Ολιστικό Πρόγραμμα Διαχείρισης Βιωσιμότητας για Υπεύθυνη Μεταλλευτική Δραστηριότητα από την Ελληνικός Χρυσός

Sponsored Content
Τετάρτη, 07 Ιουλίου 2021 09:54

H υιοθέτηση του Κώδικα Αρχών Βιώσιμης Ανάπτυξης από τον εξορυκτικό κλάδο που περιλαμβάνει συγκεκριμένους δείκτες απεικόνισης της βιώσιμης λειτουργίας του αποτελεί ένα από τα στοιχήματα της επόμενης δεκαετίας για τις επιχειρήσεις του κλάδου.

Για Υπεύθυνη Μεταλλευτική Δραστηριότητα κάνει λόγο η Ελληνικός Χρυσός και παρουσιάζει ένα πλήρες Ολιστικό Πρόγραμμα Διαχείρισης Βιωσιμότητας. Σύμφωνα με την εταιρεία «στον πυρήνα της δραστηριότητας και φιλοσοφίας μας, τόσο σε επίπεδο μητρικής Eldorado Gold όσο και της Ελληνικός Χρυσός, βρίσκεται το λεγόμενο Responsible Mining, που βασίζεται στις αρχές της Βιώσιμης Ανάπτυξης. Το Responsible Mining πρεσβεύει την κοινωνική και οικονομική ευημερίας για τις τοπικές κοινωνίες που δραστηριοποιούμαστε, την ενίσχυση της περιβαλλοντικής μέριμνας και τη διαρκή βελτίωση της εταιρικής διακυβέρνησης με όρους αξιοκρατίας και κοινωνικής δικαιοσύνης. Από την διοίκηση μέχρι τη γραμμή παραγωγής, η αρχή της υπεύθυνης μεταλλευτικής δραστηριότητας διέπει κάθε στάδιο της λειτουργίας μας».

JAMES HODGINS

Η εταιρεία επισημαίνει πως τόσο η πρόσφατη συμφωνία της με το ελληνικό Δημόσιο για την περαιτέρω αξιοποίηση των μεταλλευτικών κοιτασμάτων στη Χαλκιδική όσο και η μέχρι τώρα δραστηριότητά της στην περιοχή ακολουθεί το πλαίσιο της υπεύθυνης μεταλλουργίας. «Τo περιβαλλοντικό αποτύπωμα της δραστηριότητάς μας θα μειωθεί ακόμα πιο αποφασιστικά με επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες, όπως η Ξηρή Απόθεση των μεταλλευτικών καταλοίπων, μια επαναστατική μέθοδος για την ασφαλή και βιώσιμη απόθεση που εφαρμόζουμε ήδη στον πρότυπο Χώρο Ξηρής Απόθεσης στον Κοκκινόλακκα, και που θα εφαρμόσουμε και στις Σκουριές, σε συνέχεια της πρόσφατης σχετικής αδειοδότησης που λάβαμε από το Υπουργείο Ενέργειας για την τροποποίηση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τα Μεταλλεία Κασσάνδρας. Η καθοριστική αυτή εξέλιξη σημαίνει ότι η περιβαλλοντική επίδραση του νέου χώρου απόθεσης που θα κατασκευαστεί στις Σκουριές θα  μειωθεί κατά 50%, σε ένα έργο που ήδη από τον σχεδιασμό του έχει ενσωματώσει πλήρως τις αρχές της Βιώσιμης Ανάπτυξης. Συνολικά, θα επενδύσουμε περισσότερα από 130 εκατ.ευρώ για την ανάπτυξη Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Αποβλήτων & Υδάτων. Περιλαμβάνονται ειδικές προβλέψεις για την διαχείριση του αέρα, του θορύβου και της σκόνης, καθώς και πρόνοια για την προστασία των υδάτινων πόρων, την ασφαλή διαχείρισή τους και την ενίσχυση της αντιπλημμυρικής οχύρωσης των μεταλλείων μας. Προβλέπεται 100% επαναπλήρωση του επιφανειακού και του υπόγειου ορύγματος μετά το τέλος της εκμετάλλευσης. Εφαρμογή της νέας βέλτιστης διαθέσιμης τεχνολογίας που ονομάζεται λιθογόμωση πάστας, η οποία συνεπάγεται την επαναχρησιμοποίηση του συνόλου των μεταλλευτικών καταλοίπων για την επαναπλήρωση των στοών, στην λογική της Κυκλικής Οικονομίας», επισημαίνει η Ελληνικός Χρυσός.

HELLASGOLDSA
Αναφορικά με τη μέχρι τώρα περιβαλλοντική δράση της αξίζει να αναφερθεί πως η εταιρεία τα τελευταία χρόνια υλοποιεί ένα από τα ιστορικώς μεγαλύτερα έργα περιβαλλοντικής αποκατάστασης στην Ελλάδα στην περιοχή της Ολυμπιάδας. Πρόκειται για μία περιοχή όπου στην δεκαετία του ’60-’70 εναποτίθεντο τα μεταλλευτικά κατάλοιπα από τους προηγούμενους ιδιοκτήτες των μεταλλείων. Πλέον, έχει καθαριστεί η περιοχή από αυτές τις εναποθέσεις των παλαιών ιδιοκτητών, με επένδυση άνω των €100 εκατ., έχουν απομακρυνθεί 3 εκ. τόνους μεταλλευτικών καταλοίπων και εξυγιαίνεται πλήρως μία έκταση 300.000 τ.μ, μέρος της οποίας πλέον καταλαμβάνεται από ένα φυτώριο 150.000 τ.μ. όπου καλλιεργούμε περισσότερα από 400 είδη τοπικών φυτών που χρησιμοποιούνται στα έργα αποκατάστασης. Το μεγάλο αυτό έργο συνεχίζεται, και πραγματοποιούνται παράλληλες αποκαταστάσεις μετά το πέρας των εκάστοτε μεταλλευτικών εργασιών, με απώτερο σκοπό μας να παραδοθεί το φυσικό τοπίο άρτιο στην τοπική κοινωνία για πάσα χρήση, όταν η μεταλλευτική περίοδος ολοκληρωθεί.

Πρόκειται λοιπόν για ένα σύνολο δράσεων που αντιστοιχούν σε ένα νέο ολιστικό πλαίσιο διαχείρισης της Βιωσιμότητας, ένα πρωτοποριακό σύστημα προτύπων που ελάχιστες μεταλλευτικές εταιρείες εφαρμόζουν σήμερα. «Διαμορφώσαμε το σύστημα δομών και διαδικασιών μας, έτσι ώστε να ανταποκρίνεται αποτελεσματικά στις διαρκώς μεταβαλλόμενες συνθήκες της σύγχρονης κοινωνίας που επηρεάζουν τη λειτουργία μας, με γνώμονα τις αρχές της διαφάνειας και της υπευθυνότητας», σχολιάζει η εταιρεία και συμπληρώνει λέγοντας πως «με το Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Βιωσιμότητας ("SIMS") διαμορφώνουμε έναν ισχυρό μηχανισμό για την εφαρμογή των αρχών της υπεύθυνης μεταλλευτικής δραστηριότητας στη λειτουργία μας. Δεσμευόμαστε για την υπεύθυνη ανάπτυξη των επενδύσεών μας και αυτό αποτυπώνεται στην πράξη τόσο στις στρατηγικές μας επιλογές όσο και στον τρόπο λειτουργίας μας, σε σχέση με τους ανθρώπους μας, την τοπική κοινωνία της ΒΑ Χαλκιδικής και το περιβάλλον που μας φιλοξενεί».

 Το SIMS εντάσσει την Βιωσιμότητα, την Υγεία και την Ασφάλεια στην εργασία, την περιβαλλοντική διαχείριση, τις κοινωνικές επιδόσεις και τα συστήματα προστασίας σε ένα πλήρες, συνεκτικό πλαίσιο με ένα κοινό σύνολο πολιτικών, διαδικασιών και προτύπων για κάθε τμήμα και λειτουργία της εταιρείας, που όμοιό του δεν υφίσταται αυτή την στιγμή στην ελληνική βιομηχανία. Όπως υποστηρίζει η Ελληνικός Χρυσός «έχουμε σχεδιάσει και εφαρμόζουμε ένα από τα πιο ολοκληρωμένα προγράμματα περιβαλλοντικής παρακολούθησης στην Ευρώπη, το οποίο παρακολουθεί και καταγράφει μεταξύ άλλων την ποιότητα του αέρα, του εδάφους και των υδάτων, το ακουστικό περιβάλλον και τον θόρυβο, την σεισμικότητα και το οικοσύστημα, σε περισσότερα από 400 σημεία ελέγχου, αναρτώντας τα αποτελέσματα σε προσβάσιμη από όλους ειδική πλατφόρμα στο διαδίκτυο».

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα