Σχέδιο νόμου για την αναμόρφωση του Τελωνειακού Κώδικα

Τρίτη, 22 Μαΐου 2007 14:45
UPD:15:19

Σχέδιο νόμου με το οποίο αναμορφώνεται ο Εθνικός Τελωνειακός Κώδικας που ισχύει με βάση το Ν. 2960/2001 παρουσίασε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης.

Με το νέο κώδικα, όπως είπε ο υπουργός, εναρμονιζόμαστε στις κοινοτικές διατάξεις, προσαρμόζουμε την τελωνειακή νομοθεσία σε αποφάσεις και γνωμοδοτήσεις των Ανωτάτων Διοικητικών Δικαστηρίων και του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ενισχύουμε το εξωτερικό εμπόριο της χώρας και διευκολύνουμε την εφαρμογή του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Τελωνείων σε 88 Τελωνειακές Υπηρεσίες της χώρας. Επίσης, βελτιώνεται η λειτουργία της Τελωνειακής Υπηρεσίας, αυξάνεται η αποδοτικότητα των υπαλλήλων της και αντιμετωπίζονται αιτήματα ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων.

Ειδικότερα, με το νομοσχέδιο (επισυνάπτεται στο συνημμένο αρχείο) προβλέπονται τα ακόλουθα:

1. Ρυθμίζεται το θέμα του τέλους ταξινόμησης των διπλοκάμπινων αυτοκινήτων.

2. Μειώνεται το χρονικό διάστημα για τον αποχαρακτηρισμό των αυτοκινήτων δημοσίας χρήσεως από δεκαετία σε πενταετία.

3. Παραχωρείται η δυνατότητα χρήσης αγροτικού πετρελαίου και από τα αυτοκίνητα, που είχαν χαρακτηρισθεί έως το 1992, ως αγροτικά μηχανήματα πολλαπλής χρήσης και αίρονται οι κυρώσεις για παραβάσεις παράνομης χρήσης αγροτικού πετρελαίου από τους κατόχους των αυτοκινήτων αυτών - οι οποίες έχουν διαπραχθεί από την 16.10.2003 και μετά - εφόσον καταβληθεί η διαφορά του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης.

4. Αίρονται οι κυρώσεις για παραβάσεις παράνομης χρήσης πετρελαίου θέρμανσης από αγρότες, όσον αφορά τις παραβάσεις που έχουν διαπραχθεί πριν την 16.10.2003, εφόσον καταβληθεί η διαφορά του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης.

5. Χορηγείται πλήρης απαλλαγή για το τέλος ταξινόμησης των μέσων μεταφοράς των μετοικούντων στην Ελλάδα.

6. Επεκτείνεται το χρονικό διάστημα, εντός του οποίου μπορούν οι μετοικούντες να κάνουν χρήση του πιστοποιητικού μετοικεσίας από διετία σε τριετία, εφόσον έχουν ενταχθεί σε προγράμματα πρόωρης συνταξιοδότησης.

7. Επεκτείνεται το δικαίωμα των αναπήρων με 80% και άνω κινητική αναπηρία να παραλαμβάνουν ατελώς αυτοκίνητο έως 2650 cc.

8. Μειώνεται το χρονικό διάστημα για τον αποχαρακτηρισμό των αναπηρικών αυτοκινήτων από δεκαετία σε επταετία.

9. Χορηγείται στους πολύτεκνους το δικαίωμα παραλαβής και 2ου αυτοκινήτου μετά την πενταετία, με την προϋπόθεση ότι έχουν ακόμη τέσσερα ανήλικα τέκνα.

10. Ενισχύεται η εγχώρια κατασκευαστική βιομηχανία και βιοτεχνία με παροχή δυνατότητας παραλαβής φορτηγών αυτοκινήτων και βάσεων αυτών με αναστολή καταβολής του τέλους ταξινόμησης για τη διασκευή τους στην Ελλάδα.

11. Προστατεύεται το υγιές εμπόριο με την επιβολή διοικητικών κυρώσεων σε περιπτώσεις εισαγωγής παραποιημένων ειδών.

12. Θεσμοθετείται και για τις τελωνειακές υπηρεσίες η διαδικασία για την διαγραφή χρεών σε περίπτωση αδυναμίας είσπραξης κατ΄ανάλογο τρόπο με ό,τι ισχύει στις Δ.Ο.Υ.

13. Με ιδιαίτερο κεφάλαιο επανεργοποιούνται οι διατάξεις για την διεξαγωγή διαγωνισμού για την απόκτηση πτυχίου εκτελωνιστή που είχαν παγώσει από το 1996.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα