Στοχευμένα στη ρευστότητα των επιχειρήσεων τα επόμενα μέτρα

Προτεραιότητα για την κυβέρνηση η επιτυχής «αποσωλήνωση» της οικονομίας
Πέμπτη, 27 Μαΐου 2021 22:26
Eurokinissi/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Από την έντυπη έκδοση

Του Θάνου Τσίρου
[email protected]
 
Την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων θέτει ως προτεραιότητα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθώς οδεύουμε προς την άρση των περιοριστικών μέτρων και τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα. Δεδομένου ότι σταδιακά οι επιχειρήσεις θα καλούνται να σηκώσουν από μόνες τους τα βάρη της λειτουργίας -εκτιμάται ότι ο Ιούνιος θα είναι ο τελευταίος μήνας κουρέματος ενοικίων και αναστολών συμβάσεων εργασίας, με ελάχιστες εξαιρέσεις-, η διατήρηση της ρευστότητας θεωρείται μείζονος σημασίας ζήτημα και για την επιβίωση των επιχειρήσεων και για τη διάσωση θέσεων εργασίας. 

Σχεδόν το σύνολο των επόμενων μέτρων στήριξης που πρόκειται να ενεργοποιηθούν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα αποσκοπούν ακριβώς στην επίτευξη αυτού του στόχου. Μάλιστα, τα μέτρα αφήνουν περιθώριο στις ίδιες τις επιχειρήσεις να κάνουν επιλογές ανάλογα με τις ανάγκες τους. Επαγγελματίες που δεν διαθέτουν επαρκή ρευστότητα θα μπορούν να ζητήσουν πρόσθετη χρηματοδότηση από το κράτος για να πληρώσουν φόρους. 

Επιδοτήσεις-απαλλαγές

Όσοι πληρούν τα κριτήρια για υπαγωγή στο πρόγραμμα επιδότησης των παγίων δαπανών θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν αν οι επιδοτήσεις που θα τους πιστωθούν θα διατεθούν για την πληρωμή φόρων ή ασφαλιστικών εισφορών. Όσοι έχουν επαρκή ρευστότητα θα μπορούν να πληρώσουν φόρο εισοδήματος και ασφαλιστικές εισφορές εφάπαξ προκειμένου να τύχουν περαιτέρω απαλλαγών. Και όσοι δεν διαθέτουν επαρκή ρευστότητα, θα περιμένουν την καινούργια ρύθμιση οφειλών που προετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών για να τακτοποιηθούν τα χρέη που συσσωρεύτηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Το σχέδιο που επεξεργάζονται στο υπουργείο Οικονομικών προβλέπει τη χορήγηση περισσότερων δόσεων (ακόμη και 60 ή 72) προκειμένου να αποπληρωθούν όχι μόνο οι φόροι που «πάγωσαν» μέσα στην πανδημία, αλλά και οι φορολογικές υποχρεώσεις που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες χωρίς υπαιτιότητα του επαγγελματία ή του φορολογούμενου. 

«Αποσωλήνωση»

Το «στοίχημα» της επόμενης μέρας είναι να μην υπάρξουν μεγάλες συνέπειες στην οικονομία και στις επιχειρήσεις κατά τη διαδικασία απόσυρσης των μέτρων στήριξης. Είναι η διαδικασία που εύστοχα αποκαλείται ως «αποσωλήνωση». Η χορήγηση του δικαιώματος επιλογών αποτελεί κομβικό στοιχείο της στρατηγικής που έχουν χαράξει στο οικονομικό επιτελείο αναγνωρίζοντας ότι οι ανάγκες της κάθε επιχείρησης ή του κάθε επαγγελματία δεν είναι ίδιες. Άλλοι έχουν βρεθεί με «γεμάτα ταμεία» (λόγω και των μέτρων στήριξης που υιοθετήθηκαν με κυριότερο τις επιστρεπτέες προκαταβολές), ενώ άλλοι είναι σε αδυναμία καταβολής ακόμη και της μισθοδοσίας χωρίς την κρατική αρωγή. Στο πλαίσιο προσαρμογής των επόμενων μέτρων στήριξης στις ανάγκες του κάθε ενδιαφερόμενου προωθούνται τα εξής: 

1 Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας καταβολής και των επτά φάσεων των επιστρεπτέων προκαταβολών -ένα ποσό 8,3 δισ. ευρώ στο σύνολο- η ΑΑΔΕ θα εμφανίσει τις υποχρεώσεις ανά ΑΦΜ και θα δώσει το δικαίωμα στους ενδιαφερόμενους να κάνουν μία από τις ακόλουθες επιλογές όσον αφορά την επιστροφή του «επιστρεπτέου τμήματος» το οποίο εκτιμάται περίπου στα 5 δισ. ευρώ. Πρώτη επιλογή το ποσό να αποπληρωθεί σε 60 μηνιαίες δόσεις. Ειδικά για τις επιχειρήσεις που έκλεισαν με μείωση 30% και πάνω στον τζίρο του 2020, θα κουρευτεί κατά 50% και το ποσό της ενίσχυσης των τριών πρώτων φάσεων. Μένει να φανεί αν το υπουργείο Οικονομικών θα υιοθετήσει και νέα αύξηση των δόσεων προκειμένου να περιοριστούν οι μηνιαίες δόσεις που θα πρέπει να καταβληθούν από τις αρχές του 2022.

Ήδη έγινε η πρώτη αύξηση του αριθμού από τις 40 στις 60. Όσοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την πληρωμή των φετινών φορολογικών υποχρεώσεων, έχουν την εξής επιλογή: να λάβουν μια πρόσθετη επιχορήγηση ίση με το 35% των τριών πρώτων φάσεων. Αυτή η επιχορήγηση θα αφορά αποκλειστικά την καταβολή φόρων. Όποιος βέβαια επιλέξει την άμεση διευκόλυνση για να πληρώσει τις φετινές υποχρεώσεις και να διατηρήσει το δικαίωμα έκδοσης φορολογικής ενημερότητας, θα κληθεί να επιστρέψει περισσότερα χρήματα από τις επιστρεπτέες προκαταβολές καθώς θα χάσει το δικαίωμα του κουρέματος των τριών πρώτων φάσεων των επιστρεπτέων προκαταβολών κατά 50%. Όποιος, από την άλλη, έχει πλεονάζουσα ρευστότητα θα μπορεί να εκμεταλλευτεί τη δυνατότητα πρόσθετου κουρέματος κατά 15% και των επτά φάσεων, υπό την προϋπόθεση ότι το σύνολο των χρημάτων θα καταβληθεί έως το τέλος του χρόνου. 

2 Το πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών που σχεδιάζεται να τρέξει από την επόμενη εβδομάδα (αρχικά με τη δημοσίευση της σχετικής υπουργικής απόφασης) θα φέρει έμμεση ενίσχυση ρευστότητας 500 εκατ. ευρώ στους επαγγελματίες που υπέστησαν ζημιές και μεγάλη μείωση εσόδων άνω του 30% μέσα στο 2020. Πρόκειται για ένα στοχευμένο μέτρο στις επιχειρήσεις και στους επαγγελματίες που απασχολούν προσωπικό με προφανή στόχο να στηριχτούν οι θέσεις εργασίας. Όσοι μπουν στο πρόγραμμα (θα χρειαστεί να περάσουν από τρία στάδια, ένα εκ των οποίων προβλέπει και την άμεση υποβολή της φετινής φορολογικής δήλωσης) θα έχουν και αυτοί δικαίωμα στην επιλογή: να κατευθύνουν το ποσό της οικονομικής ενίσχυσης για την πληρωμή φόρων ή ασφαλιστικών εισφορών κατά το δοκούν. 

3 Στην άμεση ενίσχυση της ρευστότητας αποσκοπούν και τα προγράμματα που θα τρέξουν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα μέσω ΕΣΠΑ. Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανακοινωθεί το πρόγραμμα για τον τουρισμό που θα καλύψει ξενοδοχεία, τουριστικά γραφεία και εταιρείες τουριστικών λεωφορείων με ένα ποσό που ενδέχεται να ξεπεράσει τα 350 εκατ. ευρώ. Από την άλλη, αναζητούνται πόροι για τη στήριξη και επιχειρήσεων λιανικής πώλησης (κυρίως κλάδων που έχουν πληγεί περισσότερο όπως η ένδυση και η υπόδηση) ή επιχειρήσεις ταξί. 

4 Η μεγαλύτερη παρέμβαση θα αφορά τη ρύθμιση των χρεών προς την εφορία. Συνολικά θα αποσκοπεί στο να καλύψει οφειλές άνω των τριών δισεκατομμυρίων ευρώ. Προς το παρόν καλύπτονται μόνο τα χρέη που έχουν παγώσει μέσα στην πανδημία. Στόχος είναι να διευρυνθεί η εμβέλεια της ρύθμισης ώστε να μπορέσουν να συμπεριληφθούν και τα χρέη που δεν εξυπηρετήθηκαν μέσα στην πανδημία. Δεδομένου ότι η ρύθμιση θα περάσει από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς, θα μπει κριτήριο ο φορολογούμενος να χαρακτηρίζεται ως πληττόμενος.

Αυτό σημαίνει ότι δυνατότητα στη ρύθμιση που θα προσφέρει έως και 60 ή 72 δόσεις θα έχουν μισθωτοί που μπήκαν σε καθεστώς αναστολής, επιχειρήσεις που έβαλαν υποχρεωτικά λουκέτο, ιδιοκτήτες ακινήτων που έχασαν εισόδημα από ενοίκια κ.λπ. Η διεύρυνση θα αφορά το δικαίωμα να μπουν στη ρύθμιση και οφειλές από φόρο εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ ή ΦΠΑ, δηλαδή υποχρεώσεις οι οποίες δεν είχαν «παγώσει» μέσα στην πανδημία. Επίσης, θα καλυφθούν όλες οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις που χαρακτηρίστηκαν ως τέτοιες μέσα στην πανδημία, δηλαδή για όλο το διάστημα από τον Μάρτιο του 2020 έως και το τέλος Μαΐου του 2021. 
  

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα