British Airways: Ζημίες εξ αιτίας των εργασιακών προβλημάτων

Παρασκευή, 18 Μαΐου 2007 09:41

ΖΗΜΙΕΣ για πρώτη φορά σε οκτώ τρίμηνα, μετά τα εργασιακά προβλήματα που επηρέασαν αρνητικά τις πτήσεις της, σε συνδυασμό με τη μείωση της κίνησης στις υπερατλαντικές πτήσεις, εμφάνισε η τρίτη μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Ευρώπης, British Airways Plc.

Το τέταρτο τρίμηνο οι καθαρές ζημίες ανήλθαν σε 128 εκατ. λίρες Αγγλίας (253 εκατ. δολ.) ή 11,1 πένες ανά μετοχή, έναντι καθαρών κερδών 80 εκατ. λιρών ή 7 πένες ανά μετοχή, πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της αεροπορικής εταιρείας που εδρεύει στο Λονδίνο. Οι ζημίες ήταν μεγαλύτερες από τις προβλέψεις των εννέα οικονομικών αναλυτών που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News και εκτιμούσαν ότι αυτές θα κυμανθούν στα 67,5 εκατ. λίρες. Οι πωλήσεις μειώθηκαν 5,9%, στο 1,93 δισ. λίρες στερλίνες.

Η British Airways ματαίωσε 1.300 πτήσεις όταν οι ιπτάμενοι φροντιστές απείλησαν με απεργία για θέματα μισθών και αδειών ασθενείας. Συμφωνία επετεύχθη στις 29 Ιανουαρίου, αποφεύγοντας μια απεργία. Η επιβατική κίνηση μειώθηκε 15% τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο.

Επίσης η αεροπορική εταιρεία παρήγγειλε οκτώ αεροσκάφη A320 από την Αirbus SAS που θα αρχίσει να παραλαμβάνει από το 2008. τα αεροσκάφη έχουν αξία βάσει του τιμοκαταλόγου 66 εκατ. δολ. το κάθε ένα. Η British σχεδιάζει να αντικαταστήσει 14 αεροσκάφη τύπου 737 της Boeing Co. που βρίσκονται στο αεροδρόμιο του Gatwick του Λονδίνου.

Οι μετοχές της αεροπορικής εταιρείας έχουν σημειώσει άνοδο 71% από τον Οκτώβριο του 2005 όταν ο Willie Walsh, 45 ετών, διαδέχθηκε τον Rod Eddington, 57 ετών, στη θέση του ανώτατου εκτελεστικού διευθυντή. Ο νέος επικεφαλής, επικέντρωσε το ενδιαφέρον του στη μείωση του κόστους.

Σημειώνεται ότι η υποχώρηση του δολαρίου των ΗΠΑ έναντι της βρετανικής λίρας, ώθησαν σε μείωση τις υπερατλαντικές πτήσεις. Το δολάριο υποχώρησε 13% έναντι της λίρας το τρίμηνο, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο.

Η British Airways κατατάσσεται στην τρίτη θέση των αεροπορικών εταιρειών της Ευρώπης, μετά την Αir France-KLM Group με έδρα το Παρίσι, και την Deutsche Lufthansa AG με έδρα την Κολωνία, από πλευράς επιβατικής κίνησης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα