Ανησυχίες Μέρκελ για την έλλειψη τεχνογνωσίας σε ημιαγωγούς στην Ευρώπη

Τετάρτη, 19 Μαΐου 2021 16:45
UPD:16:46
via REUTERS/MICHAEL KAPPELER

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ εξέφρασε την ανησυχία της την Τετάρτη ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να κατασκευάσει τσιπ και μπαταρίες ημιαγωγών που χρειάζεται για να ανταγωνιστεί για την παραγωγή αυτοκινήτων καθώς και για την ανάπτυξη έξυπνων συσκευών.

Η κα. Μέρκελ δήλωσε σε μια σύνοδο για το μέλλον της καινοτομίας στη Γερμανία ότι η Ευρώπη κινδυνεύει να μείνει πίσω σε τομείς όπως η κβαντική πληροφορική, τα τσιπ και οι μπαταρίες, απαραίτητες για το μέλλον της αυτοκινητοβιομηχανίας καθώς μετατοπίζεται να κατασκευάσει περισσότερα ηλεκτρικά οχήματα.

«Εάν ένα μεγάλο μπλοκ όπως η ΕΕ δεν είναι σε θέση να δημιουργήσει τσιπ, δεν νιώθω άνετα για αυτό», είπε.«Δεν είναι καλό εάν είστε μια χώρα με παράδοση στην αυτοκινητοβιομηχανία και δεν μπορείτε να παράγετε το βασικό συστατικό.»

Μια παγκόσμια έλλειψη τσιπ έπληξε σκληρά τις αυτοκινητοβιομηχανίες μετά από πολλές ακυρώσεις παραγγελιών όταν τα εργοστάσια ήταν αδρανή κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ταυτόχρονα, η ζήτηση για τσιπ αυξήθηκε από τους κατασκευαστές ηλεκτρονικών ειδών ευρείας κατανάλωσης που παράγουν premium συσκευές για άτομα που μένουν στο σπίτι λόγω των περιορισμών..

«Εάν η Ευρώπη χάσει την ικανότητα να κατασκευάζει μάρκες που χρησιμοποιούνται σε συσκευές συνδεδεμένες στο Διαδίκτυο, τότε εξαρτάται από την Ασία», σημείωσε η κα. Μέρκελ.

«Χρειαζόμαστε μια παγκόσμια συζήτηση για το πόσο αξιοπιστία μπορούμε να δώσουμε ο ένας στον άλλο ή θα έχουμε υψηλότερο κόστος εάν αναπτύξουμε κάτι τρεις φορές», είπε.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δημιουργήσει μια νέα συμμαχία για να υποστηρίξει την τοπική παραγωγή και ανάπτυξη ημιαγωγών για να μειώσει την εξάρτηση από ξένους προμηθευτές, ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν πρότεινε ένα πακέτο 50 δισ. δολαρίων για την ενίσχυση της παραγωγής ημιαγωγών των ΗΠΑ.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από το Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα