Απάντηση Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στην «Ακρόπολις»

Παρασκευή, 11 Μαΐου 2007 15:05

Απάντηση σε χθεσινή ανακοίνωση http://www.naftemporiki.gr/news/static/07/05/10/1332355.htm των βασικών μετόχων της Ακρόπολις ΑΧΕΠΕΥ, της οποίας έχει ανακληθεί η άδεια λειτουργίας, έδωσε σήμερα η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Συγκεκριμένα, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δηλώνει τα εξής:

«Προσβάλλει την κοινή λογική ότι συναλλαγές επί ομολόγων του Δημοσίου σταθερού επιτοκίου, που παρουσιάζουν σημαντικές αποκλίσεις (μέχρι και 3%) από το εύρος τιμών που διαμορφώνονται στην ΗΔΑΤ, αποτελούν επωφελείς συναλλαγές για τα ασφαλιστικά ταμεία. - Δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα ο ισχυρισμός ότι η "Ακρόπολις" πραγματοποίησε έντεκα συναλλαγές με πέντε μόνο ταμεία στη διάρκεια 2002-2005.

- Είναι ψευδής και ανυπόστατος ο ισχυρισμός ότι η Ηλεκτρονική Δευτερογενής Αγορά Τίτλων (ΗΔΑΤ), η οποία λειτουργεί από το 1998, δεν είχε αναπτυχθεί επαρκώς την περίοδο εκείνη, παρουσίαζε μικρή εμπορευσιμότητα, μεγάλες διακυμάνσεις τιμών και δεν απεικόνιζε την πραγματική εικόνα της αγοράς ομολόγων. Η αλήθεια είναι ότι η αγορά της ΗΔΑΤ στην οποία μετέχουν 22 από τα μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ήταν ιδιαίτερα ανεπτυγμένη την περίοδο 2002-2005, παρουσίαζε κατά κανόνα υψηλή εμπορευσιμότητα, μικρές διακυμάνσεις και απεικόνιζε την πραγματική εικόνα της αγοράς ομολόγων.

- Είναι εκτός πραγματικότητας ο ισχυρισμός ότι δεν είναι εύστοχη η σύγκριση τιμών κλεισίματος της ΗΔΑΤ με τις πραγματικές τιμές συναλλαγών, οι οποίες κατά κύριο λόγο εβασίζοντο στις τιμές που επικρατούσαν στην εξωχρηματιστηριακή αγορά όπου και δραστηριοποιούνται όλες οι χρηματιστηριακές εταιρίες. "Δηλαδή οι πραγματικές τιμές σε Ομόλογα του Δημοσίου σταθερού επιτοκίου διαμορφώνονταν σε μια μη οργανωμένη εξωχρηματιστηριακή αγορά; Είναι προφανές ότι δεν είναι δυνατόν να ισχύει κάτι τέτοιο», επισημαίνει η ΕΚ.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα