Πρόεδρος Ινστιτούτου Οικονομικών της Υγείας: «Ήδη χάσαμε περίπου 12 % του ΑΕΠ από την πανδημία »

Σάββατο, 15 Μαΐου 2021 13:51
UPD:13:55
REUTERS/Louiza Vradi

Περίπου 1 δισ ευρώ έχει δαπανήσει η Ελλάδα το τελευταίο 12μηνο για νοσηλείες, τεστ και ενημέρωση του κοινού, σύμφωνα με τον ομότιμο καθηγητή Οικονομικών της Υγείας (ΕΣΔΥ) και πρόεδρο του Ινστιτούτου Οικονομικών της Υγείας, Γιάννη Κυριόπουλο. Στο ίδιο χρονικό διάστημα, πάνω από ένα δισ ευρώ κόστισε το έμμεσο κοινωνικό κόστος από την απώλεια της παραγωγής και της παραγωγικότητας, λόγω απουσίας από την εργασία.

Ο Γ. Κυριόπουλος, μιλώντας στο Πρακτορείο FM  τόνισε ότι το μεγαλύτερο οικονομικό πρόβλημα δεν είναι το κόστος νοσηλείας, ή αντιμετώπισης των κρουσμάτων. Κυρίως είναι  οι επιπτώσεις στην οικονομία, καθώς οι διαθέσιμοι πόροι της χώρας, -τεχνολογικοί και ανθρώπινοι- δεν δουλεύουν πλήρως. Αυτό ρίχνει την παραγωγή και έχει επιπτώσεις. Ήδη εμείς έχουμε χάσει 20 δισ, περίπου, 12 % του ΑΕΠ, λέει ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας, εξηγώντας ότι αυτή είναι η εκτίμηση του, των διεθνών οργανισμών και της Τράπεζας της Ελλάδος.

Με βάσει τα στοιχεία που παραθέτει το 15% αυτών που προσβάλλονται από τον ιό, εισάγονται στα νοσοκομεία, είτε σε απλή κλίνη, όπου το κόστος εκτιμάται στις 9.000 ευρώ, είτε σε ΜΕΘ, όπου το κόστος υπερβαίνει τις 25.000 ευρώ (η κάθε νοσηλεία).

Ο κ. Κυριόπουλος αναφέρεται ακόμη στο θέμα της πατέντας, στον «πόλεμο» των εμβολίων.

«Παρά το γεγονός ότι η πρόταση Biden αφορά στην μερική και μικρού χρονικού διαστήματος άρση μέρους της πατέντας, δηλαδή μόνο το θέμα της παραγωγής, και αφήνει μετέωρο το θέμα της διανομής, το οποίο φαντάζομαι ότι σε δεύτερο χρόνο θα διευκρινιστεί, πρέπει να πω ότι έχει ένα υψηλό ηθικό φορτίο και κυρίως έχει και μεγάλη πολιτική σημασία. Πρώτον, γιατί διασφαλίζει τις χώρες του βόρειου ημισφαιρίου και του ατλαντικού άξονα, Αμερική, Καναδά, Ευρώπη και Ην. Βασίλειο. Αλλά και τις χώρες του λεγόμενου τρίτου κόσμου, εφόσον η ανοσία της αγέλης στις προηγμένες χώρες, συναρτάται στενά με την ανοσία της αγέλης των αναπτυσσόμενων χωρών. Ο δεύτερος λόγος που έχει μεγάλη πολιτική σημασία η πρόταση Βiden είναι ότι βάζει σε ένα ανταγωνισμό, ο οποίος ευτελίζει και τις κυβερνήσεις και τις επιχειρήσεις σε παγκόσμια κλίμακα. Και κυρίως θέτει θέμα στον ανταγωνισμό στους μεγάλους παραγωγούς, όπως είναι η Ρωσία και η Κίνα, οι οποίες έχουν φθηνότερα εμβόλια. Και έτσι η Κίνα «απειλεί» ότι σε ένα μεγάλο μέρος χωρών που δεν έχουν πόρους, μπορεί να το διαθέσει και σε μηδενικές τιμές. Κατά συνέπεια βάζει φρένο στην φανερή πλέον προσπάθεια όλων ότι μέσω του εμβολίων, όχι μόνο αναπτύσσεται ένας εμβολιαστικός εθνικισμός, αλλά υπάρχει και πίεση για αύξηση του κύρους και της ισχύος για τις πατέντες» λέει

Για την έκβαση της επιδημίας ο καθηγητής  εκτιμά ότι θα υπάρξουν διακυμάνσεις και ο ιός είναι πιθανόν να ελεγχθεί από το Φθινόπωρο και μετά. Η εκρίζωση του όμως θα πάρει χρόνο. «Δηλαδή θα έχουμε κρούσματα και στα επόμενα χρόνια, αλλά θα είναι μία εικόνα όπως αυτή που έχουμε με τη γρίπη».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα