1,15 δισ. ευρώ μερίσματα εν μέσω πανδημίας

Διανομή κερδών από 28 εισηγμένες στο Χ.Α. παρά τον Covid-19
Δευτέρα, 24 Μαΐου 2021 23:33
INTIME NEWS/ΜΠΑΜΠΟΥΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Από την έντυπη έκδοση

Μερίσματα ύψους 1,15 δισ. ευρώ θα διανείμουν φέτος για τα κέρδη του 2020 οι 28 κερδοφόρες εισηγμένες, έναντι μερισμάτων 1,8 δισ. ευρώ που ήταν η αντίστοιχη επίδοση το 2019. Όσοι μέτοχοι επέδειξαν υπομονή και αντοχή στα χρόνια της ύφεσης (2009-2019) αρχίζουν να επιβραβεύονται φέτος από τις εισηγμένες, που δείχνουν αρκετά γενναιόδωρες και ενώ έχει προηγηθεί η κακή περσινή χρονιά της πανδημίας.

Οι εταιρείες που επιστρέφουν κεφάλαια προς τους μετόχους έχουν το πλεονέκτημα να έχουν γεμάτο ταμείο και αρνητικό καθαρό δανεισμό. Τα διαθέσιμα που έχουν συσσωρεύσει, δηλαδή, λόγω ισχυρών ταμειακών ροών, εκποίησης περιουσιακών στοιχείων και περιορισμού των εξόδων, είναι πολύ υψηλότερα από τις τραπεζικές υποχρεώσεις. Το γεγονός αυτό επιτρέπει όχι μόνο να εισπράττουν τόκους αλλά και να χρηματοδοτούν με «φθηνά» κεφάλαια τις δραστηριότητές τους και πιθανόν να εκμεταλλεύονται τυχόν ευκαιρίες. Ταυτόχρονα επιβραβεύουν τους μετόχους τους που παραμένουν πιστοί στην επιλογή της εταιρείας σε μακροπρόθεσμη βάση.

Το γεγονός ότι και το 2020, που ουσιαστικά η οικονομία «πάγωσε» για τουλάχιστον εννέα μήνες, βρέθηκαν εισηγμένες να συνεχίσουν τη μερισματική πολιτική μπορεί να θεωρηθεί θετική εξέλιξη, αν αναλογιστεί κανείς ότι η πανδημία μπορεί να επηρέασε πολλές, αλλά οι αντοχές των εισηγμένων είναι μεγάλες και μπόρεσαν όχι μόνο να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα και να σώσουν τη χρονιά, αλλά και να διατηρήσουν τη μερισματική πολιτική τους, επιβραβεύοντας τους μετόχους τους.

Είναι αλήθεια, βέβαια, ότι οι εταιρείες που έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα και μέρισμα δεν είναι πολλές, ωστόσο οι αποδόσεις που προσφέρουν δεν μπορούν να αγνοηθούν. Επιπλέον, αποτελούν και μια πρώτη εικόνα για το τι θα πρέπει να περιμένει η αγορά από τις εισηγμένες για το πρώτο εξάμηνο του 2021.

Από πλευράς μερισματικής απόδοσης ξεχωρίζει ο ΟΤΕ με 5%, καθώς έχει ανακοινώσει μέρισμα 0,68 ευρώ ανά μετοχή, με τους αναλυτές να περιμένουν περίπου άλλα 0,35-0,40 ευρώ από την πώληση της ρουμανικής δραστηριότητας. Άρα το συνολικό μέρισμα θα μπορούσε να ξεπεράσει το 1 ευρώ και η μερισματική (μικτή) απόδοση να προσεγγίσει το 10%. Άνω του 4% είναι και η μερισματική απόδοση της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία έχει ανακοινώσει μέρισμα 0,6720 ευρώ ανά μετοχή. Σημειώνεται πως από τις εισηγμένες τράπεζες είναι η μοναδική που δίνει μέρισμα κάθε χρόνο.

Μια μικρή εταιρεία, η ΓΕΒΚΑ, έχει επίσης καλή μερισματική απόδοση (4%) σύμφωνα με τα δημοσιευμένα αποτελέσματα της χρήσης 2020. Η πρώτη που έκοψε μέρισμα είναι η Autohellas και αντιστοιχεί περίπου στο 3,5%. Είναι ύψους 0,23 ευρώ ανά μετοχή και η αποκοπή του έγινε στις 4 Απριλίου. Η Τιτάν ανακοίνωσε επιστροφή κεφαλαίου, η οποία είναι αφορολόγητη και το 0,40 ευρώ ανά μετοχή αντιστοιχεί σε 2,69%, ενώ έχει επίσης ανακοινωθεί και η διαγραφή ιδίων μετοχών που αντιστοιχούν στο 5% του συνόλου.

Πάνω από 2% είναι η μερισματική απόδοση για τις Μυτιληναίος, Coca-Cola και Παπουτσάνης. Ο ΟΛΠ θα δώσει μέρισμα 0,40 ευρώ ανά μετοχή, το οποίο αντιστοιχεί σε απόδοση 1,86%. Ανάλογη και η απόδοση για το μέρισμα των ΕΛΠΕ, ύψους 0,10 ευρώ ανά μετοχή. Η εισηγμένη θα δώσει το μικρό αυτό μέρισμα, παρά τις μεγάλες δημοσιευμένες ζημιές που είχε την περσινή χρήση. Η Viohalco θα δώσει ένα μικρό μέρισμα (0,02 ευρώ/μετοχή), ενώ η Cenergy δεν θα δώσει. Μέρισμα επίσης έχουν ανακοινώσει πως θα δώσουν οι Epsilon Νet, Alpha Trust ΑΕΔΑΚ και Alpha Trust Ανδρομέδα, αλλά δεν έχει ανακοινωθεί το ύψος του.

Ήδη από τις 20 εταιρείες που έχουν ανακοινώσει το ύψος των μερισμάτων τους οι εννέα (Coca-Cola HBC, Viohalco, ΟΤΕ, Τιτάν, Trastor, Ευρωπαϊκή Πίστη, ΕΥΔΑΠ, ElvalHalcor, Sarantis) θα μοιράσουν υψηλότερα ποσά σε σχέση με πέρυσι, οι πέντε τα ίδια (Μυτιληναίος, Τράπεζα της Ελλάδος, Autohellas, Παπουτσάνης και Γενική Εμπορίου και Βιομηχανίας) και οι έξι χαμηλότερα. Επιπρόσθετα, δύο εισηγμένες που πέρυσι προχώρησαν σε χρηματικές διανομές (Βoγιατζόγλου Systems και CNL Capital) δήλωσαν πως φέτος δεν θα πράξουν αναλόγως.

Η πανδημία έπληξε καίρια τις επιδόσεις πολλών οικονομικών κλάδων, ορισμένοι εξ αυτών διακρίνονταν για τα υψηλά τους μερίσματα (π.χ. διυλιστήρια). Αρκετές εταιρείες προχώρησαν πέρυσι σε διανομές ιδιαίτερα υψηλών ποσών, εκμεταλλευόμενες ότι φέτος -κατ' εξαίρεση- οι μέτοχοί τους δεν θα επιβαρυνθούν φορολογικά με εισφορά αλληλεγγύης. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα κέρδη ορισμένων εταιρειών (π.χ. ΕΥΔΑΠ, Τιτάν) έχουν επηρεαστεί αρνητικά από έκτακτες απομειώσεις, ενώ τα Ελληνικά Πετρέλαια προχώρησαν σε χρηματική διανομή προς τους μετόχους τους, παρά το ζημιογόνο αποτέλεσμα που εμφάνισαν το 2020.

Ολοκληρώνοντας, να αναφέρουμε ότι στις επτά εισηγμένες εταιρείες κοινής ωφέλειας (ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΟΤΕ, ΔΕΗ) οι πέντε εξ αυτών έκλεισαν το 2020 με θετικό καθαρό ταμείο (net cash, διαθέσιμα υψηλότερα από το σύνολο των τραπεζικών τους υποχρεώσεων), ενώ ο ΟΤΕ διακρίνεται για την πολύ ισχυρή ρευστότητα που διαθέτει. Στο συγκεκριμένο μέτωπο τα πράγματα έχουν αρχίσει να βελτιώνονται σημαντικά και στην περίπτωση της ΔEΗ, καθώς υπήρχαν σοβαρά ζητήματα ρευστότητας έως και το 2019.

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα