Πάνω από 4% η ανάπτυξη στο πρώτο τρίμηνο

Κύριοι προωθητικοί παράγοντες εξαγωγές και επενδύσεις
Τετάρτη, 16 Μαΐου 2007 09:57

ΕΞΑΓΩΓΕΣ και επενδύσεις διατήρησαν το ρυθμό ανάπτυξης πάνω από το 4% για το α' τρίμηνο του χρόνου δίνοντας παράλληλα και ένα πρώτο θετικό μήνυμα επίτευξης ή και υπέρβασης ακόμη του ετήσιου στόχου για ανάπτυξη 3,9% του ΑΕΠ.

Η αύξηση των εξαγωγών κατά περίπου 13%, καθώς και η αύξηση των επενδύσεων με ρυθμό μεγαλύτερο του 10% είχαν ως αποτέλεσμα τη διατήρηση του ρυθμού ανάπτυξης για το διάστημα Ιανουαρίου- Μαρτίου πάνω από το 4% του ΑΕΠ. Σύμφωνα με πληροφορίες από τις έρευνες που έχουν γίνει η αύξηση του ΑΕΠ οφείλεται, μεταξύ των άλλων, στους ακόλουθους παράγοντες:

* Στον τομέα των δημοσίων επενδύσεων αντίστοιχα, με βάση τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, το πρώτο τρίμηνο οι συνολικές πληρωμές ήταν 1.206 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 73,4% σε σχέση με πέρσι. Οι δημόσιες επενδύσεις αναμένεται να έχουν θετική επίδραση στο ΑΕΠ μέχρι και το τέλος του χρόνου, αφού μόνο από τα έργα που συγχρηματοδοτούνται από το ΚΠΣ αναμένεται να γίνουν επιπλέον πληρωμές ύψους περίπου 4.500 εκατ. ευρώ.

* Η οικοδομή ήταν άλλος ένας τομέας των ιδιωτικών επενδύσεων ο οποίος συνετέλεσε στην αύξηση του ΑΕΠ. Παρά τις ενδείξεις «κόπωσης» τους τελευταίους μήνες του 2006, το διάστημα Ιανουαρίου Φεβρουαρίου η ΕΣΥΕ καταγράφει αύξηση του οικοδομικού όγκου σε όλη την επικράτεια κατά 7,6% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους.

* Το λιανικό εμπόριο συνέβαλε επίσης θετικά στην αύξηση του ΑΕΠ, αφού τον Ιανουάριο σημειώθηκε αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 7,7% και του όγκου πωλήσεων κατά 3,9%, ενώ το Φεβρουάριο ο τζίρος αυξήθηκε κατά 10,2% και ο όγκος κατά 5,3%.

Την αύξηση του κύκλου εργασιών τόσο του λιανικού εμπορίου όσο και της κατασκευαστικής δραστηριότητας τροφοδοτεί και ο δανεισμός, οι ρυθμοί του οποίου παρά τη σταδιακή υποχώρηση που καταγράφεται τους πρώτους μήνες του χρόνου παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

* Ο ρυθμός αύξησης του δανεισμού των νοικοκυριών ήταν το πρώτο δίμηνο του χρόνου στο 24,6%, έναντι 26,7% που ήταν το τέταρτο τρίμηνο του 2006. Παρά τους υψηλούς ρυθμούς αύξησης του δανεισμού, στην Ελλάδα το συνολικό υπόλοιπο δανείων των νοικοκυριών έφτασε στις αρχές του χρόνου στο 41,1% του ΑΕΠ, έναντι 54,3% που είναι σε μέσο ευρωπαϊκό επίπεδο. Το τελευταίο δίνει- θεωρητικά τουλάχιστον - ένα ικανό περιθώριο, ώστε η πιστωτική επέκταση να συνεχίζει να στηρίζει την ιδιωτική κατανάλωση.

Το Ιούνιο έρχεται η Eurostat

Εκτός όμως από την τριμηνιαία οικονομική μεγέθυνση της οικονομίας, ξεκινούν σύντομα και οι τελικές διαπραγματεύσεις για την «αναδρομική» αύξηση του ΑΕΠ κατά 26% που έχει ζητήσει η Ελλάδα, από τις αρχές Οκτωβρίου του 2006. Περί τα τέλη Ιουνίου, θα φτάσει στην Αθήνα κλιμάκιο της Eurostat, προκειμένου να αναλύσει διεξοδικά το κείμενο των 400 σελίδων που έχει στείλει η ΕΣΥΕ υποστηρίζοντας με στοιχεία την αύξηση του ΑΕΠ.

Τόσο ο αρμόδιος Επίτροπος Χοακίν Αλμούνια όσο και ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης έχουν κάνει την εκτίμηση ότι οι διαπραγματεύσεις για την αναθεώρηση θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι και το φθινόπωρο.

Η έγκριση του «μεγαλύτερου» ΑΕΠ θα δημιουργήσει για την Ελλάδα την υποχρέωση αναδρομικής καταβολής εισφοράς προς τον κοινοτικό προϋπολογισμό το ύψους της οποία υπολογίζεται στα 1,8-2 δισ. ευρώ.

ΤΑΣΟΣ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Αναδημοσίευση από τη «Ν» (φύλλο Τρίτης, 15 Μαΐου)



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα