ΓΣΕΒΕΕ για Πτωχευτικό: «Στην εξαθλίωση όσοι εισέλθουν στην πτωχευτική διαδικασία» 

Τρίτη, 01 Ιουνίου 2021 18:03
UPD:18:38
EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ

 «Η εφαρμογή του πτωχευτικού νόμου ισοδυναμεί με το τέλος της προστασίας της πρώτης κατοικίας και θα οδηγήσει χιλιάδες νοικοκυριά, μικρομεσαίους επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες να χάσουν τις περιουσίες τους. Η δυνατότητα που δίνεται στους πιστωτές να προβούν σε μονομερή ενεργοποίηση της διαδικασίας πτώχευσης και η αντιμετώπιση, για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού κράτους, των φυσικών προσώπων ως επιχειρήσεων ευνοεί με προκλητικό τρόπο τις τράπεζες» Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), με αφορμή την πλήρη εφαρμογή από σήμερα, Τρίτη 1η Ιουνίου,του Πτωχευτικού Νόμου.

«Η εισαγωγή του μεταπτωχευτικού εισοδήματος στην πτωχευτική περιουσία θα οδηγήσει στην εξαθλίωση όσους εισέλθουν στην πτωχευτική διαδικασία» συνεχίζει η ανακοίνωση.

«Οι μικρές επιχειρήσεις, που αποτελούν το 81% των μικρομεσαίων εξαιρούνται της ασφάλειας δικαίου, καθώς οι υποθέσεις τους θα εκδικάζονται στα Ειρηνοδικεία, χωρίς δυνατότητα φυσικής παρουσίας. Τέλος, η περίφημη δεύτερη ευκαιρία δεν είναι παρά το τυράκι στη φάκα, μιας και παρέχεται υπό εντελώς ασύμφορους και δρακόντειους όρους», επισημαίνει η ΓΣΕΒΕΕ.

Στο πλαίσιο αυτό και με στόχο την πληροφόρηση των επιχειρήσεων η συνομοσπονδία παρουσιάζει δέκα ερωτήσεις -απαντήσεις για το νέο θεσμικό πλαίσιο και τους κινδύνους , όπως αναφέρει, που αυτό εγκυμονεί για τους οφειλέτες ενώ δηλώνει ότι συνεχίζει την άσκηση πιεστικού ενδιαφέροντος προς το υπουργείο Οικονομικών για την ερμηνεία κρίσιμων κενών προς όφελος των ατομικών, πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

Τι προβλέπει το νέο πλαίσιο του πτωχευτικού σε δέκα ερωτήσεις- απαντήσεις

1. Ποιοι πτωχεύουν: Όλα τα φυσικά πρόσωπα, ασχέτως εμπορικής ιδιότητας, και όλα τα νομικά πρόσωπα, τα οποία έχουν εμπορικό ή απλά οικονομικό σκοπό ή απλά οιαδήποτε οικονομική δραστηριότητα. Δηλαδή, πτωχεύουν ατομικές και κάθε μορφής εταιρικές επιχειρήσεις, σύλλογοι, σωματεία, νοικοκυριά, εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι κ.λπ. (αρ.76)

2. Πότε πτωχεύουν: Όταν δεν καταβάλουν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις άνω των 30.000 ευρώ προς Δημόσιο, Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης (Φ.Κ.Α.) ή Τράπεζες για έξι (6) μήνες και το ποσό αυτό αποτελεί το 40% των συνολικών ληξιπρόθεσμων οφειλών. Δηλαδή, πρακτικά, όποιος έχει συνολικές ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις τουλάχιστον 75.000 ευρώ και δεν εξυπηρετεί το 40% αυτών (30.000) π.χ. από την 1 Δεκεμβρίου 2020 έως την 1 Ιουνίου 2021, δηλαδή για 6 μήνες, κινδυνεύει με πτώχευση. Μάλιστα, η «επιλεκτική» πληρωμή υποχρεώσεων δεν αποτρέπει την πτώχευση (αρ.77 παρ.2).

3. Πώς πτωχεύουν; Με αίτηση πτώχευσης-δικόγραφο στο Πολυμελές (τριμελές) Πρωτοδικείο της έδρας ή της κύριας κατοικίας του οφειλέτη-υποψήφιου πτωχού, το οποίο καταθέτουν είτε πιστωτής είτε και ο ίδιος ο οφειλέτης και η οποία επιδίδεται στον οφειλέτη-υποψήφιο πτωχό μόλις 15 ημέρες πριν τη δικάσιμο (αρ.78). Μάλιστα, προβλέπεται και υποχρέωση του οφειλέτη σε αυτοπτώχευση, όταν δεν μπορεί να εξυπηρετεί τις υποχρεώσεις του (αρ.79 παρ.5). Η αίτηση εκδικάζεται με το γνωστό σε όλους συνδυασμό προφορικής και γραπτής διαδικασίας, ενώ εκδίδεται απόφαση που δέχεται ή απορρίπτει την αίτηση πτώχευσης.

4. Κινδυνεύει άμεσα η πρώτη κατοικία οφειλετών; Ναι, διότι αμέσως μετά την κατάθεση της αίτησης πτώχευσης και έως τη δίκη ο πιστωτής μπορεί με ασφαλιστικά μέτρα να ζητήσει το «πάγωμα» της περιουσίας του οφειλέτη και αν το αίτημα του γίνει δεκτό αίρεται κάθε προστασία της πρώτης κατοικίας (αρ.86 παρ.4).

5. Ποιες θεωρούνται «Πτωχεύσεις Μικρού Αντικειμένου» (Π.Μ.Α); Θεωρούνται αυτές στις οποίες ο οφειλέτης-επιχειρηματίας έχει είτε ενεργητικό 350.000 ευρώ είτε ετήσιο κύκλο εργασιών 700.000 ευρώ είτε έως 10 εργαζόμενους. Αν λοιπόν πληρούται ένα οποιοδήποτε από αυτά τα τρία κριτήρια ακολουθείται άλλη «απλοποιημένη» διαδικασία πτώχευσης. Το ίδιο και αν πρόκειται για φυσικό πρόσωπο-μη επιχειρηματία, εφόσον έχει περιουσία έως 350.000 ευρώ. (αρ.78 παρ.2)

6. Ποιο δικαστήριο είναι αρμόδιο; Το Ειρηνοδικείο της έδρας ή κύριας κατοικίας του οφειλέτη-επιχειρηματία-υποψήφιου πτωχού (αρ.172 παρ.2) και όχι το Πολυμελές Πρωτοδικείο, όπως στις άλλες.

7. Πώς πραγματοποιούνται οι « Πτωχεύσεις Μικρού Αντικειμένου»; Η αίτηση πτώχευσης δεν επιδίδεται 15 ημέρες πριν τη δικάσιμο, όπως στις άλλες, αλλά κατατίθεται ηλεκτρονικά στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Φερεγγυότητας, στο οποίο και δημοσιεύεται για 30 ημέρες. Αν στο διάστημα αυτό δεν υπάρξει παρέμβαση εναντίον της, η αίτηση πτώχευσης γίνεται αυτομάτως δεκτή από το Ειρηνοδικείο, χωρίς καμία ακροαματική διαδικασία. Αίτηση πτώχευσης του (αυτοπτώχευση) μπορεί να υποβάλει και ο ίδιος ο οφειλέτης-επιχειρηματίας (αρ.173)

8. Πότε πτωχεύουν; Όταν δεν καταβάλουν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις πάνω από 30.000 ευρώ προς Δημόσιο, Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης (Φ.Κ.Α.) ή Τράπεζες για έξι (6) μήνες και το ποσό αυτό αποτελεί το 60% των συνολικών ληξιπρόθεσμων οφειλών. Δηλαδή, πρακτικά, όποιος έχει συνολικές ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις τουλάχιστον 50.000 ευρώ και δεν εξυπηρετεί το 60% αυτών (30.000) π.χ. από την 1 Δεκεμβρίου 2020 έως την 1 Ιουνίου 2021, δηλαδή για 6 μήνες, κινδυνεύει με «απλοποιημένη» πτώχευση. Μάλιστα, η «επιλεκτική» πληρωμή υποχρεώσεων δεν αποτρέπει την πτώχευση (αρ.176 παρ.2).

9. Πώς λαμβάνει μέρος ο οφειλέτης στη διαδικασία πτώχευσης; Αν υπάρξει επίσης ηλεκτρονικά κύρια παρέμβαση εντός 30 ημερών από τη δημοσιοποίηση της αίτησης στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Φερεγγυότητας. Στην περίπτωση αυτή, επιδίδεται η αίτηση εντός 10ημέρου και εντός 60 ημερών ο οφειλέτης καταθέτει στο Ειρηνοδικείο τους ισχυρισμούς και τα αποδεικτικά μέσα (έγγραφα, ένορκες βεβαιώσεις κλπ), αναμένων την έκδοση απόφασης κήρυξης πτώχευσης ή μη εντός διμήνου (αρ.177 και 213).

10. Επιτρέπεται έφεση κατά της απόφασης; Ναι, μόνο έφεση, στο οικείο Πρωτοδικείο.

   



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα