Σε νέα ιστορικά υψηλά η Wall Street

Μεικτές οι τάσεις στην Ευρώπη
Τρίτη, 22 Μαΐου 2007 00:01

ΙΣΤΟΡΙΚΟ υψηλό επίπεδο κατέρριψε ενδοσυνεδριακά ο δείκτης S&P 500 στη Wall Street, ξεπερνώντας τις 1.527,46 μονάδες, που είχε αγγίξει το Μάρτιο του 2000, καθώς οι επενδυτές χαιρέτισαν ένα νέο κύμα εταιρικών συμφωνιών που επιτάχυναν το ρυθμό-ρεκόρ των συγχωνεύσεων και εξαγορών το τρέχον έτος, συμμετέχοντας στο πάρτι και ο Nasdaq. Στην Ευρώπη οι τάσεις ήταν μεικτές με τις μετοχές του κλάδου των μετάλλων να σημειώνουν τη μεγαλύτερη άνοδο μετά την ενίσχυση των τιμών των μετάλλων και του αργού πετρελαίου.

Ο δείκτης S&P 500 ξεπέρασε το επίπεδο που είχε αγγίξει το Μάρτιο του 2000, στον απόηχο των εξαγορών και των φθηνότερων μετοχών από το μέσο όρο της δεκαετίας που διανύουμε, που πυροδότησαν κέρδη για επτά συνεχείς εβδομάδες.

Ακόμη, αμείωτος συνεχίζεται ο ρυθμός των εξαγορών και των συγχωνεύσεων με την αξία των ανακοινωθέντων συμφωνιών που αφορούν σε αμερικανικές εταιρείες να ανέρχεται σε 1,04 τρισ. δολάρια, αυξημένη κατά 69% από την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Ο FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,06%, στις 6.636,80 μονάδες, ο CAC 40 κατά 0,18%, στις 6.089,91 μονάδες, ενώ ο DAX ενισχύθηκε κατά 0,15%, στις 7.619,31 μονάδες.

Τα μεγαλύτερα κέρδη του τελευταίου έτους κατέγραψε η Elan, η μεγαλύτερη φαρμακοβιομηχανία της Ιρλανδίας, καθώς ανακοίνωσε ότι οι δοκιμές της για το φάρμακο Αλτσχάιμερ θα περάσουν στο επόμενο στάδιο.

Οι μετοχές των Societe Generale, Axa και STMicroelectronics επηρέασαν τους ευρωπαϊκούς δείκτες, καθώς διαπραγματεύονταν χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα.

Κέρδη και για τη μετοχή της EMI Group μετά και την πρόταση της Terra Firma Capital Partners να εξαγοράσει τη βρετανική δισκογραφική.

«Οι μετοχές των ορυχείων και του πετρελαϊκού κλάδου βρίσκονται στο επίκεντρο», σχολιάζουν οι αναλυτές.

Η BHP Billiton, η μεγαλύτερη εταιρεία ορυχείων παγκοσμίως, αλλά και η Xstrata, η Νο 4 στην παραγωγή χαλκού, ηγήθηκαν της ανόδου μεταξύ των εταιρειών του κλάδου των μετάλλων.

Ανοδο κατέγραψε η τιμή του χαλκού στην αγορά της Νέας Υόρκης, καθώς τα παγκόσμια αποθέματα μειώθηκαν σε χαμηλά επτά μηνών.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα