεδα πάνω από τις 891,5 μονάδες κατέληξε στις 898,7 , που ήταν το κατώτερο δεύτερου μέρους. Το ελάχιστο μέρας ορίστηκε στο άνοιγμα. Στο ταμπλό αποτυπώθηκε μια διαπραγμάτευση σε θετικό πεδίο με αιτία τις εντολές αγοράς στα blue chip και μάλιστα των ΕΕΕ και ΕΥΡΩΒ κύρια, αν και άλλα είχαν μεγαλύτερα κέρδη αλλά μικρότερη βαρύτητα στο σχηματισμό της τιμής των δεικτών.

Σήμερα, οι 8 πτωτικές μετοχές του 25άρη υποχώρησαν από -0,11% ως -1,40% με 13 συνολικά ανοδικές και τις ΑΛΦΑ ΑΡΑΙΓ ΕΥΔΑΠ και ΜΥΤΙΛ στα αμετάβλητα και ο συνδυασμός τους οδήγησε τον ΓΔ σε άνοδο +0,71%.

Από τα blue chip ώθησαν ανοδικά οι ΜΟΗ +6,21%, ΕΛΠΕ +3,33%, ΟΠΑΠ +3,07%, ΕΥΡΩΒ +2,74%, ΕΕΕ +2,36% ΑΔΜΗΕ +2,26%, με τις υπόλοιπες ανοδικές ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΓΕΚΤΕΡΝΑ ΕΧΑΕ ΦΡΛΚ ΤΕΝΕΡΓ ΛΑΜΔΑ ΠΕΙΡ να εμφανίζουν κέρδη από +0,1% ως +0,7%. Στον αντίποδα με πτώση έμειναν στο τέλος 8 και απώλειες πάνω από -1% συναντάμε σε 3 είναι οι ΜΠΕΛΑ -1,40%, ΟΛΠ -1,23%, ΟΤΕ -1,21%, ακλουθούν ΕΤΕ -0,94%, ΤΙΤC -0.57%, ΔΕΗ -0,44%, και ΣΑΡ ΒΙΟ στο -0,11%. Από τις μετοχές του FTSEM που κατέληξε στις 1395,14 από 1390,77 μονάδες την Τρίτη με μεταβολή +0,31% ξεχώρισαν για την ανοδική τους συνεισφορά οι ΟΛΥΜΠ +5,14%, ΙΝΚΑΤ +4,13%, ΠΡΟΦ +3,23%, ΙΝΤΚΑ +2,50%, ΙΚΤΙΝ +2,22%. Στον αντίποδα με απώλειες πάνω από -0,5% βρέθηκαν οι ΑΤΤ -3,25%, ΣΕΝΕΡ -1,12%, ΠΛΑΘ -0,80%, και ΚΟΥΕΣ -0,70%. Η ΑΒΑΞ που την προηγούμενη πιέστηκε από τα πρώτα λεπτά, μετά από φήμες πως ετοιμάζεται για αύξηση κεφαλαίου και ενώ διαψεύσθηκαν από την εταιρία η πίεση δεν μειώθηκε, σήμερα αντέδρασε, με άνοδο +1,64%.

Βασικά στατιστικά δεδομένα

Μετά από άνοιγμα στις 894,66 με ανοδικό χάσμα (0,53 μονάδες) από το κλείσιμο της προηγούμενης (894,13), οι τιμές κινήθηκαν έτσι ώστε ο ΓΔ να διαπραγματευτεί με ανοδική δυναμική. Η εγγραφή του πυθμένα ήρθε στις 10:30 και ήταν οι 894,66 από 890,94 μονάδες την προηγούμενη και ακολούθησε σταθερή άνοδος ως τις 11:24 που εμφανίστηκε το πρώτο ανώτερο μέρας στις 892,12 αλλά το τελικό οι 902,26 από 898,65 μονάδες ήρθε στις 14:19. Μετά ξεκίνησε μια γλυκιά πτώση με διόρθωση και είχαμε επιστροφή στις 898,7 στις 16:24. Μετά άρχισε η νευρική ανοδική κίνηση που ίσχυε ακόμα και μέσα στις δημοπρασίες. Κυριάρχησε από το πρώτο μέρος, η ζήτηση για δεικτοβαρείς μετοχές του 25άρη και κύρια της ΕΕΕ και των ΕΥΡΩΒ ΟΠΑΠ και ΕΛΠΕ, καθώς αναζήτηση ενδοσυνεδριακά του πυθμένα δεν υπήρξε. Έτσι το εύρος διακύμανσης αυξήθηκε συγκριτικά με αυτό της προηγούμενης συνόδου στο δεύτερο μέρος, καθώς οι μάχες δόθηκαν για συγκεκριμένα blue chip αλλά είχαμε μόνιμα ανοδική κίνηση από το επίπεδο των 898 προς τις 900 μονάδες με λιγοστές ανακατατάξεις στο τέλος για το δεύτερο μέρος.

Τη σύνοδο σφράγισε ανώτερο, έναντι της προηγούμενης συνεδρίας, συναλλακτικό ενδιαφέρον με τζίρο 93,322 από 71,378 εκατ. ευρώ και πακέτα αξίας 20,187 από 3,137 εκατ. για ΕΛΛΑΚΩΡ, ΕΥΡΩΒ, ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΟΤΕ και ΜΠΕΛΑ. Η δε εμφάνιση κερδών σε 2 από τα 4 Τραπεζικά blue chip, δεν θα μπορούσε να έχει σχέση με την επικράτηση ανοδικής δυναμικής για τα ελληνικά ομόλογα. Η απόδοση του δεκαετούς διαμορφώθηκε στο 0,808% από 0,822% την προηγούμενη με ανώτερο σήμερα ως το 0,836%. Η συνολική κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκε στα 63,371 από 62,803 δις ευρώ.

Επηρέασαν καθοριστικά και μεικτά τελικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (+0,66%), αφού οι επενδυτές τις έκλεισαν ως ακολούθως:

ΑΛΦΑ (0,00%) με όγκο 8,122 εκατ. τεμάχια, οδηγήθηκε σε κλείσιμο στο 1,090 ευρώ. ΕΤΕ (-0,94%) με όγκο 3,078 εκατ. τεμάχια οδηγήθηκε σε κλείσιμο στα 2,635 ευρώ. ΕΥΡΩΒ (+2,74%) με όγκο 11,800 εκατ. τεμάχια οδηγήθηκε σε κλείσιμο στα 0,7726 ευρώ. ΠΕΙΡ (+0,13%) με όγκο 3,754 εκατ. τεμάχια οδηγήθηκε σε κλείσιμο στα 1,510 ευρώ.

Η στατιστική εικόνα των blue chip άλλαξε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (13 από 9) έναντι των καθοδικών (8 από 15) και 4 ΑΛΦΑ ΑΡΑΙΓ ΕΥΔΑΠ ΜΥΤΙΛ στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ με μεταβολή +0,71% οδηγήθηκε στις 900,49 από 894,13 μονάδες, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 2183,52 από 2166,02 μονάδες με μεταβολή +0,81%.

Για να συμβούν τα παραπάνω, ο τζίρος ανήλθε στα 93,322 από 71,378 εκατ. ευρώ και τα πακέτα είχαν αξία 20,187 από 3,137 εκατ. ευρώ. Ο Τζίρος των Τραπεζών συνολικά ήταν 43,260 από 38,169 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών διαμορφώθηκε σε 73 από 57, των καθοδικών 28 από 53 και οι αμετάβλητες ανήλθαν σε 31 από 25 την προηγούμενη.

Τεχνική ανάλυση Παράγωγα

Η άνοδος δεν διαφοροποίησε την κατεύθυνση των στοιχημάτων στα παράγωγα

Στην τρίτη συνεδρίαση της εβδομάδας οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 σε θετικό πεδίο μόνιμα. Το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε ανοδικό χάσμα 2,93 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 17,50 μονάδες ψηλότερα. Το ελάχιστο, οι 2189,11 μονάδες, εμφανίστηκε στις 10:33. Το ανώτερο ημέρας σημειώθηκε στις 11:24 και ήταν οι 2189,11 μονάδες. Το κλείσιμο στις 2183,52 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή +0,81% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα διαμορφώθηκε στα 8,147 εκατ. ευρώ.

Στα ΣΜΕ του 25άρη για την σειρά Ιουνίου διακινήθηκαν 551 συμβόλαια με ανώτερο τις 2187,25 μονάδες και χαμηλό ημέρας τις 2160,00 με τελευταίες πράξεις στις 2180,25 μονάδες και η τιμή κλεισίματος ορίστηκε στις 2177,50 από 2161,50 με 5769 από 5729 τα ανοικτά συμβόλαια. Επίσης διακινήθηκαν 67 ΣΜΕ της σειράς Ιουλίου με ανώτερο μέρας στις 2155,00, χαμηλό στις 2139,00 μονάδες με τελευταίες πράξεις στις 2151,00 από 2138,00 μονάδες και τιμή κλεισίματος στις 2148,00 από 2131,50 μονάδες και τα ανοικτά συμβόλαια που σχηματίστηκαν ήταν 360 από 317. Δεν διακινήθηκαν ΣΜΕ λήξης Αυγούστου με αποτέλεσμα να μείνει 1 ανοικτό ΣΜΕ.

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη το ενδιαφέρον υποχώρησε. Στα calls του 25άρη της σειράς του Ιουνίου άλλαξαν χέρια 16 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 2100 και τις 2200 μονάδες. Στα δικαιώματα της επόμενης σειράς, ο όγκος ήταν μηδενικός. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Ιουνίου διακινήθηκαν 129 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης από τις 2050 ως τις 2200 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της επόμενης σειράς εμφανίστηκε όγκος 30 συμβολαίων για τιμή εξάσκησης στις 2000 και τις 2050 μονάδες.

Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι συναλλαγές ανέβηκαν συνολικά και ειδικά στα ΣΜΕ των τραπεζών.

Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ: Της ΠΕΙΡ που είχαν όγκο 10192 από 12965 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου. Επίσης άλλαξαν χέρια 120 από 1165 ΣΜΕ λήξης Σεπτεμβρίου. Της ΕΥΡΩΒ με 4390 από 6078 για την τρέχουσα σειρά. Της ΑΛΦΑ με 4413 από 3028 ΣΜΕ όγκο την προηγούμενη. Επίσης άλλαξαν χέρια 657 από 18 ΣΜΕ λήξης Σεπτεμβρίου. Της ΕΤΕ με 2254 από 8351. Επίσης άλλαξαν χέρια 20 από 156 ΣΜΕ λήξης Σεπτεμβρίου. Τα αμέσως επόμενα σε όγκο ήταν τα 673 ΣΜΕ για τη ΜΟΗ, της ΓΕΚΤΕΡΝΑ ήταν 560 από 331 ΣΜΕ και της ΔΕΗ ήταν 322 από 746 για την σειρά Ιουνίου. Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo μειώθηκε και περιορίστηκε στα 2.834 συμβόλαια για ΔΕΗ, και στα 212 για ΑΛΦΑ.

Η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ. παρατήρησε: “Ο ΓΔ βρήκε για άλλη μια φορά στήριξη στις 865 μονάδες, επιβεβαιώνοντας το trading range μεταξύ 865 - 910. Προσέγγισε ήδη τις 900 μονάδες, αλλά αναμένουμε αύξηση της προσφοράς πάνω από τις 900 μονάδες, με την αντίσταση στις 910 μονάδες να παραμένει. Δεν έχουμε ακόμα κάποιες ενδείξεις ότι αυτό το trading range θα μεταβληθεί άμεσα. Ο ΚΜΟ-60 κινείται πλέον στις 875 μονάδες και παρέχει επιπλέον στήριξη. Ο ΔΤΡ, από την άλλη πλευρά, εξακολουθεί να κινείται κάτω από τον ΚΜΟ-60 στις 560 μονάδες, με αποτέλεσμα η βραχυχρόνια τάση να παραμένει πτωτική, σε αντίθεση με την κύρια τάση. Όσο ο ΔΤΡ κινείται κάτω από τις 560 μονάδες, βρίσκεται σε φάση διόρθωσης του ανοδικού κύματος, Πιθανή ανοδική διάσπαση των 560 μονάδων θα οδηγήσει προς τα υψηλά 52 εβδομάδων”.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο Νικόλας Πετράκης της Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ

Συντηρητικά κινείται ο Γενικός Δείκτης το τελευταίο διάστημα, με την Αγορά να έχει “χωνέψει” πλήρως την επερχόμενη διαδικασία αύξησης κεφαλαίου της ΑΛΦΑ. Η επαναφορά της Αγοράς έγινε με μεγάλη προσοχή από τους Επενδυτές, με την συναλλακτική δραστηριότητα να είναι μειωμένη. Το μόνο βέβαιο είναι ότι η νέα “μόδα”, με τον καταποντισμό τίτλων μόνο στην φημολογία αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, είναι κάτι που καθιστά τους Επενδυτές ακόμη πιο επιφυλακτικούς για την συνέχεια.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης έφτασε στο πτωτικό “χάσμα” των 900 μονάδων, όπου και αποτελεί την βραχυπρόθεσμη αντίσταση της Αγοράς. Πειστική υπέρβαση των 900 μονάδων, θα οδηγήσει τον ΓΔ στην “διακεκαυμένη ζώνη” των 920 μονάδων, με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στα ψηλά 6,5 ετών και τις 950 μονάδες. Οι ταλαντωτές έχουν αποφορτιστεί επαρκώς, με τον MACD να ετοιμάζεται να δώσει σήμα αγοράς στα ημερήσια γραφήματα, αφήνοντας μία αισιόδοξη “νότα” για την συνέχεια. Βραχυπρόθεσμη στήριξη αποτελούν οι 890 μονάδες, ενώ βασικότερη στήριξη αποτελεί η ζώνη 875 - 870 μονάδων.

Καμία διαφοροποίηση του δείκτη Τραπεζών με την περασμένη εβδομάδα, του οποίου το βραχυπρόθεσμο σήμα πώλησης παραμένει σε ισχύ. Η αντίσταση των 555 μονάδων διατηρεί το σήμα πώλησης ανέπαφο, με την ανοδική τάση να επαναφέρεται μόνο με την υπέρβαση της επόμενης αντίστασης των 580 μονάδων. Αδυναμία υπέρβασης των προαναφερθέντων ορίων, θα οδηγήσει τον εν λόγω δείκτη στις 500 μονάδες και εν συνεχεία στα πρόσφατα χαμηλά των 480 μονάδων (38,2% της ανόδου Νοεμβρίου – Μάϊου).

Το ξεμπλοκάρισμα του Γενικού Δείκτη από την αντίσταση των 900 μονάδων, φαίνεται πως χρειάζεται και την συμβολή των Τραπεζικών τίτλων, με την Αγορά προς το παρόν να παραμένει διστακτική. Αν και πολύ κοντά στην διάσπαση των τεχνικών ορίων στους δύο δείκτες, η επιβεβαίωση δεν έχει ακόμα επιτευχθεί. Σε περίπτωση αδυναμίας δημιουργίας νέου ανοδικού κυματισμού, το ενδεχόμενο μιας συσσώρευσης αποτελεί και το βασικότερο σενάριο για την ώρα.

Σήμερα

Οι περισσότερες ασιατικές αγορές σημείωσαν άνοδο σήμερα Πέμπτη 3/6 (τα futures των δεικτών των ΗΠΑ ήταν σταθερά με οριακά κέρδη), ξεπερνώντας τις ανησυχίες από τις τελευταίες εξελίξεις στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας, καθώς και από τα σχόλια στελεχών της Ομοσπονδιακής Τράπεζας για πιθανή μείωση των κινήτρων της Fed.

Η αισιοδοξία για τη διάθεση εμβολίων ενίσχυσε τις ιαπωνικές μετοχές, ενώ η αγορές μετοχών στην Κίνα σημείωσαν άνοδο αν και στο Χονγκ Κονγκ υποχώρησαν οι τιμές. Τα συμβόλαια S&P 500 και Nasdaq 100 ήταν οριακά στο πράσινο αφού οι δείκτες σημείωσαν μέτρια αύξηση. Οι αποδόσεις του δεκαετούς ομολόγου των ΗΠΑ διατηρήθηκαν κάτω από το 1,60% και η ισχύς του δολαρίου κυμάνθηκε σε στενό εύρος.

Οι traders μελέτησαν σχολαστικά σχόλια από τον πρόεδρο της Fed της Φιλαδέλφειας, Πάτρικ Χάρκερ, ο οποίος είπε ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα πρέπει να αρχίσει να συζητά το χρονικό πλαίσιο για την απομάκρυνση του προγράμματος αγοράς ομολόγων. Η έκθεση για τις θέσεις εργασίας της Παρασκευής στις ΗΠΑ μπορεί να προσφέρει στοιχεία για την οικονομική ανάκαμψη μετά τον κίνδυνο από την πανδημία και για αυτόν που θα προκύψει από τον πληθωρισμό.

Οι κινεζικές μετοχές δεν επηρεάστηκαν από τα σχέδια του Προέδρου Τζο Μπάιντεν για τροποποίηση της απαγόρευσης των εταιριών από τις ΗΠΑ για επενδύσεις σε εταιρείες που συνδέονται με τον στρατό της Κίνας, η οποία ενδέχεται να επεκτείνει τον έλεγχο σε ένα ευρύτερο σύνολο επιχειρήσεων.

Το δολάριο διατηρείται σταθερό καθώς η αγορά περιμένει νέους καταλύτες από τα οικονομικά δεδομένα, ενώ οι αγορές αντιμετωπίζουν μια σειρά από αντίθετης κατεύθυνσης ρεύματα, συμπεριλαμβανομένου του κινδύνου ότι ο πληθωρισμός θα μπορούσε να αποδειχθεί πως δεν είναι παροδικός. Η προοπτική για σταδιακή μείωση του προγράμματος έκτακτης ανάγκης συνέβαλε, στο να ξαναεμφανιστούν σε μετοχές που χαρακτηρίζονται meme stocks όπως η AMC Entertainment Holdings Inc, επίπεδα ρεκόρ μετά από ένα ισχυρό ράλι από τα χαμηλά επίπεδα που εμφάνισαν λόγω της πανδημίας.

Οι αξιωματούχοι της Fed έχουν δηλώσει στο παρελθόν ότι οι πιέσεις στις τιμές είναι πιθανά παροδικές. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της BlackRock Inc., Larry Fink, δήλωσε ότι η πιθανότητα αύξησης του πληθωρισμού μπορεί να έχει υποτιμηθεί. Η αμερικανική κεντρική τράπεζα δήλωσε ότι σκοπεύει να αρχίσει σταδιακά να πωλεί ένα χαρτοφυλάκιο με εταιρικό χρέος που αγοράστηκε μέσω μιας απόφασης υπέρ της διευκόλυνσης του δανεισμού έκτακτης ανάγκης που ξεκίνησε πέρυσι, καθώς η πανδημία Covid-19 άπλωσε τον πανικό στις χρηματοοικονομικές αγορές.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • DAX
  • DJC
  • ΓΔ
  • UKX



Σχολιασμένα