Τρομάζει τους θεσμικούς το «ασανσέρ» των crypto

Αποστάσεις κρατούν οι τράπεζες - Σχέδια για νέες ψηφιακές εκδοχές
Τρίτη, 25 Μαΐου 2021 09:22
REUTERS/Dado Ruvic

Από την έντυπη έκδοση

Της Νικόλ Λειβαδάρη

H αρχή της ανάκαμψης ή η αρχή του τέλους στην ασταθή, αλλά και υπερ-δημοφιλή αγορά κρυπτονομισμάτων; Το ερώτημα αυτό διχάζει τους αναλυτές και «παγώνει» τις κινήσεις των μεγάλων επενδυτικών τραπεζών μετά το νέο «ασανσέρ» του τελευταίου διημέρου που έστειλε το bitcoin σε πτώση έως και κάτω από τα 32.000 δολάρια.

Χθες όλα τα κρυπτονομίσματα ανέκαμψαν και κάλυψαν σημαντικό έδαφος, με το bitcoin να επιστρέφει στην περιοχή των 38.000 δολαρίων. Όμως η νέα «βουτιά» της Κυριακής, η δεύτερη μέσα σε τέσσερα 24ωρα, επέτεινε την παγκόσμια ανησυχία, με την JP Morgan να προειδοποιεί ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να κριθεί εάν τελείωσε το sell off και τον διευθύνοντα σύμβουλο της HSBC να διαμηνύει πως η τράπεζά του δεν σκοπεύει να δραστηριοποιηθεί στην αγορά των κρυπτονομισμάτων, ούτε να εντάξει τα ψηφιακά νομίσματα στα επενδυτικά της χαρτοφυλάκια γιατί τα θεωρεί εξαιρετικά ασταθή.

«Παγώνουν» δραστηριότητες

Η μεγάλη πτώση της Κυριακής ήρθε μετά την ανακοίνωση μεγάλων εταιρειών εξόρυξης κρυπτονομισμάτων, όπως η HashCow και ηBTC.TOP, ότι «παγώνουν» όλες ή μέρος των δραστηριοτήτων τους στην Κίνα - κίνηση που υπαγορεύθηκε από τους περιορισμούς που έθεσε την περασμένη εβδομάδα το Πεκίνο.

Κατόπιν αυτού, το bitcoin έφτασε να χάνει έως και 17%, ενώ και το δεύτερο δημοφιλέστερο κρυπτονόμισμα, το ether υποχώρησε σε χαμηλό δύο μηνών με απώλειες 60% σε σχέση με το ιστορικό ρεκόρ που είχε πετύχει πριν από δύο εβδομάδες. Χθες το απόγευμα το bitcoin ανέκαμπτε κατά 10% και είχε φθάσει στα 38.538 δολάρια, ενώ και το ether έκανε άλμα 17% και βρισκόταν στα 2.464 δολάρια.

Η ακραία αστάθεια όμως δείχνει να κρατά τους μεγάλους διεθνείς επενδυτές σε απόσταση. «Είναι πολύ νωρίς για να πούμε ότι ολοκληρώθηκε η πτωτική κίνηση του bitcoin» επεσήμανε σε ανάλυσή της η JPMorgan, καταγράφοντας την έλλειψη αγοραστικού ενδιαφέροντος για τα bitcoin funds και στις ρυθμίσεις στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης.

Η Goldman Sachs, από την πλευρά της, τόνισε σε δικό της report ότι οι οξείες μεταβολές περιορίζουν την απήχηση των crypto στους θεσμικούς επενδυτές, ενώ η Medley Global Advisors προειδοποίησε για υψηλής κλίμακας απειλή στην περίπτωση που το bitcoin πέσει κάτω από τα 20.000 δολάρια.

Την ίδια ώρα, σε δηλώσεις του στο Reuters, ο διευθύνων σύμβουλος της HSBC Νόελ Κουίν δήλωνε ότι η μεγαλύτερη τράπεζα της Ευρώπης δεν σκοπεύει να ανοίξει χρηματιστηριακό desk για κρυπτονομίσματα, επειδή θεωρεί την αγορά των ψηφιακών νομισμάτων ιδιαίτερα ευμετάβλητη και, επιπλέον, διαπιστώνει και έλλειψη διαφάνειας.

«Με δεδομένη την αστάθεια που υπάρχει, δεν θα μπούμε στην αγορά του bitcoin. Εάν οι πελάτες μας θέλουν να μετάσχουν φυσικά και μπορούν, αλλά εμείς δεν θα προωθήσουμε τα κρυπτονομίσματα ως επένδυση» δήλωσε ο Κιν.

Το project της Fed

Η αστάθεια, πάντως, στην αγορά κρυπτονομισμάτων δεν δείχνει να ανακόπτει τη δυναμική ανάπτυξης των νέων, ψηφιακών εκδοχών των συστημικών και παγιωμένων νομισμάτων. Χθες η Λάελ Μπρέιναρντ, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Fed, δήλωσε ότι η αμερικανική ομοσπονδιακή τράπεζα θα επιταχύνει το project για την πιθανή έκδοση του ψηφιακού δολαρίου. «Η Fed επιταχύνει την ερευνητική εργασία και τη δημόσια διαβούλευση για το ενδεχόμενο ανάπτυξης μιας ψηφιακής έκδοσης του δολαρίου» δήλωσε η Μπρέιναρντ επικαλούμενη τις νέες τάσεις και αλλαγές στην κουλτούρα πληρωμών - τάσεις που οδηγούν όλο και περισσότερο προς τις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Ο ίδιος ωστόσο τόνισε πως, εάν τελικά προχωρήσει, το ψηφιακό δολάριο θα είναι ένα σταθερό νόμισμα, που θα έχει την εγγύηση μιας «ασφαλούς κεντρικής τράπεζας».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα