Market Beat: Ζητείται συνέχεια της ανόδου για την εγκατάσταση αισιόδοξων προσδοκιών

Δευτέρα, 17 Μαΐου 2021 09:22
UPD:09:23

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Η μεταβλητότητα στα ξένα χρηματιστήρια ήταν αυξημένη την εβδομάδα που πέρασε, νικητές στο τέλος ήταν οι επενδυτές που αναπτύσσοντας εντολές ρευστοποίησης οδήγησαν αρκετούς μετοχικούς δείκτες με παγκόσμια σημασία σε εβδομαδιαίες απώλειες. Ωστόσο στις τελευταίες δυο συνεδριάσεις το αγοραστικό ενδιαφέρον επέστρεψε. Στην Αθήνα η εβδομάδας έφερε άνοδο με μέσο ημερήσιο τζίρο κοντά στα 90 εκατ. ευρώ υπογραμμίζοντας την άνοδο του ενδιαφέροντος και της συμμετοχής των θεσμικών και των ιδιωτών επενδυτών. 

Δεν πέρασε απαρατήρητη η κίνηση των ευρωπαϊκών αγορών την περασμένη εβδομάδα, συγκριτικά με την καθοδική για τα αμερικάνικα και τα ασιατικά χρηματιστήρια εκτός του σύνθετου δείκτη στη Σαγκάη. Ακόμα περισσότερο ξεχώρισαν τα κέρδη κατά +1,12% στην Αθηναϊκή αγορά με τη θετική συνεισφορά της εβδομαδιαίας επίδοσης των 19 ανοδικών μετοχών του FTSE25 εκ των οποίων κανένα τραπεζικό blue chip. Η ώθηση εκ των τραπεζών ήταν καθοδική και το μέγεθος των απωλειών τους πλην της αμετάβλητης ΠΕΙΡ ειδοποιεί για πιθανή αντίδραση σε ορισμένα τουλάχιστον εξ αυτών. Για αυτό εκτιμούμε ότι η δεύτερη εβδομάδα του Μαΐου έδωσε την ευκαιρία για σημαντικές διαπιστώσεις, που ώθησαν υπέρ της διάθεσης για ρίσκο, αν και στο φινάλε της εμφανίστηκαν σημάδια υπολογίσιμης κόπωσης της ανοδικής ορμής.

Ήταν η περίοδος που η αγορά αφομοίωσε το θόρυβο, αλλά και τα ουσιαστικά δεδομένα, που έφερε στον τραπεζικό κλάδο η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΠΕΙΡ.  Φανερώθηκε επίσης το αγοραστικό ενδιαφέρον για εταιρίες οι οποίες θα επωφεληθούν σχεδόν άμεσα από την αναζωπύρωση της οικονομικής δραστηριότητας. Με δεδομένη δε την στενή παρακολούθηση των στοιχείων για την εξέλιξη των εμβολιασμών από τους επαγγελματίες διαχειριστές κεφαλαίου, η εμφανής και σε αυτό το πεδίο πρόοδος, φαίνεται ότι ελήφθη υπόψη. Για τη στήλη που έχει γνωστό σεβασμό στην στατιστική επήλθε μια ένα θετική εξέλιξη αν φανεί άμεσα πως εκτιμήθηκε το εξής φαινόμενο. Το κατώτερο της εβδομάδας για τον μέσο όρο ορίστηκε στις 880 μονάδες. Δηλαδή 10 μονάδες ψηλότερα από το προηγούμενο τοπικό χαμηλό, μιας διόρθωσης που ακολούθησε μετά την κορύφωσή του στις 16 Απριλίου στις 907,74 μονάδες. Κάθε που θα ανεβαίνει ο ΓΔ σήμερα θα σταθεροποιεί την ανοδική κίνηση που ξεκίνησε από την τελευταία ώρα της συνεδρίασης της Τετάρτης και συνεχίστηκε ως τις δημοπρασίες της Παρασκευής.

Η ατζέντα της εβδομάδας εκτιμάται από τους εγχώριους παράγοντες ως ικανή για να κρατήσει ψηλά το ενδιαφέρον των συναλλασσόμενων. Οι δημοσιεύσεις αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου συνεχίζονται με αυτά της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και της  ΦΡΛΚ την Τρίτη 18/5. Ακολουθεί την Τετάρτη ο ΟΠΑΠ, ενώ την Πέμπτη παίρνει σειρά η Frigoglass πριν το άνοιγμα της συνεδρίασης. Σε άλλα προγραμματισμένα γεγονότα, η δημόσια προσφορά ομολόγων της Costamare αναμένεται να διεξαχθεί στο διάστημα 19 - 21 Μαΐου, ενώ στο διάστημα 19 - 20 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί το 4o Συνέδριο της Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης υπό την αιγίδα της ΕΧΑΕ, με την συμμετοχή 10 Εισηγμένων Εταιρειών. Την ερχόμενη Παρασκευή λήγουν τα Παράγωγα του Μαΐου, ενώ το βράδυ της ίδιας ημέρας, η Moody’s αναμένεται να ανακοινώσει την έκθεσή της για το Ελληνικό αξιόχρεο.

Ευτυχώς, οι προσδοκίες των εγχώριων αναλυτών δεν έχουν μόνο μία κατεύθυνση. Γιατί συνήθως τότε η αγορά κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση. Ορισμένοι εκτιμούν πως η πλαγιο-καθοδική  δυναμική είναι πιθανότερη, μέχρι την εμφάνιση καταλυτικής ισχύος ειδήσεων, ενώ αρκετοί, θεωρώντας πως υπάρχει αλλαγή στην αντιμετώπιση της αγοράς από ξένους και εγχώριους επενδυτές, βλέπουν πιθανότερη την πορεία ως τις 950 μονάδες. Για αυτή όμως την προσδοκία σαν προϋπόθεση κάποιοι ορίζουν την υπέρβαση των 910 και άλλη των 919 μονάδων. Ενώ όλοι τονίζουν την πιθανή επίδραση προς το χειρότερο από επενδυτική ανησυχία εισαγόμενη από τα διεθνή χρηματιστήρια αν δεν συνεχιστεί η άνοδος που εγκαταστάθηκε εκεί από την Πέμπτη και έπειτα.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας  

ΗΠΑ ΕΥΡΩΠΗ ΚΟΣΜΟΣ

Όταν οι αγορές αμφισβητούν τις Κεντρικές τράπεζες αναταράσσονται

Με αναζήτηση κατεύθυνσης θα ξεκινήσει η παγκόσμια κεφαλαιαγορά την εβδομάδα της εκπνοής των σειρών Μαΐου. Ενώ η προηγούμενη μπορεί να χωριστεί στις πρώτες συνεδριάσεις που οι επενδυτές εκδήλωσαν έντονη διάθεση για φυγή από το ρίσκο και στις δυο τελευταίες που επικράτησε ο κανόνας της Wall Street που συνοψίζεται στη φράση “Don’ t Fight the Fed”. Η οποία σημαίνει πως οι κινήσεις κόντρα στη διαφαινόμενη θέληση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ προκαλούν ζημίες και όχι κέρδη στα επενδυτικά χαρτοφυλάκια. Αναγνωρίζοντας τον καθοριστικό ρόλο της νομισματικής πολιτικής, ειδικά τώρα, που γίνεται η μετάβαση της ανάπτυξης από τα τρίμηνα με τη σφραγίδα της πανδημίας στις μεταβολές του ΑΕΠ στην κατάσταση που ίσχυε πριν την εμφάνισή της, που ονομάζεται εποχή της κανονικότητας. 

Ανοδικό φινάλε σε πτωτική εβδομάδα

Η Γουόλ Στριτ έκλεισε ψηλότερα την Παρασκευή με ένα ράλι που οι αναλυτές απέδωσαν στην επιστροφή, του αισιόδοξου φρονήματος  μετά τη διαπραγμάτευση της εβδομάδας που καθορίστηκε από αντικρουόμενες διαθέσεις.  Αφού είχε κινήσεις πώλησης και αγοράς, αλλά τα σημάδια μιας σημαντικής ανάκαμψης της οικονομίας στο τέλος της κυριάρχησαν έναντι των αυξανόμενων αναταραχών που προκάλεσε η άνοδος του πληθωρισμού. Και οι τρεις βασικοί δείκτες των χρηματιστηρίων στις ΗΠΑ επέκτειναν τα κέρδη της Πέμπτης, τα οποία προκάλεσαν στο S&P 500 τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο τον τελευταίο μήνα. Ωστόσο, οι δείκτες υπέστησαν τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες μειώσεις τους από τα τέλη Φεβρουαρίου.

Τις μεγάλες διακυμάνσεις προκάλεσαν οικονομικά δεδομένα, τα οποία φούντωσαν τις ανησυχίες ότι οι βραχυπρόθεσμες αυξήσεις των τιμών θα μπορούσαν να μεταφραστούν σε μακροπρόθεσμο πληθωρισμό, παρά τις διαβεβαιώσεις για το αντίθετο από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με παράγοντες των αγορών της Νέας Υόρκης ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι η μεγαλύτερη ανησυχία. Αλλά από τη στιγμή που τα επιτόκια στα ομόλογα των ΗΠΑ δεν έφτασαν σε νέα υψηλά, οι αισιόδοξοι θεσμικοί ανέλαβαν την διαμόρφωση της τάσης και οι υπόλοιποι επενδυτές έδειξαν πρόθυμοι να μπουν και να αγοράσουν μερικές από τις μετοχές που είχαν χτυπηθεί σκληρότατα αυτήν την εβδομάδα.

Τα οικονομικά στοιχεία έδειξαν ότι η αύξηση των λιανικών πωλήσεων σταμάτησε και η διάθεση των καταναλωτών μειώθηκε καθώς οι τιμές παραμένουν σε ανοδική πορεία, γεγονός που υποδηλώνει ότι ενώ η έκρηξη της ζήτησης μπορεί να πάρει κάποιες ανάσες, ο πληθωρισμός δεν έχει εμφανίσει αντίστοιχα δείγματα. Ωστόσο, μια υγειονομικής υφής ένδειξη ότι η οικονομική δραστηριότητα θα μπορούσε να επιστρέψει στο φυσιολογικό, βοήθησε στην αλλαγή στάσης. Αναφερόμαστε στην αναθεώρηση της καθοδήγησης από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ η οποία ανέφερε ότι τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα, δεν χρειάζεται πλέον να φορούν μάσκες σε εξωτερικούς χώρους και μπορούν να αποφύγουν να τις φορέσουν σε εσωτερικούς χώρους στα περισσότερα μέρη.

Η μεγάλη εικόνα

Σύμφωνα με την εβδομαδιαία ανάλυση για την παγκόσμια οικονομία της  Barclay’s, η περασμένη ήταν άλλη μια εβδομάδα εκπλήξεων από πλευράς μακροοικονομικών δεδομένων, παράλληλα με τη γεωπολιτική αβεβαιότητα από τις νέες εντάσεις Ισραήλ-Παλαιστίνης και κάποιες αποθαρρυντικές εξελίξεις στο μέτωπο πανδημίας. Τα σημεία συμφόρησης στο επίπεδο της προσφοράς συνεχίζουν να εντείνονται, με έναν ακόμη γύρο απότομων αυξήσεων των τιμών εισαγωγής βιομηχανικών υλών αυτήν την εβδομάδα και πρώιμα στοιχεία ειδοποιούν για τη μετάβαση τους στις τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ. Αυτά τα προβλήματα από την περιορισμένη προσφορά αποτελούν δίλημμα για τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες, οι οποίες πρέπει να εξισορροπήσουν τους κινδύνους που προκαλούν οι συνεχείς πληθωριστικές πιέσεις, έναντι του κόστους που μπορεί να έχει μια επιβράδυνσης της ανάκαμψης. Οι ισορροπίες που επιβάλλονται είναι ιδιαίτερα δύσκολες για τις αναδυόμενες οικονομίες, όπου η αξιοπιστία των θεσμών ( Κεντρικές Τράπεζες και κυβερνήσεις) που καταπολεμούν τον πληθωρισμό, είναι πιο εύθραυστη και οι κίνδυνοι μια αυτοεκπληρούμενης προφητείας, αναφορικά με τη δυναμική του πληθωρισμού, είναι πιο έντονοι.

Στην ευρωζώνη υπήρξε προβληματισμός για την ακρίβεια που έχουν οι έρευνες στο χώρο των επιχειρήσεων, όπως ο βιομηχανικός PMI που κέρδισε +1,8 μονάδες, φθάνοντας στο 58,5, το υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2018, αλλά ο μεταπρατικός τομέας επιβραδύνθηκε σοβαρά κατά -0,8% σε τριμηνιαία βάση στο πρώτο τρίμηνο  21. Παράλληλα οι ελλείψεις ημιαγωγών συνεχίζουν να μειώνουν την παραγωγή αυτοκινήτων, η οποία βούλιαξε για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, διαμορφώνοντας σωρευτικά  μια υποχώρηση κατά -18% από τον Νοέμβριο του 2020, παραμένοντας κατά 25% κάτω από τα επίπεδα προ κρίσης από τον COVID-19. Πολλοί όμως πιστεύουν ότι οι διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα θα έχουν περιορισμένες μόνο συνέπειες για τη συνολική παραγωγή, καθώς παραμένουν συγκεντρωμένες σε τομείς που αντιπροσωπεύουν σχετικά μικρό μερίδιο προστιθέμενης αξίας. Τέλος, η έντονη επιβράδυνση της βιομηχανικής παραγωγής ανέδειξε των ανθεκτικότητα του τομέα των υπηρεσιών στο πρώτο τρίμηνο, παρά τους αυστηρότερους περιορισμούς της δραστηριότητας σε αυτό από ότι στο τελευταίο του 2020.  Επειδή δε η ιδιωτική κατανάλωση στην ευρωζώνη βρίσκεται -9,1% κάτω από τα προ της κρίσης επίπεδα, όταν ανοίξει ξανά η οικονομία, θα υπάρξει σειρά από θετικές εκπλήξεις, που θα προεξοφλήσουν οι θεσμικοί στα χρηματιστήρια της.

Η εικόνα της εβδομάδας με αριθμούς

Στη δεύτερη εβδομάδα του Μαΐου, μόνο 4 εκ των 18 δεικτών που παρακολουθούμε εμφάνισαν κέρδη αλλά με αρνητική απόδοση έτους δεν υπήρξε ουδείς. Ο S&P500 με εβδομαδιαία μεταβολή -1,39%, στο 2021 αποδίδει +11,03%. Ο Dow, στη βδομάδα είχε πτώση -1,14%, με επίδοση +12,34% στο 2021. Ο S&P400 είχε μεταβολή -1,75%, ενώ εμφάνισε επίδοση στο 2021 +18,00%. Ο Russell 2000 της μικρής κεφαλαιοποίησης με εβδομαδιαία απώλεια -2,07% στο 2021 εμφάνισε κέρδη +12,65%. Ο δε Nasdaq, είχε μεταβολή -2,34%, ενώ στο 2021 αποδίδει +4,20%.

Ο FTSE100 του Λονδίνου έχασε -1,21% στη βδομάδα ενώ στο έτος αποδίδει +9,03%. Ο DAX κέρδισε +0,11% και στο έτος αποδίδει +12,38%, ο CAC είχε μεταβολή -0,01% για αυτό στο 2021 κερδίζει +15,03%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας είχε άνοδο +0,95% ενώ στο έτος έχει επίδοση +13,28%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία εμφάνισε μεταβολή +0,63% με ετήσια επίδοση +11,39%. Ο πανευρωπαϊκός StoxxEurope 600 έπεσε κατά -0,54% με ετήσια μεταβολή +10,90%.

Ο Bovespa της Βραζιλίας υποχώρησε οριακά  -0,13% διαμορφώνοντας επίδοση έτους +2,41%, όταν ο IPC του Μεξικού εμφάνισε μεταβολή -0,06%, στο 2021 αποδίδει +11,69%. Ο χρυσός με μεταβολή +0,64%, βρέθηκε στα 1843,80 δολάρια η ουγκιά, με επίδοση έτους -3,04%. Άνοδος κατά +1,06%, για το πετρέλαιο Crude που έκλεισε στα 65,51 δολάρια το βαρέλι. Στο έτος ενισχύεται +35,30%.

Ο Nikkei, με εβδομαδιαία μεταβολή -4,34%, έχει απόδοση στο 2021 +2,33%. Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα είχε πτώση -1,06%, ενώ η απόδοση στο 2021 είναι +9,74%. Ο δείκτης Sensex στην Ινδία βρέθηκε χαμηλότερα κατά -0,96% και στο έτος κερδίζει +1,80%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng βούλιαξε κατά -3,05% ενώ στο έτος αποδίδει +2,92%. Με εβδομαδιαία μεταβολή +2,09%, ο δείκτης SSE Comp. της Σαγκάης κατέληξε με κέρδη +0,50% στο 2021.

Πιθανή εύνοια για την ευρωζώνη

Δεν υπάρχει αναλυτής εγχώριος ή από τις μεγάλες ξένες αγορές, που να μη θεωρεί βάση της ανησυχίας που απλώθηκε παγκοσμίως την κυριαρχία της άποψης ότι, η άνοδος των τιμών των εμπορευμάτων, τα προβλήματα της αλυσίδας εφοδιασμού και οι δυσκολίες πρόσληψης ειδικευμένου προσωπικού από τις επιχειρήσεις, θα οδηγήσουν σε ξαφνική αλλαγή της πολιτικής της Fed. Η δημιουργία της επιφύλαξης συνεχίστηκε παρά τις διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ. Αν και όλοι  επέστρεψαν το απόγευμα της Πέμπτης στην κλασική υποταγή στις διαβεβαιώσεις των αρμοδίων της μεγαλύτερης Κεντρικής Τράπεζας. Η προσωρινή και εν μέρει δικαιολογημένη από το μέγεθος των πληθωριστικών πιέσεων έλλειψη εμπιστοσύνης στην κρίση της Fed εκτίναξε την ανησυχία των επενδυτών.

Γιατί ο πληθωρισμός κυρίως ροκανίζει τις προβλέψεις για τα μελλοντικά κέρδη των επιχειρήσεων. Αν αυτές οι αναταράξεις συνεχιστούν, η μετρίων ρυθμών ανάπτυξη στις ευρωπαϊκές οικονομίες γίνεται προσόν. Γιατί δεν προκαλεί εκτίναξη των πληθωριστικών πιέσεων. Αφήνοντας την ΕΚΤ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ισχυρών παγκοσμίως θεσμικών, με ήρεμη διάθεση ως προς το πρόγραμμα στήριξης της οικονομικής δραστηριότητας, άρα χωρίς αλλαγές στη νομισματική της πολιτική. Μια τοποθέτηση που πιθανά θα καθορίσει τη δυναμική στα χρηματιστήρια παγκόσμια και είναι ευνοϊκή ακόμα και για την Αθήνα.

Πάντως, σε μια περίοδο ανακοινώσεων σημαντικών εταιρικών κερδών για το πρώτο τρίμηνο, οι γιγαντιαίες αλυσίδες λιανικής ξεκινάνε με τις Walmart, Target, Home Depot, Lowe's, L Brands και Ralph Lauren την τρέχουσα εβδομάδα. Τα στοιχεία θα δείξουν πώς διαμορφώνεται η καταναλωτική δαπάνη καθώς η οικονομία ανακάμπτει από την κρίση του κοροναϊού. Συνεπώς οι επενδυτές θα θελήσουν να δουν αν, μετά την μεγαλύτερη σε βάθος 12 περίπου χρόνια αύξηση των τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ, τον Απρίλιο, οι πιέσεις των τιμών θα έχουν περάσει στις εταιρείες.

Οι εισηγμένες στον S&P 500 αναμένεται να σημειώσουν αύξηση κατά 50,4% από πέρυσι στα τριμηνιαία κέρδη, σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv IBES, με τον κλάδο προσωπικών και οικιακών ειδών να σημειώνει άνοδο σχεδόν 189%. Όλα συνεπώς είναι ανοικτά σε σχέση με όσα αναφέραμε για την πιθανή χρηματιστηριακή γοητεία της ευρωζώνης.

ΧΑ Μετά από περιπέτειες διεθνώς, τα εβδομαδιαία κέρδη (+1,12%) ανακούφισαν

Η δεύτερη εβδομάδα του Μαΐου είχε ευεργετική επίδραση στο φρόνημα των επενδυτών. Διότι έδωσε την ευκαιρία για σημαντικές διαπιστώσεις, που ώθησαν υπέρ της διάθεσης για ρίσκο, αν και στο φινάλε της εμφανίστηκαν σημάδια υπολογίσιμης κόπωσης της ανοδικής ορμής. Ήταν η περίοδος που η αγορά αφομοίωσε το θόρυβο, αλλά και τα ουσιαστικά δεδομένα, που έφερε στον τραπεζικό κλάδο η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΠΕΙΡ.  Φανερώθηκε επίσης το αγοραστικό ενδιαφέρον για εταιρίες οι οποίες θα επωφεληθούν σχεδόν άμεσα από την αναζωπύρωση της οικονομικής δραστηριότητας. Με δεδομένη δε την στενή παρακολούθηση των στοιχείων για την εξέλιξη των εμβολιασμών από τους επαγγελματίες διαχειριστές κεφαλαίου, η εμφανής και σε αυτό το πεδίο πρόοδος, φαίνεται ότι ελήφθη υπόψη.

Τη Δευτέρα, οι συναλλαγές αποτύπωσαν ακριβώς αυτό που θα ήταν το τελικό αποτέλεσμα και είχε ως εξής. Οι τράπεζες, με πιέσεις σε σύνοδο που διεξήχθη με τον ΓΔ μόνιμα σε θετικό πεδίο, συνέβαλλαν πτωτικά. Όμως στην άνοδο κατά +1,01% (στις 906,07 από 897,01 μονάδες) συνέβαλλαν 17 blue chip, με πρωταγωνιστές τις ΑΡΑΙΓ +5,77%, ΜΠΕΛΑ +5,26%, ΛΑΜΔΑ +3,34%, ΟΤΕ +3,20%, ΕΧΑΕ +3,04% και ΕΛΛΑΚΤΩΡ +2,44%. Επηρέασαν αρνητικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (-1,24%), ωστόσο ο 25άρης έκλεισε στις 2210,68 από 2189,31 με κέρδη +0,98%. Ο τζίρος ανήλθε στα 93,999 εκατ. ευρώ με πακέτα αξίας 1,802 εκατ. Η συνολική κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκε στα 63,075.  Την Τρίτη ξεκίνησε η τάση φυγής από τις μετοχές σε παγκόσμια κλίμακα, που σφράγισε τη δυναμική των αναπτυγμένων αγορών. Προκλήθηκε από την αρνητική προσδοκία για απότομη διακοπή στην ποσοτική χαλάρωση από τη Fed. Την προκάλεσε η εκτίμηση πως ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Απρίλιο θα γίνει μοχλός εξαναγκασμού για ανατροπή στην νομισματική της πολιτική. Εδώ, αν και οι απώλειες ενδοσυνεδριακά έφθασαν το -2,15%, κατέληξαν εντούτοις στο -1,11% για τον ο ΓΔ που οδηγήθηκε στις 896,04 μονάδες, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 2180,79 με πτώση -1,35%. Επηρέασαν αρνητικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (-1,52%), αλλά ώθησαν ανοδικά στο κλείσιμο με τα κέρδη τους ΕΛΛΑΚΤΩΡ +2,23%, ΣΑΡ -1,16% ΤΕΝΕΡΓ +1,01% ΟΛΠ και ΑΡΑΙΓ +0,73% και η ΠΕΙΡ με κέρδη +0,64%. Ο τζίρος ανήλθε στα 87,076 εκατ. ευρώ με πακέτα αξίας 7,866 εκατ. Ακολούθησαν δυο συνεδριάσεις συσσώρευσης με αντίθετα πρόσημα μεταβολών, λίγο χαμηλότερα από τις 900 μονάδες.

Την Τετάρτη με τις Τράπεζες στο -1,40%, ο ΓΔ με μεταβολή -0,15% οδηγήθηκε στις 894,70 μονάδες, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 2171,11 με πτώση -0,44%. Ο τζίρος ανήλθε στα 91,529 εκατ. ευρώ με πακέτα αξίας 7,331 εκατ. Την Πέμπτη όμως η κάθοδος στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά συνεχίστηκε. Εδώ, ενώ αρχικά οι πιέσεις όρισαν πυθμένα τις 880 μονάδες, η ζήτηση μετά τις 11:00, οδήγησε στο +0,53% του ΓΔ και τις 899,42 μονάδες, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 2180,45 με άνοδο +0,43%. Επηρέασαν πάλι αρνητικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (-0,82%), ενώ στην άνοδο βοήθησαν με τα κέρδη τους οι ΔΕΗ +4,07%,  ΕΛΠΕ +2,30% ΓΕΚΤΕΡΝΑ +2,28%, ΕΧΑΕ +2,27% και ΕΛΛΑΚΤΩΡ +2,10% τα ανοδικά blue chip ανήλθαν σε 17. Ο τζίρος ανήλθε στα 90,167 εκατ. ευρώ με πακέτα αξίας 2,851 εκατ. και ο τζίρος των Τραπεζών συνολικά ήταν 41,550 εκατ. ευρώ. Την Παρασκευή συνεχίστηκαν οι πιέσεις στις Τράπεζες (-0,53%), επιλεκτικά, αλλά το πλήθος των ανοδικών blue chip έφθασε τα 20 και ο ΓΔ με μεταβολή +0,85% οδηγήθηκε στις 907,08 μονάδες. Ο 25άρης έκλεισε στις 2199,51 με άνοδο +0,87% αλλά ο τζίρος υποχώρησε αισθητά αφού έπιασε τα 83,403 εκατ. ευρώ με πακέτα αξίας 22,711 εκατ. Ο Τζίρος των Τραπεζών συνολικά ήταν 52,177 εκατ. ευρώ. Η συνολική κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκε στα 63,053 δις ευρώ. Συνεπώς με μέσο ημερήσιο τζίρο 89,2 εκατ. ευρώ με μέση αξία πακέτων 8,5 εκατ. οι επενδυτές επανέφεραν την κεφαλαιοποίηση στα επίπεδα της Δευτέρας και πάνω από τα 63 δις ευρώ.  

Η εβδομάδα έφερε στον μέσο όρο άνοδο  +1,12%, με επίδοση για τον μήνα -0,36% και το έτος +12,12%, ο 25άρης ενισχύθηκε +0,47%, στον Μάιο -0,60% και στο 2021 απέδιδε +13,69%. Παράλληλα ο FTSEM, της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, με εβδομαδιαία μεταβολή +3,12%, είναι ο μόνος με άνοδο +2,53% στο μήνα ενώ αποδίδει στο 2021 +24,23%.

 Τεχνική ανάλυση Παράγωγα

Η εκπνοή στο τέλος της εβδομάδας κάνει τη διαπραγμάτευση πιο ενδιαφέρουσα

Στην τελευταία  συνεδρίαση της εβδομάδας οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 σε θετικό πεδίο  στο μεγαλύτερο διάστημα. Το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε ανοδικό  χάσμα 12,49 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 19,06 μονάδες ψηλότερα. Το ελάχιστο ημέρας σημειώθηκε στις 16:09  και ήταν οι 2174,54 μονάδες. Το ανώτερο, οι 2200,22 μονάδες, εμφανίστηκε στις 17:11. Το κλείσιμο στις 2199,51 από 218045 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή +0,87% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα περιορίστηκε στα 10,110 εκατ. ευρώ.

Στα ΣΜΕ του 25άρη για την σειρά Μάιου εμφανίστηκε μειωμένο ενδιαφέρον με 425 συμβόλαια να αλλάζουν χέρια με ανώτερο τις 2228,00 μονάδες και χαμηλό στις 2175,00 με τελευταία τιμή στις 2204,75 από 2180,75 μονάδες και τιμή κλεισίματος τις 2197,00 για να γίνουν 6743 από 6704 οι ανοικτές θέσεις. Επίσης διακινήθηκαν 78 ΣΜΕ της σειράς Ιουνίου με ανώτερο τις 2205,00 μονάδες και χαμηλό ημέρας τις 2176,00 με τελευταίες πράξεις στις 2204,50 μονάδες και τιμή κλεισίματος στις 2195,50 ενώ οι ανοικτές θέσεις ανήλθαν στα 471 από 466 ΣΜΕ.

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη το ενδιαφέρον ανέβηκε. Στα calls του 25άρη της σειράς Μαΐου εμφανίστηκε όγκος 126 συμβολαίων για τιμή εξάσκησης στις 2100 και τις 2150 μονάδες. Στα δικαιώματα της επόμενης σειράς άλλαξαν χέρια 60 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 2100 και τις 2250 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Μαΐου διακινήθηκαν 21 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 2150 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της επόμενης σειράς εμφανίστηκε όγκος 145 συμβολαίων για τιμή εξάσκησης από τις 2100 ως τις 2200 μονάδες.

Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι συναλλαγές μειώθηκαν στα ΣΜΕ των τραπεζών αλλά αυξήθηκε ο όγκος των ΣΜΕ της ΠΕΙΡ. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ της ΠΕΙΡ ήταν 35.316 από 23.014 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου, της ΕΥΡΩΒ με 14166 για την τρέχουσα σειρά, της ΑΛΦΑ με 11.721, της ΕΤΕ με 3036, της ΜΙΓ ήταν 1191 ΣΜΕ για την σειρά Ιουνίου και της ΙΝΤΚΑ ήταν 461. Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo απλώθηκε και αφορούσε στα 500.000 συμβόλαια για ΕΥΡΩΒ, στα 3000 για ΟΠΑΠ, στα 2510 για ΑΤΤ, στα 1000 για ΜΠΕΛΑ και στα 26 για ΤΕΝΕΡΓ.

Μεικτές προσδοκίες από τους εγχώριους αναλυτές ως προς τη βραχυπρόθεσμη τάση μετά το τέλος της εβδομάδας πριν την τρέχουσα που στο τέλος της έχουμε την εκπνοή  των σειρών Μαΐου στα παράγωγα. Αν και σημαντικότερο είναι ότι η νέα κυρίαρχη σειρά μετά την ερχόμενη Παρασκευή θα είναι η σειρά Ιουνίου που στη λήξη της εκπνέουν όλων των τύπων τα παράγωγα προϊόντα. 

Ευτυχώς για την Αθήνα, η πρώτη και καθοδική εβδομάδα του Μαΐου (-1,47%) δεν είχε συνέχεια, με τη δεύτερη να προσφέρει κέρδη (+1,12%) ικανά να μετατρέψουν σε οριακές τις μηνιαίες απώλειες των βασικών δεικτών, ενώ η εκτίναξη του FTSEM (+3,12%) του έδωσε κέρδη στον μήνα +2,53%. Ευτυχώς επίσης που οι προσδοκίες των εγχώριων αναλυτών δεν έχουν μόνο μία κατεύθυνση. Ορισμένοι εκτιμούν πως η πλαγιο-καθοδική  δυναμική είναι πιθανότερη, μέχρι την εμφάνιση καταλυτικής ισχύος ειδήσεις, ενώ αρκετοί, θεωρώντας πως υπάρχει αλλαγή στην αντιμετώπιση της αγοράς από ξένους και εγχώριους επενδυτές, βλέπουν πιθανότερη την πορεία ως τις 950 μονάδες.

Η Leon Depolas Sec. εκτιμά: “Συνολικά, η εικόνα της Εγχώριας Αγοράς δεν έχει διαφοροποιηθεί, με το μοτίβο μιας πλαγιοανοδικής κίνησης, με ελεγχόμενες απότομες διορθώσεις, να παραμένει εν πολλοίς σταθερά ενεργό. Στο επίκεντρο, το επόμενο διάστημα, θα βρεθούν οι τίτλοι που επωφελούνται από την απελευθέρωση της οικονομικής δραστηριότητας, όπως π.χ. οι retailers, ενώ η αναμενόμενη ανάπτυξη του ΑΕΠ για φέτος και το 2022 δικαιολογεί υψηλότερους πολλαπλασιαστές για το σύνολο της Αγοράς”.

Από την Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ επισήμαναν: “Η τεχνική ανάλυση επιμένει ότι σημείο - κλειδί για την βραχυπρόθεσμη πορεία του ΓΔ αποτελούν οι 908 μονάδες, καθώς ένα κλείσιμο υψηλότερα μπορεί να οδηγήσει προς τις 950 μονάδες. Στον αντίποδα, ενδεχόμενη αποτυχημένη απόπειρα υπέρβασής τους, διαμορφώνει το σενάριο πλαγιοκαθοδικής κίνησης προς τις 870 μονάδες, με το Ελληνικό Χρηματιστήριο, πάντως, να καταγράφει αξιοσημείωτη διαφοροποίηση, σε σχέση με τις ‘αναταράξεις’ των Διεθνών Αγορών”.                                                                                                                            

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

O πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης

Η περασμένη 10ετια στην Ελληνική Οικονομία ήταν αδιαμφισβήτητα μια δύσκολη περίοδος, που απορρόφησε πληθώρα αρνητικών συγκυριών. Τούτο, είχε ως αποτέλεσμα μια συνεχιζόμενη αποστροφή των Κεφαλαιούχων από επενδύσεις στην πραγματική Οικονομία, την Αγορά Ακινήτων και βεβαίως το Χρηματιστήριο, ως βασικός μηχανισμός αποτύπωσης της πραγματικότητας. Και ο κυριότερος καταλύτης μιας τέτοιας συμπεριφοράς είναι συνήθως η ψυχολογία και ο φόβος για την επόμενη μέρα.

Το τελευταίο διάστημα, με απαρχή τις αρχές του 2019, όταν προεξοφλήθηκε η αλλαγή Κυβέρνησης και με αφορμή τη “λύση της πολιορκίας από τη μέγγενη της πανδημίας” στα τέλη του 2020, το κλίμα έχει σαφέστατα αντιστραφεί. Όλο και πιο πολύς Κόσμος αρχίζει και “ανοίγει μπαούλα και Τραπεζικούς λογαριασμούς” και τολμάει να επενδύσει είτε στην πραγματική Οικονομία, είτε στις Αγορές.

Αυτό έχουμε να το δούμε με διάρκεια και αυξητική τάση πάνω από 12 χρόνια. Με εξαίρεση την περίοδο 2013 – 2014, όλα τα υπόλοιπα χρόνια οι Πάντες ήταν διστακτικοί και συντηρητικοί, έως εκεί που δεν πρέπει. Με την επενδυτική “δίψα” να έχει κάνει την εμφάνισή της, υπό τη θέρμη των χρηματικών εισροών, ολοένα και περισσότεροι Επενδυτές πείθονται για τις αυξημένες πιθανότητες επίτευξης οικονομικής μεγέθυνσης, τα επόμενα έτη.

Και βέβαια, το “εκρηκτικό κοκτέιλ” νομισματικής χαλάρωσης και δημοσιονομικής στήριξης, ενδυναμώνει την αξία των προαναφερθέντων. Διότι, σε αντίθεση με την περασμένη, τουλάχιστον, δεκαετία, τα Ακίνητα και το Επιχειρείν, ακόμα και στην υγειονομική κρίση, κερδίζουν έδαφος, έχοντας σύμμαχο τα θετικά μακροοικονομικά μεγέθη. Αφετέρου, όλο και περισσότερος Κόσμος αφήνει πίσω του τις καταθέσεις (πολύ χαμηλού επιτοκίου) από τις Τράπεζες και τολμάει να επενδύσει με πολλές αξιώσεις στην Οικονομία και τις Χρηματαγορές, με το Χρηματιστήριο να “έχει ανοίξει τα πανιά του”.

Μπορεί ο Γενικός Δείκτης να φαίνεται καθηλωμένος στις 900 μονάδες τα τελευταία 2 χρόνια, παρόλα αυτά οι αποδόσεις που έχουν δώσει πάρα πολλοί τίτλοι έρχονται από το μακρινό 1999. Όπως και εκείνη την περίοδο δεν βρήκαμε το που η Αγορά θα σταματούσε, έχοντας καταγράψει υψηλό τις 6500 μονάδες το Σεπτέμβριο του 1999, έτσι και σήμερα δεν μπορούμε να εικάσουμε το πού θα φτάσει τα επόμενα χρόνια η αποτίμηση της Χρηματιστηριακής Αγοράς, με δεδομένη την ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας.

Αρκεί μόνο να σκεφτούμε πως την περίοδο του 1999 που χαρακτηρίστηκε “φούσκα”, η σχέση της κεφαλαιοποίησης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου με το ΑΕΠ είχε προσεγγίσει το 200% (σ.σ τόσο είναι φέτος και στη Wall Street) και σήμερα διαμορφώνεται κοντά στο 35%, πολύ χαμηλότερα του μέσου όρου των Αγορών της Ευρώπης. Οι παλαιοί έχουν την εμπειρία για να μην κάνουν λάθη, ενώ η νέα γενιά θα πρέπει να ακούσει και να μελετήσει, πριν από κάθε της απόφαση. Το μόνο που έχουμε να ευχηθούμε, μετά από τα πολλά χρόνια ανομβρίας, είναι καλό μας μακρινό ταξίδι.

Ο Μάνος Χατζηδάκης υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Το χρονοδιάγραμμα για το άνοιγμα περισσότερων οικονομικών δραστηριοτήτων, αλλά και τα πρώτα μηνύματα από το μέτωπο των αποτελεσμάτων α΄ τριμήνου, διατήρησαν την επαφή της Αγοράς με τα πρόσφατα υψηλά. Παρά την έντονη μεταβλητότητα και την ασταθή εικόνα που παρουσιάζουν οι Αμερικανικοί δείκτες, η Ελληνική Αγορά έχει σταθεί ικανοποιητικά, απορροφώντας πιέσεις και προσφορά, χωρίς να χαλάσει το θετικό κλίμα που χτίζεται συστηματικά τους τελευταίους τρεις μήνες.

Στο όχι πολύ μακρινό παρελθόν, η συσχέτιση με τον Διεθνή Παράγοντα σε διορθωτικές φάσεις είχε την τιμητική της, καθώς το “ρηχό” βάθος της Αγοράς, δημιουργούσε ακραίες καταστάσεις μεταβλητότητας και προβληματισμό ως προς την αντίληψη των αποτιμήσεων.

Φαίνεται ότι πλέον υπάρχει ένα πιο συστηματικό ενδιαφέρον, το οποίο βασίζεται στις αυξημένες κρατήσεις της Τουριστικής περιόδου οι οποίες θα ενισχύσουν το ΑΕΠ, στην έναρξη των εισροών για επενδυτικές δράσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης και στην ανθεκτικότητα των μεγεθών του 2020, αλλά και το ικανοποιητικό ξεκίνημα που καταγράφεται στα αποτελέσματα του α’ τριμήνου 2021.

Οι αναθεωρημένες προς το καλύτερο εκτιμήσεις των Πιστοληπτικών Οίκων, για την πορεία του ΑΕΠ το 2021, λειτούργησαν υποστηρικτικά, ενώ οι 10 Εταιρείες που έχουν δημοσιεύσει αποτελέσματα α’ τριμήνου ως τώρα, είναι όλες κερδοφόρες με αύξηση στο αποτέλεσμα της τελικής γραμμής.

Η πρόσφατη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς, όχι μόνο έδωσε γρήγορα και σημαντικά κέρδη σε όσους πήραν μέρος, έδειξε και αλλαγή της ποιότητας του ενδιαφέροντος που σταδιακά εμφανίζεται στην Αγορά. Το βραχυπρόθεσμο μέρος της πίεσης φαίνεται να έχει εκτονωθεί και μάλιστα με σχετική ευκολία, αφού η τιμή της μετοχής έχει σταθεροποιηθεί αισθητά υψηλότερα από την τιμή ανοίγματος, μετά την είσοδο των νέων μετοχών που προήλθαν από την Α.Μ.Κ. Η παράμετρος αυτή έχει αφενός δημιουργήσει ένα αίσθημα βεβαιότητας και αλλαγής των προοπτικών διακράτησης σε μέρος της Επενδυτικής Κοινότητας, ακόμα και στον εύθραυστο σε διακυμάνσεις κλάδο των Τραπεζών, αφετέρου έχει φέρει νέες εισροές στο Χ.Α.: Από τον Απρίλιο παρατηρούνται εισροές σε Μετοχικά Αμοιβαία 28,4 εκατ. ευρώ, ανεβάζοντας το σύνολο των εισροών του 2021 στα 35,6 εκατ. ευρώ.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης, χωρίς να χάσει την επαφή του με τα υψηλά έτους, βρίσκεται σε φάση συσσώρευσης, στην οριογραμμή των 900 μονάδων. Τα ανοδικά αντανακλαστικά ενεργοποιήθηκαν στις 880 μονάδες, ζώνη σημαντικής ισχύος για την ανοδική τάση, αφού εκτός από την πλαγιοανοδική τάση, διέρχεται και ο κινητός μέσος των 30 ημερών.

Παρά την φυσιολογική κόπωση των δεικτών μετά το ράλι των 9 ανοδικών εβδομάδων, η διόρθωση κρίνεται απόλυτα ελεγχόμενη και φυσιολογική, δίνοντας μάλιστα ανάσα στους ταλαντωτές, ο οποίοι είχαν “κοκκινίσει” ακόμα και στα εβδομαδιαία διαγράμματα. Οι 860 μονάδες είναι το κατώτατο επίπεδο που δεν πρέπει να διασπάσει ο Γενικός Δείκτης, για να κρατήσει την μεσοπρόθεσμη ανοδική φορά, ενώ ανοδικά οι 950 μονάδες είναι το επόμενο δύσκολο “οχυρό” αντίστασης των πωλητών.

Η απορρόφηση της προσφοράς σε μικρό σχετικά εύρος κίνησης και με αυξημένο τζίρο, είναι ότι καλύτερο για τους αγοραστές, οι οποίοι δείχνουν να κερδίζουν μικρές μάχες ακόμα και σε ημέρες που η Αγορά κλείνει πτωτικά, παίρνοντας αποστάσεις από τα χαμηλά ημέρας.

Το πλεονέκτημα επομένως, βραχυπρόθεσμα, είναι υπέρ το αγοραστών και η διάσπαση των 910 μονάδων με κλείσιμο πάνω από την εν λόγω ζώνη, θα δώσει χαρακτήρα διαφυγής από την συσσώρευση.

Σήμερα

Οι ασιατικές αγορές μετοχών εμφάνισαν μικτή εικόνα σήμερα Δευτέρα 17/5 καθώς τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις στην Κίνα ήταν χαμηλότερα από τις προσδοκίες, αν και η βιομηχανική παραγωγή παρέμεινε σταθερή, ενώ η αύξηση στις ενδείξεις για τις πληθωριστικές πιέσεις σε παγκόσμια κλίμακα  βοήθησαν τον χρυσό να φτάσει σε κορυφή σε βάθος τριών μηνών.

Οι κινεζικές λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν 17,7% τον Απρίλιο από ένα χρόνο πριν, εκτός των προβλέψεων για άνοδο 24,8%, ενώ η βιομηχανική παραγωγή ήταν σύμφωνη με τις προσδοκίες με άνοδο 9,8%.

Η εξάπλωση του κοροναϊού ήταν επίσης εμπόδιο καθώς η Σιγκαπούρη αποφάσισε να κλείσει τα περισσότερα σχολεία από την Τετάρτη, αφού ανέφερε τον υψηλότερο αριθμό τοπικών λοιμώξεων εδώ και αρκετούς μήνες. Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας σημείωσε άνοδο 0,2%, αποκτώντας μεγαλύτερη απόσταση από ένα πυθμένα για το τετράμηνο την περασμένη εβδομάδα. Αλλά στις 8:45 δική μας ώρα είχε τιμή 672,66 και οριακή μεταβολή +0,05%.

Οι κινεζικές μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης  αποδείχθηκαν ανθεκτικές εμφανίζοντας  κέρδος 1,8% αρχικά αλλά στις 8:45 είχαν μεταβολή +1,40%.

Ο Nikkei της Ιαπωνίας έχασε αρχικά 0,7%, έχοντας επίσης αγγίξει το χαμηλότερο από τις αρχές Ιανουαρίου την περασμένη  εβδομάδα. Σύμφωνα με στοιχεία, ο πληθωρισμός είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο με τις τιμές χονδρικής της Ιαπωνίας να ανεβαίνουν 3,6% τον Απρίλιο από ένα χρόνο νωρίτερα, καθώς η αύξηση του κόστους ενέργειας και των εμπορευμάτων ροκάνισε τα περιθώρια των εταιρικών κερδών. Στις 8:45 δική μας ώρα έχανε -0,93% και ήταν στις 27833,28 μονάδες.

Τα συμβόλαια των S&P 500 και Nasdaq υποχώρησαν και τα δύο κατά -0,1%, μετά το ράλι της Παρασκευής και εκεί παρέμειναν στις 9:00 δική μας ώρα.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • DAX
  • DJC
  • ΓΔ
  • UKX



Σχολιασμένα