Κίνα: 17,4% η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής

Τετάρτη, 16 Μαΐου 2007 08:32

ΠΑΝΩ από το 17% διατηρήθηκε για δεύτερο μήνα η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής της Κίνας, αυξάνοντας τις πιέσεις στην κυβέρνηση να αυξήσει τα βασικά επιτόκια δανεισμού για να περιορίσει τις επενδύσεις στην ταχύτερα αναπτυσσόμενη μεγάλη οικονομία του κόσμου.

Η παραγωγή σημείωσε αύξηση 17,4% τον Απρίλιο μετά από αύξηση 17,6% τον Μάρτιο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας. Η αύξηση ήταν κοντά στις προβλέψεις των 18 οικονομικών αναλυτών που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News και εκτιμούσαν κατά μέσον όρο ότι η βιομηχανική παραγωγή θα αυξηθεί κατά 17,5%.

Οι επενδύσεις σε πάγια περιουσιακά στοιχεία στις αστικές περιοχές κατά πάσα πιθανότητα αυξήθηκαν 25,3% το πρώτο τετράμηνο του έτους σε σύγκριση με πέρυσι, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg. Η κυβέρνηση θα ανακοινώσει αύριο στις 10 π.μ. (ώρα Κίνας) αυτά τα στοιχεία.

Οι δαπάνες σε εργοστάσια και γη, αυξήθηκαν 29,6% το πρώτο τετράμηνο του προηγούμενου έτους, ενώ στο σύνολο του 2006, υποχώρησαν στο 24,5%.

Η ανάπτυξη της βιομηχανικής παραγωγής επιταχύνθηκε φέτος μετά την υποχώρησή της το τελευταίο τρίμηνο του 2006, υποχωρώντας στα χαμηλότερα επίπεδα δύο ετών του 14,7% τον Οκτώβριο. Τους τέσσερις πρώτους μήνες η παραγωγή αυξήθηκα 18% σε σύγκριση με πέρυσι. Η αύξηση ολόκληρο το 2006 ήταν 16,6%.

Στην Ινδία, τη δεύτερη ταχύτερα αναπτυσσόμενη μεγάλη οικονομία στον κόσμο, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 12,9% τον Μάρτιο.

Η Κίνα προσπαθεί να περιορίσει τον δανεισμό και τις επενδύσεις, καθώς οι εξαγωγές τροφοδοτούν με μετρητά την οικονομία.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα