Εμπορική: Κάμψη κερδοφορίας κατά 64,9%

Παρασκευή, 11 Μαΐου 2007 17:45

Στα €18,3 εκατ. διαμορφώθηκαν στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους τα ενοποιημένα κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας της Εμπορικής Τράπεζας σημειώνοντας πτώση κατά 64,9% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή χρονική περίοδο.

Τα καθαρά έσοδα από τόκους διαμορφώθηκαν σε €196,5 εκατ., ενισχυμένα κατά 15,1%.

Τα καθαρά έσοδα από προμήθειες μειώθηκαν κατά 8,4% στα €38,5 εκατ. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της τράπεζας, η πτώση οφείλεται σε μείωση των συναλλαγών με τους πελάτες την περίοδο αυτή.

Τα καθαρά έσοδα από ασφαλιστικές εργασίες διαμορφώθηκαν σε €0,5 εκατ., μετά την ανακατάταξη του Φοίνικα στις μη συνεχιζόμενες δραστηριότητες.

Τα λοιπά λειτουργικά έσοδα ανήλθαν σε €8,4 εκατ. χαμηλότερα κατά €27,5 εκατ. σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2006, όπου τα κέρδη από την πώληση επιχειρηματικών συμμετοχών και τίτλων του AFS χαρτοφυλακίου επέδρασαν θετικά στα αποτελέσματα.

Τα λειτουργικά έξοδα (πριν από προβλέψεις) αυξήθηκαν κατά 9,9% στα €155,5 εκατ. Η αύξηση οφείλεται κυρίως σε έξοδα που σχετίζονται με τις κύριες δραστηριότητες, καθώς και με τις διαδικασίες του μετασχηματισμού.

Οι δαπάνες προσωπικού αυξήθηκαν κατά 8,7%. Ο αριθμός των εργαζομένων στις θυγατρικές των Βαλκανίων αυξήθηκε κατά 150 άτομα περίπου.

Τα λοιπά λειτουργικά έξοδα αυξήθηκαν επίσης κατά 9,8%, κυρίως λόγω εξόδων που σχετίζονται με τις κύριες δραστηριότητες.

Τα έξοδα μετασχηματισμού που περιλαμβάνονται επίσης στην κατάσταση αποτελεσμάτων της τράπεζας ανήλθαν σε €5,4 εκατ. και περιλαμβάνουν γενικά έξοδα που σχετίζονται με τις διαδικασίες μετασχηματισμού (έξοδα συμβούλων, έξοδα μηχανογράφησης, έξοδα ανθρωπίνων πόρων).

Τα λειτουργικά κέρδη (πριν από προβλέψεις) παρουσίασαν μείωση σε σχέση με το 2006 κατά περίπου 18% και διαμορφώθηκαν στα €88,5 εκατ. Η μείωση σε σχέση με το 2006 οφείλεται κυρίως στα συγκυριακά κέρδη που προαναφέρθηκαν. Αφαιρουμένων των παραπάνω στοιχείων, τα κέρδη αυξήθηκαν κατά 10%.

Οι προβλέψεις (για επισφαλείς απαιτήσεις) ανήλθαν σε €56,3 εκατ. και αντιπροσωπεύουν 120 μονάδες βάσης επί του μέσου δανειακού χαρτοφυλακίου, με την αύξηση να οφείλεται στην εφαρμογή νέων μεθόδων και εργαλείων. Η υλοποίηση μίας νέας διαδικασίας ανάκτησης μη-εξυπηρετούμενων δανείων έχει ήδη ξεκινήσει και αναμένεται να μειώσει σταδιακά το κόστος κινδύνου, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της τράπεζας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα