ΗΠΑ - Κίνα: Τηλεφωνική επικοινωνία Γέλεν - Λιου Χε

Τετάρτη, 02 Ιουνίου 2021 15:11
UPD:15:13
REUTERS/ALY SONG

Ο Αντιπρόεδρος της Κίνας Λιου Χε και η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν, μίλησαν την Τετάρτη για πρώτη φορά από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του ο Πρόεδρος Μπάιντεν. Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Κίνα δήλωσαν ότι οι δύο ηγέτες μίλησαν για την οικονομία και τη συνεργασία, αλλά και θέματα «τριβής».

Η κα. Γέλεν συζήτησε τα σχέδια της κυβέρνησης Μπάιντεν να «υποστηρίξει μια συνεχή ισχυρή οικονομική ανάκαμψη και τη σημασία της συνεργασίας σε τομείς που είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ», ανέφερε το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών σε δήλωση.

Ο κ. Λιου και η κα. Γέλεν συμφώνησαν ότι η οικονομική σχέση των δύο χωρών είναι «πολύ σημαντική», ανέφεραν κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης. Η έκθεση ανέφερε ότι οι ηγέτες διεξήγαγαν μια ευρεία συζήτηση για τη μακροοικονομική κατάσταση και τη διμερή συνεργασία.

Καμία πλευρά δεν κοινοποίησε περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με τη συνομιλία. Οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου παρέμειναν στενοί εμπορικοί εταίροι παρά τις γεωπολιτικές εντάσεις.

Τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης χαρακτήρισαν τη συζήτηση των δύο ηγετών την Τετάρτη ως μια στάση «αμοιβαίου σεβασμού», μια φράση που συχνά χρησιμοποιεί το Πεκίνο όταν ζητά ευνοϊκότερη επικοινωνία με τις ΗΠΑ

Το αμερικανικό δολάριο εξασθενεί καθώς η Federal Reserve διατηρεί τα επιτόκια χαμηλά για να υποστηρίξει την ανάκαμψη της οικονομίας από την πανδημία. 

Πολλοί οικονομολόγοι στην Κίνα ανησυχούν για τις επιπτώσεις από τις μεγάλες κυβερνητικές δαπάνες των ΗΠΑ που προορίζονται να στηρίξουν την ανάπτυξη.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από το CNBC



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα