Ferrovial: Προς πώληση του 65% του αεροδρομίου της Νάπολης

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Bloomberg News
Παρασκευή, 18 Μαΐου 2007 11:35

ΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ του μεριδίου της 65% στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Νάπολης, προετοιμάζει η Grupo Ferrovial SA, η ισπανική κατασκευαστική εταιρεία, που δαπάνησε 19 δισ. δολ. για την απόκτηση της βρετανικής διαχειρίστριας αεροδρομίων BAA Plc, σύμφωνα με τέσσερις ανθρώπους που γνωρίζουν καλά το σχέδιο.

Η Ferrovial, με έδρα τη Μαδρίτη, ζήτησε αυτήν την εβδομάδα από τις επενδυτικές τράπεζας να κάνουν τις προσφορές τους για το συμβόλαιο διαχείρισης της πώλησης, σύμφωνα με τους ίδιους ανθρώπους, που προτίμησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους επειδή οι λεπτομέρειες της διαδικασίας δεν έχουν δημοσιοποιηθεί. Το μερίδιο στο νότιο αεροδρόμιο της Ιταλίας έχει αξία τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ (409 εκατ. δολ.) ανέφεραν οι δύο από τους τέσσερις ανθρώπους.

Οι κατασκευαστικές εταιρείας, οι εταιρείες επενδύσεων και τα συνταξιοδοτικά κεφάλαια αγωνίζονται για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων σε διόδια δρόμων, αεροδρόμια και λιμάνια, που παρέχουν σταθερά έσοδα. Αυτόν τον μήνα η Ferrovial συμφώνησε να πουλήσει μερίδιο 75% της ΒΑΑ στο αεροδρόμιο της Βουδαπέστης και σηματοδότησε το ενδεχόμενο πώλησης και άλλων περιουσιακών στοιχείων στο εξωτερικό για να μειώσει το χρέος.

Η Ferrovial, που ελέγχεται από την οικογένεια του προέδρου της, Rafael del Pino, αγόρασε μερίδιο στο αεροδρόμιο της Νάπολης, όταν αγόρασε πέρυσι την ΒΑΑ. Η διαχειρίστρια αεροδρομίων συμμετείχε με περίπου 845 εκατ. ευρώ στις πωλήσεις της κατασκευαστικής εταιρείας το πρώτο τρίμηνο.

Περισσότεροι από πέντε εκατ. επιβάτες χρησιμοποίησαν πέρυσι το ιταλικό αεροδρόμιο το οποίο έχει πτήσεις για 14 εσωτερικούς προορισμούς και 35 διεθνείς, όπως αναφέρεται στο Web site του.

Εκπρόσωπος της Ferrovial, που αρνήθηκε να πει το όνομά της είπε ότι το αεροδρόμιο περιλαμβάνεται σε μία ομάδα περιουσιακών στοιχείων που εξετάζονται για πιθανή πώληση, χωρίς να σχολιάσει περαιτέρω το θέμα.

Η BAA κατέχει μερίδιο μέσω της GE.S.A.C. SpA, της εταιρείας που διαχειρίζεται το αεροδρόμιο. Το λοιπό μερίδιο 35%, ανήκει σε όμιλο τοπικών κυβερνήσεων και συμβουλίων, συμπεριλαμβανομένου του δημοτικού συμβουλίου της Νάπολης και της περιοχής, όπως αναφέρεται στο Web site του.

Η Ferrovial συμφώνησε να πουλήσει το μερίδιό της στο αεροδρόμιο της Βουδαπέστης σε έναν όμιλο με επικεφαλής τη μεγαλύτερη κατασκευαστική εταιρεία της Γερμανίας, Hocthief AG, αντί ποσού 1,9 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου και του χρέους. Τον Φεβρουάριο η Macquarie Airports εξέφρασε την πρόθεση να αγοράσει το 21% της ισπανικής εταιρείας στο αεροδρόμιο του Σύδνεϋ, προς 552 εκατ. ευρώ.

Η American International Group Inc. και ομάδα επενδυτών ολοκλήρωσαν την εξαγορά του London City Airport από τον Ιρλανδό δισεκατομμυριούχο Dermot Desmond τον Δεκέμβριο. Και ενώ οι όροι της συναλλαγής δεν είδαν το φως της δημοσιότητας, η εφημερίδα Financial Times στις 11 Οκτωβρίου του 2006 έγραψε ότι το αεροδρόμιο πουλήθηκε προς 750 εκατ. λίρες στερλίνες.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα