Το αρνητικό κλίμα που επικρατούσε στις περιφερειακές, κατά κύριο λόγο, αγορές της ευρωζώνης επιβαρύνθηκε σήμερα από την αναταραχή στην αγορά των «κρυπτονομισμάτων».
Η μεγάλη υποχώρηση του Bitcoin (κάτω από τα 40.000$) ώθησε τους επενδυτές ως αντιστάθμισμα στον υψηλό κίνδυνο, στα γερμανικά ομόλογα. Αντίθετα συνεχίστηκαν οι ρευστοποιήσεις σε όλες σχεδόν τις υπόλοιπες αγορές της Ευρωζώνης.
Παράλληλα τα μηνύματα από το μέτωπο του πληθωρισμού δεν ευνοούν τα ομόλογα. Η άνοδος του πληθωρισμού αν και είναι επιθυμητή και επιδιώκεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, έχει αρνητική επίπτωση στην αγορά των ομολόγων καθώς αποτελεί τον «προάγγελο» για την ταχύτερη απόσυρση των έκτακτων μέτρων που εφαρμόζει η ΕΚΤ. Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν, λοιπόν, ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη επιταχύνθηκε τον Απρίλιο, καθώς αυξάνεται το κόστος της ενέργειας και των υπηρεσιών. Είναι ενδεικτικό ότι οι πληθωριστικές προσδοκίες στην ευρωζώνη έχουν διαμορφωθεί στο υψηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2008.
Στην εγχώρια αγορά ομολόγων η απόδοση του 10ετούς ομολόγου κυμαίνονταν στο 1,07%, του 5ετούς στο 0,28% και του 15ετους στο 1,327%.
Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 45 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 21 εκατ. ευρώ, μόνον, αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς έκλεισε στο 1,10% από 1,11% χθες έναντι -0,11% του αντίστοιχου γερμανικού με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,21% από το 1,22% που έκλεισε χθες.
Στην αγορά συναλλάγματος πτωτικά κινείται το ευρώ έναντι του δολαρίου καθώς νωρίς το απόγευμα η ισοτιμία ευρώ/δολ. κυμαίνονταν στο 1,2115 δολ. από 1,222 δολ., που άνοιξε η αγορά.
Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,2212 δολ.