Market Beat: Η αναζήτηση τάσης δυσκολεύει τη βελτίωση στην εικόνα της αγοράς

Τετάρτη, 26 Μαΐου 2021 08:58
UPD:09:08

Δεν βρίσκεται η αγορά σε περίοδο που αξίζει να τοποθετηθεί ένας ιδιώτης επενδυτής με φρέσκο χρήμα όχι γιατί θα δυσκολευτεί να κινηθεί ανοδικά αργότερα. Αλλά γιατί δεν έχει ολοκληρωθεί η κίνηση που κατέβασε τον ΓΔ από τις 919 στις 852 πρόσφατα. Γιατί και στο διεθνές επενδυτικό πεδίο οι ανησυχίες ξεπηδάνε εύκολα. Γιατί τέλος, τα βάσανα της αγοράς από τις τραπεζικές μετοχές δεν έχουν τελειώσει. Υπάρχει φως στο τούνελ; Υπάρχει. Υπάρχουν μετοχές που μπορούν να προσφέρουν κέρδη ακόμα και κάτω από αυτές τις συνθήκες; Υπάρχουν.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Για αυτό υπάρχουν αισιόδοξες προσεγγίσεις που θεωρούν την τρέχουσα φάση ως προς τις ΑΜΚ των τραπεζών το χάραμα μιας υγιούς  εμφάνισης στους ισολογισμούς τους με άμεσο θετικό αντίκτυπο για την αγορά αργότερα. Τις εντοπίσαμε στοσχόλιο του Μάνου Χατζηδάκη αναφορικά με την ΑΜΚ της ΑΛΦΑ:  “Η ΑΛΦΑ πήρε τη μεγάλη απόφαση και πάει, μια και καλή, να καθαρίσει τον ισολογισμό της και να ανοίξει το δρόμο σε νέα έσοδα, που θα βελτιώσουν την κερδοφορία της. Το σκεπτικό της χθεσινής παρουσίασης είχε ολιστική διάσταση και αφορούσε κάθε γραμμή του ισολογισμού. Στην χρήση του 2024 θα μιλάμε για μια Τράπεζα με κέρδη 610 εκατ. ευρώ και Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια κοντά στο 2%.... Οι στόχοι είναι ρεαλιστικοί, το περιβάλλον ευνοϊκό και η επιτυχία του εγχειρήματος δεν θα αφορά μόνο την ΑΛΦΑ ή τον Τραπεζικό κλάδο. Οι 115.407 Μέτοχοι της, αποτελούν τη μεγαλύτερη μετοχική βάση Εισηγμένης Εταιρείας στο Χρηματιστήριο και αυτή η παράμετρος, από μόνη της, αποτελεί ένα ‘στοίχημα’ δημιουργίας αξίας, που θα διαχυθεί στο σύνολο της Χρηματιστηριακής Αγοράς”. Η άποψη του τμήματος ανάλυσης της Merit Sec.για το ίδιο θέμα: Πιστεύουμε ότι η ΑΜΚ είναι αναγκαία για να βελτιωθεί η ποιότητα των κεφαλαίων και το γεγονός ότι οι υφιστάμενοι μέτοχοι θα συμμετέχουν στην ΑΜΚ είναι αναμφισβήτητα καλό νέο. Λαμβάνοντας υπόψη ότι η οικονομία θα ανακάμψει με ισχυρούς ρυθμούς τα επόμενα χρόνια, την εξυγίανση του ισολογισμού της τράπεζας, την αύξηση της κερδοφορίας και την διανομή μερίσματος από το 2023 και μετά, είμαστε θετικοί για την συμμετοχή των υφιστάμενων μετόχων στην ΑΜΚ καθώς και για την μετοχή μεσοπρόθεσμα. Οι τράπεζες είναι κυκλικός κλάδος και εξαρτώνται από την πορεία της οικονομίας. Επομένως, το ρίσκο που αναλαμβάνουν οι επενδυτές είναι να συμβεί και πάλι κάτι απρόοπτο που θα οδηγήσει σε νέα ύφεση και επομένως θα επιδεινώσει την ποιότητα των ισολογισμών των τραπεζών. Τέλος, τα αποτελέσματα Α’ τριμήνου ήταν αδύναμα με ζημίες, αύξηση των ΜΕΑ και μικρή μείωση των πραγματικών ενσώματων ιδίων κεφαλαίων.

Η πορεία προς το φινάλε και προς την τελευταία ώρα, που οι ρυθμοί συνήθως ανεβαίνουν, είχε κρατήσει τον ΓΔ σε απώλειες της τάξης του -0,4% και σε κάθε περίπτωση κάτω από τις 877 μονάδες, με τις αγορές του ευρώ στο +0,4%. Αλλά η ζωή που συνήθως έχει απρόβλεπτες στροφές συνεχίζεται και στα χρηματιστήρια, όπως φάνηκε με τον τζίρο ως τις 15:52 στα 55,6 εκατ. ευρώ ενώ αυτός για τις τράπεζες ανερχόταν στα 29,5. Όσο για τις Τράπεζες του 25άρη,  δυο είχαν κέρδη ΑΛΦΑ και ΕΥΡΩΒ και δυο απώλειες ΕΤΕ -3,5% εκείνη την ώρα και ΠΕΙΡ -0,85%. Η αύξηση του ημερήσιου όγκου πάνω από τα 10 εκατ. τεμάχια για την ΕΥΡΩΒ έγινε με ταυτόχρονη υποχώρηση της τιμής. Η συγκεκριμένη εξέλιξη στο τραπεζοκεντρικό ΧΑ οδήγησε στην διεύρυνση των απωλειών με τον ΓΔ στις 16:05 να βρίσκεται στις 875,5 μονάδες. Τα μηνύματα για το φινάλε γινόντουσαν δυσοίωνα.  

Στις 17:01 οι ελεύθερες συναλλαγές είχαν προκαλέσει τζίρο 77,2 εκατ. ευρώ με πακέτα αξίας 6,560 εκατ. ευρώ και αφέθηκε ο ΓΔ στις 873,18 μονάδες με απώλειες -0,80%. Οι δημοπρασίες για το κλείσιμο λειτούργησαν επιβαρυντικά και οι πιέσεις που ασκήθηκαν μόνο από θεσμικούς, αυτοί συμμετέχουν τότε ενεργά, ήταν ισχυρότατες. Μετά από συναλλαγές που έφεραν τζίρο 91,459 εκατ. ευρώ με αξία πακέτων 7,063 εκατ., ο ΓΔ οδηγήθηκε στις 868,11 μονάδες. Έτσι  χάθηκε το επίπεδο των 870 μονάδων που θεωρήθηκε από πολλούς σημαντικό επίπεδο στήριξης. Όταν το τοπίο γίνεται δύσκολο στην “ανάγνωση” οι επαγγελματίες επενδυτές αναζητούν στηρίγματα στην στατιστική προϊστορία.

Μια καθαρά πτωτική συνεδρίαση, με τους συνηθισμένους ρυθμούς συναλλαγών, έλαβε τέλος μια μέρα που στο εξωτερικό, οι επενδυτές επέλεξαν να δώσουν στις αγορές του ευρώ μέτρια αλλά φθίνοντα, ως την ώρα που άνοιξε η Wall Street, κέρδη. Δεν ήταν το διεθνές κλίμα που οδήγησε τους επενδυτές στην Αθήνα, αλλά οι εκτιμήσεις τους γύρω από το μέλλον των τραπεζικών μετοχών. Η διέγερση από την ΑΜΚ της ΑΛΦΑ, πάνω που φάνηκε πως η διαπραγμάτευση της ΠΕΙΡ περνούσε σε μια κανονικότητα σε σχέση με τις αναταράξεις κατά την υλοποίηση της αύξησης κεφαλαίου, κρατά στο προσκήνιο τον Τραπεζικό κλάδο. Αλλά χθες είχε το ρόλο του αρνητικού πρωταγωνιστή. Οι αντιδράσεις των επενδυτών καθώς αλλάζουν ανά σύνοδο έχουν στερήσει από τους εγχώριους αναλυτές την ορατότητα ως προς τις προσδοκίες των ισχυρότερων ξένων θεσμικών.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Απώλειες στη Wall Street μετά τα απογοητευτικά στοιχεία που έδειξαν ότι η καταναλωτική εμπιστοσύνη υποχώρησε για πρώτη φορά σε διάστημα έξι μηνών, πολύ κάτω από τις προβλέψεις των αναλυτών. Ανέμεναν  άνοδο στις 119,5 μονάδες αλλά ο δείκτης που την μετρά διαμορφώθηκε στις 117,2 μονάδες από 117,5 τον προηγούμενο μήνα.

Έτσι, o Dow Jones υποχώρησε -0,24% ή 81,52 μονάδες στις 34.312,46, ο S&P 500 σημείωσε πτώση -0,21% στις 4,188,13 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε οριακά χαμηλότερα -0,03% στις 13.657,17 μονάδες. Στον βιομηχανικό Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι τίτλοι των Boeing (+1,3%) και Walt Disney (+1,2%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές των Amgen (-2,1%) και Chevron (-1,8%).

Στη στεγαστική αγορά, οι τιμές των κατοικιών στις ΗΠΑ «εκτοξεύτηκαν» 13,2% τον Μάρτιο του 2021 σε σχέση με τον περασμένο Μάρτιο, σύμφωνα με τον δείκτη της S&P CoreLogic Case-Shiller που καταγράφει τις μεταβολές στις τιμές σε 20 μεγάλες πόλεις. Τον Φεβρουάριο οι τιμές είχαν ενισχυθεί 12% σε ετήσια βάση.

Το δολάριο κινήθηκε χαμηλότερα -0,3% έναντι του ευρώ που μπορούσε να αγοράσει 1,2251 δολάρια. Αφού η απόδοση του 10ετούς υποχώρησε κατά πέντε μονάδες βάσης στο 1,55%. Υπογραμμίζοντας την επιστροφή των επενδυτών στην θέση που αντιστοιχεί σε αποδοχή της άποψης των αρμοδίων της Fed για τη φύση των πληθωριστικών πιέσεων τις οποίες θεωρεί περαστικές.

ΕΥΡΩΠΗ

Αν και περιορίζονται οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό τα ζητήματα που διαμόρφωσαν τάση στην Ευρώπη δεν συνέβαλαν υπέρ της ανάληψης επενδυτικού ρίσκου.

Η συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς σε σύγκριση με το προηγούμενο, ήταν -1,8% καθώς οι περιορισμοί για τη συγκράτηση της πανδημίας Covid-19 ήταν χτύπημα για την ιδιωτική κατανάλωση στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία. Σε ετήσια βάση το ΑΕΠ υποχώρησε 3,1%, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία. Βελτιώθηκε όμως το κλίμα στις γερμανικές επιχειρήσεις τον Μάιο σε σύγκριση με έναν μήνα πριν, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (Ifo). O δείκτης Ifo Business έφτασε στις 99,2 μονάδες, ξεπερνώντας τις προσδοκίες και φτάνοντας στο πιο υψηλό από τον Μάιο του 2019.

Στα χρηματιστήρια, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύθηκε μόλις +0,03% στις 445,20 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο κινήθηκε χαμηλότερα -0,31% στις 7.029,79 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη σημείωσε άνοδο +0,18% στις 15.465,09 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες -0,28% στις 6.390,27 μονάδες. Στα χρηματιστήρια της περιφέρειας του ευρώ ο δείκτης της αγοράς του Μιλάνου εμφάνισε οριακή άνοδο +0,01% και ο Ισπανικός ΙΒΕΧ έκλεισε στο +0,03%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινήθηκε υψηλότερα 0,2% σε σχέση με το δολάριο αγοράζοντας  1,2240 δολάρια.

ΧΑ

Πτώση αναίρεσης  της προηγούμενης ανόδου -1,38%, με ξεπούλημα θέσεων στο τελευταίο 40λεπτο

Η δεύτερη  συνεδρίαση της εβδομάδας έγινε εν μέσω μετριοπαθούς  διάθεσης για επιστροφή στο μετοχικό ρίσκο  παγκόσμια. Ήταν μέρα που το αποτέλεσμα των μαχών μεταξύ των πωλητών και των αγοραστών ήταν μια πορεία διαρκώς  χαμηλότερα. Με πέρασμα του ΓΔ σε αρνητικό  πεδίο μόνιμα μετά τις 11:20. Οι αγορές στο εξωτερικό είχαν τη σφραγίδα της ανοδικής τάσης από το άνοιγμά τους  αλλά δεν  την σταθεροποίησαν στη συνέχεια με αποτέλεσμα αρκετά χρηματιστήρια του ευρώ να έχουν μικρές απώλειες, στο τέλος της συνόδου ενώ σημαντικά ήταν τα κέρδη της Wall Street στο πρώτο ημίωρο. Εδώ, οι πιέσεις για λιγοστές μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης οδήγησαν τον μέσο όρο σε άνοδο με αναζήτηση κορυφής ως τις 10:34. Για μεγάλο χρονικά διάστημα και συγκεκριμένα μετά τις 16:20  εμφανίστηκε αύξηση της προσφοράς μετοχών και ταχεία αναζήτηση χαμηλού ημέρας κάτω από τις 875 μονάδες.  Στο ταμπλό αποτυπώθηκε μια  διαπραγμάτευση σε αρνητικό  πεδίο με αιτία τις πιέσεις στα blue chip των τραπεζών κύρια. 

Σήμερα, και οι 4 πτωτικές μετοχές του 25άρη κέρδισαν από +0,2% ως +1,25%  με 20 συνολικά πτωτικές που ο συνδυασμός τους οδήγησε σε πτώση τον ΓΔ ύψους -1,36%.

Στα ανοδικά blue chip ξεχώρισαν για την κίνηση κόντρα στο ρεύμα και την ανοδική συνεισφορά στην τιμή των βασικών δεικτών οι ΟΛΠ +1,24%, ΕΧΑΕ +1,07%, ΑΛΦΑ +1,05%, και ΕΥΔΑΠ +0,12%,  αμετάβλητη έμεινε η ΤΙΤC, ενώ  οι υπόλοιπες 20 μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης είχαν πτώση από -0,1% ως -4.80%. Την μεγαλύτερη πτώση εμφάνισαν οι ΒΙΟ -4,80%, ΦΡΛΚ -4,58%, ΕΤΕ -4,00%, ΑΡΑΙΓ -2,80%, ΜΥΤΙΛ -2,78%, ΜΠΕΛΑ -2,70%, ΟΤΕ -2,17% ΠΕΙΡ -2,15%  και ΛΑΜΔΑ -2,02%, και πτώση κάτω του –1,9% εμφάνισαν οι υπόλοιπες δέκα. Στην Μεσαία Κεφαλαιοποίηση της οποίας ο δείκτης  εμφάνισε οριακά κέρδη +0,29% ξεχώρισαν  οι ΑΒΑΞ +4,66%, ΑΤΤ +3,29%, ΚΟΥΕΣ +3,12%, ΜΙΓ +2,38%, και ΠΡΟΦ +1,10%. Απώλειες πάνω από -1%  εμφάνισαν οι ΙΝΚΑΤ -2,62 ΙΝΤΚΑ -2,01%, ΙΝΤΙΝ -1,85%, ΕΥΑΠΣ -1,61%, ΕΛΤΟΝ -1,25% και ΠΛΑΘ -1,02%.

