Από την έντυπη έκδοση
Άλλο ένα στατιστικό στοιχείο που ενισχύει την πρόβλεψη για «συγκρατημένη» ύφεση στο πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς. Λίγα 24ωρα πριν από τις σχετικές ανακοινώσεις από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, η Τράπεζα της Ελλάδος ανακοίνωσε ότι το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών περιορίστηκε στο πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο παρά την επιδείνωση που κατέγραψε τον Μάρτιο.
Το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 2,737 δισ. ευρώ έναντι 3,563 δισ. ευρώ πέρυσι, παρά το γεγονός ότι τον Μάρτιο είχαμε αύξηση του μηνιαίου ελλείμματος στο 1,461 δισ. ευρώ από 1,119 δισ. ευρώ τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών περιορίστηκε στα 5,066 δισ. ευρώ από 5,594 δισ. ευρώ πέρυσι και 5,999 δισ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του 2019. Σε μεγάλο βαθμό αυτό οφείλεται στην κατακόρυφη μείωση -άνω του 50%- που σημειώθηκε στο ισοζύγιο των καυσίμων, κάτι που με τη σειρά του συνδέεται άμεσα με τον περιορισμό των μετακινήσεων.
Οι υπηρεσίες Από την άλλη, το ισοζύγιο των υπηρεσιών εμφάνισε πλεόνασμα 788 εκατ. ευρώ (έναντι πλεονάσματος 1,143 δισ. ευρώ πέρυσι), κάτι που αποδίδεται ξεκάθαρα στον ουσιαστικό μηδενισμό των ταξιδιωτικών εισπράξεων (συγκεντρώθηκαν μόλις 82,7 εκατ. ευρώ από 593 εκατ. ευρώ πέρυσι και 746 εκατ. ευρώ πρόπερσι), αλλά και στη μείωση των μεταφορικών εισπράξεων από τα 3,928 δισ. ευρώ στα 3,551 δισ. ευρώ. Πάντως, τη διαφορά στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών κατά το πρώτο τρίμηνο έκανε το ισοζύγιο πρωτογενών εισοδημάτων, το οποίο έκλεισε με πλεόνασμα 1,505 δισ. ευρώ έναντι μόλις 715 εκατ. ευρώ πέρυσι.
Αναλυτικά:
Το Μάρτιο του 2021 το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε έλλειμμα ύψους 1,5 δισ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση κατά 343 εκατ. ευρώ έναντι του Μαρτίου του 2020. Η εξέλιξη αυτή προήλθε από την επιδείνωση των ισοζυγίων αγαθών, υπηρεσιών και δευτερογενών εισοδημάτων, η οποία αντισταθμίστηκε μερικώς από τη βελτίωση του ισοζυγίου πρωτογενών εισοδημάτων.
Η αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών οφείλεται στη μεγαλύτερη αύξηση της αξίας των εισαγωγών σε σχέση με την αύξηση της αξίας των εξαγωγών. Η αξία των εισαγωγών αυξήθηκε κατά 29,7% (4% σε σταθερές τιμές) και η αξία των εξαγωγών κατά 37,1% (17,1% σε σταθερές τιμές). Σημειώνεται ότι οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα σημείωσαν άνοδο κατά 34,8% (31,8% σε σταθερές τιμές) και οι αντίστοιχες εισαγωγές κατά 39,3% (38,9% σε σταθερές τιμές).
Ο περιορισμός του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών οφείλεται στην επιδείνωση του ισοζυγίου μεταφορών και του ταξιδιωτικού ισοζυγίου, ενώ το ισοζύγιο λοιπών υπηρεσιών βελτιώθηκε σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2020. Οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών και οι σχετικές εισπράξεις μειώθηκαν κατά 75,9% και 63,0% αντίστοιχα. Το πλεόνασμα του ισοζυγίου μεταφορών μειώθηκε κατά 18,8%.
Το Μάρτιο του 2021 το πλεόνασμα του ισοζυγίου πρωτογενών εισοδημάτων υπερδιπλασιάστηκε, κυρίως λόγω της αύξησης των καθαρών εισπράξεων από λοιπά πρωτογενή εισοδήματα. Το ισοζύγιο δευτερογενών εισοδημάτων κατέγραψε μικρό έλλειμμα, έναντι πλεονάσματος τον αντίστοιχο μήνα του 2020, κυρίως λόγω της μείωσης των εισπράξεων των λοιπών (εκτός της γενικής κυβέρνησης) τομέων της οικονομίας.
Το α’ τρίμηνο του 2021 το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών εμφάνισε έλλειμμα, μειωμένο κατά 826 εκατ. ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020, το οποίο διαμορφώθηκε σε 2,7 δισ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στη βελτίωση του ισοζυγίου αγαθών και του ισοζυγίου πρωτογενών εισοδημάτων, που αντισταθμίστηκε εν μέρει από τη μείωση του πλεονάσματος των ισοζυγίων υπηρεσιών και δευτερογενών εισοδημάτων.
Αξία εξαγωγών
Η μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών οφείλεται στη μεγαλύτερη αύξηση της αξίας των εξαγωγών σε σχέση με την αύξηση της αξίας των εισαγωγών. Οι εξαγωγές παρουσίασαν αύξηση κατά 10% σε τρέχουσες τιμές (8,9% σε σταθερές τιμές), ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 1,8% (μειώθηκαν κατά 5,4% σε σταθερές τιμές). Σημειώνεται ότι οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα αυξήθηκαν κατά 9,1% σε σταθερές τιμές και οι αντίστοιχες εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 8,6%.
Ο περιορισμός του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών οφείλεται στην επιδείνωση των ισοζυγίων ταξιδιωτικών υπηρεσιών και υπηρεσιών μεταφορών, ενώ το ισοζύγιο λοιπών υπηρεσιών βελτιώθηκε.
Οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών και οι σχετικές εισπράξεις μειώθηκαν κατά 85,2% και 86,1% αντίστοιχα σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2020. Οι καθαρές εισπράξεις από θαλάσσιες μεταφορές μειώθηκαν κατά 7,6%.
Τέλος, το πλεόνασμα του ισοζυγίου πρωτογενών εισοδημάτων υπερδιπλασιάστηκε, ενώ το πλεόνασμα στο ισοζύγιο δευτερογενών εισοδημάτων κατέγραψε σημαντική μείωση.
Ισοζύγιο κεφαλαίων
Τον Μάρτιο του 2021 το ισοζύγιο κεφαλαίων παρουσίασε έλλειμμα 288 εκατ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 116 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους.
Το α’ τρίμηνο του 2021 το πλεόνασμα του ισοζυγίου κεφαλαίων μειώθηκε σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2020 και διαμορφώθηκε στα 192 εκατ. ευρώ.
Συνολικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαίων
Το Μάρτιο του 2021 το έλλειμμα του συνολικού ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαίων (το οποίο αντιστοιχεί στις ανάγκες της οικονομίας για χρηματοδότηση από το εξωτερικό) αυξήθηκε σε 1,8 δισ. ευρώ, από 1,0 δισ. ευρώ τον Μάρτιο του 2020.
Το α’ τρίμηνο του 2021 το συνολικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαίων κατέγραψε μικρότερο έλλειμμα κατά 761 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020 και διαμορφώθηκε σε 2,5 δισ. ευρώ.