Αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης για την τροπολογία του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος, που μεταξύ άλλων προβλέπει σε διάταξή της, την οικονομική στήριξη της «Εnergean Oil & Gas Eνεργειακή Αιγαίου ΑΕ Έρευνας και Παραγωγής Υδρογονανθράκων».
Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Ταγαράς, ανέφερε πως με την διάταξη αυτής της τροπολογίας δίνεται η δυνατότητα της ενίσχυσης από το ελληνικό Δημόσιο, στην εταιρεία «Energean Oil & Gas Eνεργειακή Αιγαίου ΑΕ - Έρευνας και Παραγωγής Υδρογονανθράκων» με σκοπό την στήριξή της οικονομικά, καθώς στην διάρκεια της πανδημίας, δημιουργήθηκε ένα τεράστιο πρόβλημα από την κατάρρευση, διεθνώς, των τιμών του πετρελαίου. Για τον λόγο αυτό, ανέφερε ο υφυπουργός, έρχεται το ελληνικό Δημόσιο να στηρίξει την εν λόγω εταιρεία, η οποία δραστηριοποιείται στην εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στις περιοχές του Πρίνου και της Καβάλας. Μια εταιρεία, που, όπως είπε ο υφυπουργός, λειτουργεί από το 1999, σε μια ευαίσθητη περιοχή.
Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης, διαφώνησε με την διάταξη, λέγοντας ότι στηρίζεται μια επιχείρηση με περίπου 100 εκατ. ευρώ, όταν αυτή, με την ανακοίνωση της δυνατότητας δανειοδότησής της, προχωράει σε εθελούσια έξοδο εργαζομένων, εκβιάζοντάς τους. Εσείς και η ΕΕ την χρηματοδοτείτε με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου και εκείνη απολύει κόσμο. Αυτό είναι απαράδεκτο. Βάλτε τουλάχιστον μια ρήτρα ότι δεν πρόκειται να απολυθεί κανένας εργαζόμενος, είπε ο κ. Λαμπρούλης.
Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης, στο ίδιο πλαίσιο, ανέφερε ότι από την στιγμή που παρέχεται στην εταιρεία η δυνατότητα δανειοδότησης με εγγύηση του Δημοσίου, δηλαδή με κρατική ενίσχυση, η εταιρεία θα έπρεπε να έχει κληθεί να καταθέσει τα οικονομικά στοιχεία από τα οποία να φαίνεται από πού ακριβώς υπήρξε η ζημία, «κάτι που δεν έχουμε δει...» και φυσικά η διασφάλιση των θέσεων εργασίας. Μάλιστα, ο κ. Χαρίτσης παρατήρησε πως η διεθνής τιμή του πετρελαίου αυτή την περίοδο ανεβαίνει και αναρωτήθηκε από που τεκμαίρεται να υπάρχει αυτή η ζημία της εταιρείας.
Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, 'Αδωνις Γεωργιάδης απάντησε στον εισηγητή της μειοψηφίας σε σχέση με τις τιμές πετρελαίου, ότι είναι άλλο η τρέχουσα τιμή πετρελαίου η οποία έχει επανέλθει σε προηγούμενη επίπεδα και άλλο πράγμα η ζημία που έχει σωρεύσει η επιχείρηση από την περυσινή χρονιά, που η τιμή του πετρελαίου έφτασε να είναι μηδενική ανά βαρέλι. 'Αρα, είναι προφανές πως η εταιρεία είχε από την περυσινή χρονιά καταγράψει πολύ μεγάλες ζημιές Αυτό, είπε ο υπουργός, «είναι αυτονόητο και δεν μπορεί να μην το καταλαβαίνουμε».
Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Ταγαράς, από την δική του πλευρά, ανέφερε πως δεν γνωρίζει το θέμα, ότι η εταιρεία προχωράει σε πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου και δεσμεύτηκε να ενημερωθεί και να απαντήσει. Τόνισε πως η διάταξη αυτή στόχο έχει ακριβώς να προασπίσει τις θέσεις εργασίας και να βοηθήσει την επιχείρηση αυτή, μετά την περυσινή καταστροφή που υπήρξε από την κατάρρευση των τιμών, να συνεχίσει την λειτουργία της. Να διατηρηθεί σε λειτουργία. Παράλληλα, επισήμανε ότι σε περίπτωση που η εταιρεία έκλεινε, το κόστος περιβαλλοντικής αποκατάστασης θα υπερέβαινε κατά πολύ το κόστος για την στήριξή της. Ο υφυπουργός, επίσης, επικαλέστηκε και σημαντικούς εθνικούς λόγους για την στήριξη της επιχείρησης ώστε να συνεχίσει το έργο της σε μια ευαίσθητη περιοχή.
Ο κ. Ταγαράς ανέφερε και τις υπόλοιπες διατάξεις της τροπολογίας, λέγοντας ότι παρέχεται παράταση του Ν. 3889/2010 για τους δασικούς χάρτες, που η ανάρτησή τους υλοποιείται εντός του 2021. Στην ουσία, είπε, παρέχεται μια παράταση προθεσμίας υποβολής αντιρρήσεων κατά 6 μήνες για κατοίκους εξωτερικού, από την λήξη της προθεσμίας και 20 ημερών για διορθώσεις πρόδηλων σφαλμάτων σχετικά με τις πρόσφατες αναρτήσεις.
Το άρθρο 3 αφορά θέματα παραχώρησης έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων του Ν 2289/1995 και αναφέρεται στην παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης σε περιοχές εκτός των συμβατικών περιοχών παραχώρησης.
Το άρθρο 4 αφορά την χρηματοδότηση από τον λογαριασμό πυρόπληκτων για την ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης του πολεοδομικού σχεδίου εφαρμογής για το Μάτι.
Το άρθρο 5 αφορά το Μουσείο Ολοκαυτώματος Ελλάδας στην Θεσσαλονίκη, ώστε να υλοποιηθεί αυτή η πολύ σημαντική παρέμβαση και να προχωρήσουν μέχρι το τέλος του έτους οι εκδόσεις των σχετικών αδειών οικοδομικών εργασιών, όπως είπε.
Τέλος, ο υφυπουργός ανέφερε πως με το 6 άρθρο της τροπολογίας καλύπτεται ένα νομοθετικό κενό που υπάρχει και προβλέπεται η δυνατότητα παραλαβής ολοκληρωμένων τμημάτων εθνικού δικτύου και μετά την απόδοσή τους στην κυκλοφορία.