Η σύνοδος εξελίχθηκε χωρίς συντονισμό έναντι της μάλλον ανοδικής εικόνας  που επικράτησε στα μεγαλύτερα χρηματιστήρια της Ευρώπης μετά το πρώτο δίωρο.

Βασικά στατιστικά δεδομένα

Μετά από άνοιγμα στις 881,39 με ανοδικό  χάσμα  (1,13 μονάδες) από το κλείσιμο της προηγούμενης (880,26), οι τιμές κινήθηκαν έτσι ώστε ο ΓΔ να διαπραγματευτεί  με νευρική ανοδική δυναμική ως τις 10:34 που εμφανίστηκε το ανώτερο μέρας στις 883,17 μονάδες και μετά ξεκίνησε μια γλυκιά στην αρχή πτώση ως τις 15:55. Μετά άρχισε η αναζήτηση πυθμένα επίμονα ως και στις δημοπρασίες.   Η εγγραφή του πυθμένα  ήρθε στις 17:10 και ήταν  οι 868,02 μονάδες. Κυριάρχησε στο πρώτο μέρος, η προσφορά για τις δεικτοβαρείς μετοχές του 25άρη και κύρια των Τραπεζών και αναζήτηση ενδοσυνεδριακά του πυθμένα είχε διάρκεια από τις 10:43  ως τις 17:11. Έτσι το εύρος διακύμανσης εξομοιώθηκε με αυτό της προηγούμενης συνόδου, καθώς οι μάχες δόθηκαν για συγκεκριμένα blue chip αλλά είχαμε μόνιμα πλαγιο-καθοδική κίνηση και έντονα πτωτική στο τέλος για το δεύτερο μέρος, που σταθεροποιήθηκε από τις 16:20 ως τις 17:11 ενώ οι δείκτες στη Νέα Υόρκη φώτισαν το δρόμο ανοδικά πάλι με το καλημέρα.

Τη σύνοδο σφράγισε σχετικά ψηλό αλλά όχι ψηλότερο, έναντι  της προηγούμενης συνεδρίας, συναλλακτικό ενδιαφέρον με τζίρο 91,459 εκατ. ευρώ και πακέτα αξίας 7,036 εκατ. για τις ΕΥΡΩΒ ΑΛΦΑ ΜΠΕΛΑ ΕΤΕ και TITC. Η δε εμφάνιση κερδών σε ένα τα Τραπεζικά blue chip, δεν θα μπορούσε να έχει σχέση με την επικράτηση ανοδικής δυναμικής για τα ελληνικά ομόλογα. Η απόδοση του δεκαετούς διαμορφώθηκε στο 0,893% από 0,958% την προηγούμενη με ανώτερο σήμερα ως το 0,959%. Η συνολική κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκε στα 61,102 από 61,886 δις ευρώ.   

Επηρέασαν καθοριστικά και πτωτικά τελικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (-1,27%). Η στατιστική εικόνα των blue chip άλλαξε δραματικά, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (4 από 17) έναντι των καθοδικών (20 από 7) και ένα την TITC στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ με μεταβολή -1.38% οδηγήθηκε στις 868,11 από 880,26 μονάδες, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 2090,49 από 2122,58 μονάδες με μεταβολή -1,51%.

Για να συμβούν τα παραπάνω, ο τζίρος ανήλθε στα 91,459 από 96,198 εκατ. ευρώ και τα πακέτα είχαν αξία 7,063 από 4,911 εκατ. ευρώ. Ο Τζίρος των Τραπεζών συνολικά ήταν 47,051 από 67,001 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών διαμορφώθηκε σε 42 από 68, των καθοδικών 67 από 32 και οι αμετάβλητες ανήλθαν σε 17 από 24 την προηγούμενη.  

Τεχνική ανάλυση Παράγωγα

Ψύχραιμα αντέδρασαν οι traders στην ξεκάθαρα πτωτική δυναμική του FTSE25

Στη δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25, μετά τα πρώτα τρία τέταρτα της ώρας, σε αρνητικό πεδίο σχεδόν μόνιμα. Το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε ανοδικό χάσμα 5,08 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 32,09 μονάδες χαμηλότερα. Το ελάχιστο ημέρας σημειώθηκε στις 17:11 και ήταν οι 2090,49 μονάδες. Το ανώτερο, οι 2131,25 μονάδες, εμφανίστηκε στις 10:34. Το κλείσιμο στις 2090,49 από 2122,58 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή -1,51% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα διαμορφώθηκε  στα 9,012 εκατ. ευρώ.

Στα ΣΜΕ του 25άρη για την σειρά Ιουνίου διακινήθηκαν 601 συμβόλαια με ανώτερο τις 2127,50 μονάδες και χαμηλό ημέρας τις 2080,00 με τελευταίες πράξεις στις 2080,00 μονάδες και η τιμή κλεισίματος ορίστηκε στις 2092,75 με 5449 από 5519 τα ανοικτά συμβόλαια. Επίσης διακινήθηκαν 41 ΣΜΕ της σειράς Ιουλίου με ανώτερο μέρας στις 2092,75, χαμηλό στις 2063,00 μονάδες με τελευταίες πράξεις στις 2063,00 μονάδες και τιμή κλεισίματος στις 2070,00 από 2095,00 μονάδες και τα ανοικτά συμβόλαια που σχηματίστηκαν ήταν 253 από 233. 

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη το ενδιαφέρον υποχώρησε. Στα calls του 25άρη της σειράς του Ιουνίου άλλαξαν χέρια 22 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 2150 και τις  2200 μονάδες. Στα δικαιώματα της επόμενης σειράς, ο όγκος ήταν 40 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 2100 και 2150 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Ιουνίου διακινήθηκαν 5 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 2150 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της επόμενης σειράς εμφανίστηκε όγκος 20 συμβολαίων για τιμή εξάσκησης στις 2050 μονάδες.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης δεν πέρασαν στην υποκείμενη αγορά από το αρνητικό πεδίο οι TITC και ΟΛΠ και από το θετικό οι ΜΟΗ και ΦΡΛΚ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν 14 τίτλοι και πιο συγκεκριμένα οι ΠΕΙΡ, ΑΔΜΗΕ, ΑΡΑΙΓ, ΔΕΗ, ΕΕΕ, ΕΛΠΕ, ΛΑΜΔΑ, ΜΟΗ, ΜΠΕΛΑ, TITC, ΜΥΤΙΛ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και ΤΕΝΕΡΓ.

Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι συναλλαγές υποχώρησαν συνολικά και ειδικά στα ΣΜΕ των τραπεζών. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ:

  • της ΠΕΙΡ που είχαν όγκο 37.522 από 44.584 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου ενώ έκλεισαν στα 1,52 ευρώ από 1,53 την προηγούμενη συνεδρίαση με ανώτερο στα 1,54 ευρώ και χαμηλό στα 1,51.  
  • της ΑΛΦΑ με 8.246 από 36.088 ΣΜΕ όγκο  την προηγούμενη που έκλεισε στα 0,987 ευρώ με προηγούμενο κλείσιμο τα 0,991 και μεταβολή -0,30% με ανώτερο στα 1,01 ευρώ και χαμηλό στα 0,97.
  • της ΕΥΡΩΒ με 5.004 από 9.742 για την τρέχουσα σειρά που έκλεισε στα 0,778 ευρώ με προηγούμενο κλείσιμο τα 0,79 και μεταβολή -1,52% με ανώτερο στα 0,798 ευρώ και χαμηλό στα 0,772.
  • της ΕΤΕ με 5.210 από 7.309 που έκλεισε στα 2,35 ευρώ με προηγούμενο κλείσιμο τα 2,43 και μεταβολή -2,88% με ανώτερο στα 2,46 ευρώ και χαμηλό στα 2,33.

του ΟΤΕ ήταν 453 ΣΜΕ για την σειρά Ιουνίου και της ΔΕΗ ήταν 902 από 283 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου.

Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo απλώθηκε και αφορούσε στα 30.000 συμβόλαια για ΕΥΡΩΒ, στα 8188 για ΑΛΦΑ, στα 5000 για ΤΙΤC, και 2 συμβόλαια για ΑΤΤ.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο Δημήτρης Τζάνας Δ/ντης Επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ

ΣΕ ΘΕΣΗ ΟΔΗΓΟΥ ΠΑΛΙ Ο ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΣ ΚΛAΔΟΣ…

Από το πρωί της προηγούμενης Παρασκευής, οι εξελίξεις στην Alpha Bank ήταν καταιγιστικές. Η Τράπεζα ανήγγειλε τη δρομολόγηση ΑΜΚ ύψους €800 εκ. με το άνοιγμα βιβλίου προσφορών αλλά και ειδική μέριμνα για την προάσπιση της αξίας των υφιστάμενων μετόχων. Ταυτόχρονα, προχωρεί στην επιτάχυνση της εξυγίανσης του χαρτοφυλακίου της από τα κόκκινα δάνεια με στόχο να μειωθούν στο 5% το 2022 και σχεδιάζει την πιστωτική της επέκταση κατά €8 δις. ως το 2024, οπότε και πιθανολογεί ότι θα είναι σε θέση να δώσει μέρισμα. Στις 15/6, ημερομηνία της Γ.Σ. θα επιβεβαιωθεί αν η τιμή εξάσκησης θα διαμορφωθεί περί το 1 ευρώ και ότι δεν θα απαιτηθεί reverse split κατά τη διαδικασία, δεδομένα που συνιστούν επί του παρόντος την εκτίμηση της επενδυτικής κοινότητας που δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στο εγχείρημα της «αναπτυξιακού χαρακτήρα» ανακεφαλαιοποίησης της Τράπεζας.

Έτσι, μετά από τις αναταράξεις του τραπεζικού κλάδου των προηγούμενων ημερών, η μετοχή της Alpha Bank σταθεροποιείται στο 1 ευρώ οδηγώντας τον τραπεζικό κλάδο σε προσπάθεια αναρρίχησης, με δεδομένο ότι ο  σχετικός δείκτης κατέγραφε απώλειες κατά 2,61% την Παρασκευή από την αρχή του έτους. Με τους αυξημένους όγκους των συναλλαγών σε τράπεζες και λοιπούς δεικτοβαρείς τίτλους (στα €200 εκ. την περασμένη Παρασκευή !) να σηματοδοτούν την εμπιστοσύνη των επενδυτών στις επερχόμενες θετικές εξελίξεις στην ελληνική οικονομία με καταλύτη την έναρξη της τουριστικής περιόδου τον Ιούνιο και την εκταμίευση κονδυλίων €4 δις. από το Ταμείο Ανάκαμψης.  Δεδομένα που είναι πιθανό  να επαναφέρουν το Γ.Δ. προς τις 900 μονάδες τις επόμενες ημέρες, λαμβάνοντας υπόψη τις πάνω από €100 εκ. ροές κεφαλαίων  στη μετοχή της Eurobank  που αναμένονται στη συνεδρίαση της Πέμπτης κατά το rebalancing λόγω αναδιάρθρωσης των δεικτών MSCI. Με το σενάριο οπισθοδρόμησης του Γ.Δ. προς τις 850 μονάδες να έχει μικρή πιθανότητα να συμβεί, στο βαθμό που το ελληνικό χρηματιστήριο συγχρονίζεται στην κίνησή του με  τους εγχώριους καταλύτες.

Την ίδια ώρα, οι Κεντρικές Τράπεζες κερδίζουν επί του παρόντος στο παιχνίδι της αξιοπιστίας σε σχέση με το ενδεχόμενο ανατροπής της υπερχαλαρής νομισματικής πολιτικής λόγω της πληθωριστικής έξαρσης, με τις αποδόσεις των 10ετών αμερικανικών τίτλων να διαμορφώνονται  πάλι στο 1,60%. Με τις Κεντρικές Τράπεζες, της Ευρώπης αλλά και της Κίνας να προβαίνουν σε σκληρή κριτική για τα κρυπτονομίσματα συμπεριλαμβανομένων  και κανονιστικών ρυθμίσεων που απαγορεύουν στις τράπεζες να διενεργούν συναλλαγές με αυτά. Εξέλιξη που οδηγεί σε σημαντική απώλεια  της κεφαλαιοποίησής τους, ενώ παράλληλα αναρριχώνται οι τιμές των παραδοσιακών επενδυτικών καταφυγίων, του χρυσού και του ασημιού.

Σήμερα

Οι ασιατικές μετοχές σημείωσαν άνοδο σήμερα, ενώ το αμερικανικό δολάριο παρέμεινε κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα του τρέχοντος έτους, αφού οι αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ επιβεβαίωσαν εκ νέου μια υπέρ χαλάρωσης στάση επί της νομισματικής πολιτικής, παρέχοντας ακόμη περισσότερες διαβεβαιώσεις  στους επενδυτές που ανησυχούν για τις προοπτικές ενός υψηλού πληθωρισμού.

"Τα μηνύματα δεν ήταν απαραίτητα νέα, αλλά ενίσχυσαν την επικρατούσα συναίνεση ότι το μεγαλύτερο μέρος της έκπληξης τον Απρίλιο (CPI) μπορεί να εντοπιστεί σε μεταβατικά στοιχεία. Η απόδειξη βρίσκεται σε όσα αποκαλυφθούν  τους επόμενους μήνες, πόση από την αύξηση του ΔΤΚ είναι διαρθρωτική και πόση από αυτήν είναι μεταβατική. Και η απόφαση θα έλεγα ότι εκκρεμεί ακόμα για αυτό, αλλά η Fed επιμένει για την παροδικότητα και οι αγορές φαίνεται να είναι σε μεγάλο βαθμό άνετα με αυτό". Δήλωσε ο Stefan Hofer, επικεφαλής στρατηγικός επενδυτών της LGT στο Χονγκ Κονγκ. Οι τιμές των καταναλωτών στις ΗΠΑ αυξήθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο τον Απρίλιο, καθώς η αυξανόμενη ζήτηση εν μέσω της επαναλειτουργίας της οικονομίας πιέστηκε από τον περιορισμό της προσφοράς.

Στις αρχές των συναλλαγών στην περιοχή, ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας σημείωσε άνοδο +0,28% κοντά σε υψηλότερα επίπεδα σε βάθος άνω των δύο εβδομάδων. Αλλά στις 8:20 δική μας ώρα κέρδιζε +0,52%. Ενώ ο Nikkei του Τόκιο παρουσίασε κέρδη +0,27% που στις 8:20 δική μας ώρα ήταν +0,33%. Οι μετοχές της Αυστραλίας ήταν +0,27% υψηλότερα ενώ στις 8:20 δική μας ώρα έχανε οριακά -0,08%. Ο Kospi της Σεούλ αρχικά σημείωσε άνοδο 0,16% αλλά στις 8:20 δική μας ώρα έχανε -0,10%. Τα κινεζικά blue chip σημείωσαν άνοδο 0,13% μετά τη δημοσίευση του μεγαλύτερου ημερήσιου κέρδους τους σε σχεδόν 11 μήνες την Τρίτη λόγω της μείωσης των φόβων για τον πληθωρισμό και εξαιτίας ενός ισχυρού γιουάν. Αλλά στις 8:20 δική μας ώρα στην αρχή του δεύτερου μέρους της συνεδρίασης υποχωρούσε κατά -0,13%.

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα