Market Beat: Η μεταβλητότητα στη παγκόσμια κεφαλαιαγορά “επιβάλει” συσσώρευση στην Αθήνα

Πέμπτη, 13 Μαΐου 2021 09:27
UPD:09:30

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Η παρουσία θεσμικών επενδυτών από τις ΗΠΑ μπορεί να επιβάρυνε αρχικά το κλίμα στην αθηναϊκή αγορά από την ανησυχία για όσα θα αποφασίσει η Fed, αλλά εκτιμούμε πως σε δεύτερο χρόνο μπορεί να αποβεί ωφέλιμη. Ήδη τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έδειξαν ότι δεν επηρεάστηκαν από τη βουτιά που προκάλεσε το σοκ από την μέτρηση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή στις ΗΠΑ για τον Απρίλιο. Η δε κίνηση των τιμών στο ταμπλό χθες έδειξε, ότι οι συναλλασσόμενοι λαμβάνουν υπόψη την στατιστική προϊστορία κάθε μετοχής και ειδικά των τραπεζικών blue chip.

Η Αθήνα ήταν αγορά χωρίς συντονισμό με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Ήταν σαν να  μας γύρισαν την πλάτη οι θεσμικοί, τη μέρα που στην ευρωπαϊκή κεφαλαιαγορά η ατμόσφαιρα δεν ήταν υπέρ καθόδου, αλλά ούτε και υπέρ ανόδου. Όσο λειτουργούσε η Αθήνα, γιατί στο τέλος όλα τα χρηματιστήρια του ευρώ έκλεισαν με κέρδη. Η πρώτη εξήγηση θα μπορούσε να είναι σχετική με τη στάση των θεσμικών έναντι της ΕΥΡΩΒ, καθότι θεώρησαν όλοι πως είχε προεξοφληθεί η αναβάθμισή της. Η μετοχή στο πρώτο μέρος κινήθηκε αρχικά ως τα 0,849 ευρώ από 0,825  στο κλείσιμο της Τρίτης, αλλά στην κρίσιμη για την κατάληξη τελευταία ώρα διαπραγματευόταν στα 0,8104 ευρώ και ήταν το μοναδικό blue chip με όγκο 14,5 εκατ. τεμάχια. Όποιος πούλησε ψηλά δηλαδή ως τις 11:55 είχε τον κερδώο Ερμή προστάτη και επειδή η τράπεζα έχει την καλύτερη εικόνα θεμελιωδών μεγεθών μεταξύ των συστημικών, θα ήταν χρήσιμο μελλοντικά, αν τις αγόραζε ξανά αργότερα. Οι πωλήσεις θέσεων με την επίσημη αναφορά ενός θετικού νέου είναι σύνηθες φαινόμενο και σε αυτό πόνταραν αρκετοί σε περίοδο που τα “σίγουρα” κέρδη έστω και μικρά σπανίζουν.    

Η αποκλιμάκωση των τιμών του ΓΔ έγινε με την κλιμάκωση των πιέσεων που εμφανίστηκαν από τις 11:00 ως τις 13:00 στο πρώτο μέρος, που έφερε τον μέσο όρο από τις 902 μονάδες χονδρικά στις 895 και παρέμεινε εκεί, με πλάγια κίνηση ως τις 15:30. Θα λέγαμε πως περίμεναν και εδώ τη μέτρηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ και κατόπιν, με νέο κύμα ρευστοποιήσεων πέρασαν τον ΓΔ στις 891 μονάδες, διαμορφώνοντας διακύμανση μέρας 10 με 11 μονάδες. Ο Δείκτης Τιμών  Καταναλωτή (ΔΤΚ) από μήνα σε μήνα αυξήθηκε 0,8%, με τους οικονομολόγους σε έρευνα του Reuters  περιμένουν κατά πλειοψηφία μια αύξηση 0,2%. Το πιο εντυπωσιακό είναι η ετήσια μεταβολή του, δηλαδή ο φετινός Απρίλιος με την επιτάχυνση της ανάπτυξης, έναντι του Απριλίου του 2020 με την πανδημία να κλειδώνει τον κόσμο στα σπίτια τους.  Για αυτό υπήρξε αύξηση 4,6%. Κατόπιν αυτών άγνωστη παραμένει η αντίδραση της Fed.

Την ώρα πάντως που τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια άφηναν την ταλάντωση πέριξ του κλεισίματος της Τρίτης και εμφάνιζαν κέρδη από +0,3% και άνω, οι επενδυτές στην Αθήνα με τις κινήσεις τους στον 25άρη επανέφεραν την αγορά στις 896 μονάδες. Ο τζίρος είχε πλησιάσει τα 85 εκατ. και η μετοχή με τη θετικότερη συνεισφορά ήταν η ΕΕΕ και οι συναλλαγές πύκνωσαν για να ανεβεί το πλήθος των ανοδικών. Αλλά ο ΓΔ στις 17:00 αφέθηκε στις 895,26 με μεταβολή -0,09%. Αυτή δεν ήταν η εικόνα στο τέλος αλλά μια ελαφρά χειρότερη και συνεπώς ήταν μάλλον επιθυμία των ισχυρών παραγόντων όσα έγιναν. Καθιστώντας δύσκολη την πρόβλεψη όσων θα γίνουν σήμερα.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Οι μετοχές των ΗΠΑ επέκτειναν τις απώλειές τους την Τετάρτη, με τους Dow Jones Industrial Average και S&P 500 να σημειώνουν τις μεγαλύτερες απώλειες σε αλυσίδα τριών ημερών σε σχεδόν επτά μήνες, μετά από μια απότομη άνοδο των τιμών καταναλωτή, που αύξησε τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό.

Η άνοδος των τιμών ήταν πιο απότομη από το αναμενόμενο και επιδείνωσε τους φόβους ότι ο πληθωρισμός θα μπορούσε να ωθήσει την Ομοσπονδιακή Τράπεζα να επιταχύνει το χρονοδιάγραμμά της για να αρχίσει να περιορίζει τις πολιτικές της χαλάρωσης σχετικά με τη ρευστότητα. Τα σχεδόν μηδενικά επιτόκια αύξησαν τη ζήτηση για μετοχές, που έχουν εμφανίσει δεκάδες ρεκόρ υψηλών βίου από τότε που η πανδημία του κοροναϊού τις έστειλε στον πυθμένα της άνοιξης στις αρχές του περασμένου έτους.

Ο S&P 500 υποχώρησε 89,06 μονάδες, ή -2,1%, στις 4063,04 μονάδες. Ο Dow Jones Industrial Average υποχώρησε 681,50 μονάδες, ή -2%, στις 33587,66. Είναι η μεγαλύτερη πτώση τριών ημερών και για τους δύο δείκτες από τα τέλη Οκτωβρίου.

Το S&P 500 την Παρασκευή σημείωσε το 26ο ρεκόρ του στο έτος, ενώ ο βιομηχανικός Dow έφτασε στο 24ο στο 2021.

Από τότε, τα σημάδια του διογκούμενου πληθωρισμού έχουν επιβαρύνει τις μετοχές. Η άνοδος των τιμών εμπορευμάτων, τα προβλήματα της αλυσίδας εφοδιασμού και οι δυσκολίες πρόσληψης ειδικευμένου προσωπικού από τις επιχειρήσεις ώθησαν ορισμένους επενδυτές να προσδοκούν μια παρατεταμένη άνοδο των τιμών καταναλωτή.

Οι αποδόσεις των ομολόγων αυξήθηκαν μετά την κυκλοφορία των δεδομένων του ΔΤΚ. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ σημείωσε άνοδο στο 1,669%, από 1,623% την Τρίτη - το μεγαλύτερο ημερήσιο κέρδος από τον Μάρτιο. Ο πληθωρισμός διαβρώνει την αξία των σταθερών πληρωμών των ομολόγων. Οι αποδόσεις αυξάνονται όταν πέφτουν οι τιμές των ομολόγων.

ΕΥΡΩΠΗ

Οι επενδυτές στην ευρωπαϊκή αγορά διαχώρισαν τη στάση τους από τους συναδέλφους τους των ΗΠΑ που αγωνιούν για τον πληθωρισμό, καθώς άρχισαν να δίνουν έμφαση στα μακροοικονομικά στοιχεία για την Ευρώπη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat η βιομηχανική παραγωγή στην ευρωζώνη τον Μάρτιο αυξήθηκε κατά 0,1% σε μηνιαία βάση. Σε ετήσια βάση έκανε άλμα 10,9%. Σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση των 27, η παραγωγή υποχώρησε 0,6% σε μηνιαία βάση και ενισχύθηκε 11% σε ετήσια.

Παράλληλα, πιο ισχυρό από το αναμενόμενο ήταν το άλμα του ΑΕΠ στη Βρετανία αφού +2,1% αυξήθηκε η βρετανική οικονομία τον Μάρτιο, σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο, ανεβάζοντας ταχύτητα στην αναμενόμενη φετινή ανάκαμψη. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν μηνιαία ανάπτυξη κατά 1,3%.

Στο μεταξύ, κατά 4,2% αναμένει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι θα αναπτυχθεί η οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2021 και κατά 4,4% το 2022, σύμφωνα με τις εαρινές της προβλέψεις. Η οικονομία της ευρωζώνης προβλέπεται ότι θα τρέξει με 4,3% φέτος και 4,4% του χρόνου. Πρόκειται για σημαντική αναβάθμιση της προοπτικής ανάπτυξης σε σύγκριση με τις χειμερινές προβλέψεις της Κομισιόν.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 αυξήθηκε 0,3% μετά την πτώση σχεδόν 2% την Τρίτη, η χειρότερη βουτιά τους φέτος. Ο ευρωπαϊκός δείκτης εταιριών πετρελαίου και φυσικού αερίου σημείωσε άνοδο 2,0%, με τις μετοχές της Royal Dutch Shell Plc, της BP Plc, των μετοχών της TechnipFMC που είναι εισηγμένες στο Παρίσι να αυξάνονται πάνω από 3,5% η καθεμία.

Η άνοδος των τιμών αργού που οφείλεται σε σημάδια ταχείας οικονομικής ανάκαμψης και αισιόδοξες προβλέψεις για ενεργειακή ζήτηση, ώθησε επίσης τον δείκτη FTSE 100 του Λονδίνου κατά 0,8%. Ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη σημείωσε άνοδο 0,2% και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 0,19%. Με άνοδο +0,23% έκλεισαν οι δείκτες ΜΙΒ και ΙΒΕΧ στην Ιταλία και την Ισπανία.

ΧΑ

Η συσσώρευση κάτω από τις 900 μονάδες δεν ενθουσίασε ούτε  απογοήτευσε

Η τρίτη συνεδρίαση της εβδομάδας έγινε εν μέσω μια παγκόσμιας προσμονής της ανακοίνωσης του πληθωρισμού στις ΗΠΑ και ήταν μέρα αναζήτησης ισορροπίας μεταξύ της προσφοράς που δημιούργησαν οι εξελίξεις στο εσωτερικό και της επιφύλαξης που διατηρήθηκε σε παγκόσμια κλίμακα. Εδώ, οι πιέσεις στα τραπεζικά blue chip και η εμφάνιση αγοραστικού ενδιαφέροντος, για λιγοστές μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης οδήγησαν τον μέσο όρο σε μικρή πτώση με μεγάλη διάρκεια. Στο ταμπλό αποτυπώθηκε μια  διαπραγμάτευση σε αρνητικό πεδίο κύρια με λιγοστές εναλλαγές στο πρόσημο των βασικών δεικτών. Η ενίσχυση της ζήτησης ή η απορρόφηση της προσφοράς στο τέλος για άλλη μια συνεδρίαση δεν προκάλεσε μείωση της πτώσης του ΔΤΡ που κατέληξε σε απώλειες της τάξης του -1,4%. Οι επενδυτές αντιμετώπισαν τις μετοχές της ΠΕΙΡ θετικά τελικά, αλλά πίεσαν την ΕΥΡΩΒ στην πρώτη μέρα διαπραγμάτευσης με γνωστή πλέον την αναβάθμισή της στους δείκτες MSCI.  Σήμερα, οι 9 πτωτικές μετοχές του 25άρη έχασαν από -0,3% ως -4,29% και συνέβαλλαν στην πτώση του ΓΔ κατά -0,15% μετά από πτώση -1,11% τη Δευτέρα.

Η διατήρησης της απόλυτης κυριαρχίας της ζήτησης την τελευταία ώρα, απενεργοποίησε τη διάθεση για ρευστοποιήσεις θέσεων από τις 16:05 όταν ο ΓΔ επέστρεψε στο επίπεδο των 895 μονάδων αφού κυριάρχησε η ζήτηση ως τις 16:57 που ο ΓΔ έπιασε τις 896,13 μονάδες. Οι αισιόδοξοι καταφέρανε με τις κινήσεις τους ως και τις δημοπρασίες να παρουσιάσουν οι μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης μια αξιόπιστη αντίδραση. Ενώ της μεσαίας είχαν μια πολύ θετική εικόνα. Οι τράπεζες εκτός της ΠΕΙΡ και της ΑΛΦΑ δεν βοήθησαν στο κλείσιμο, έχοντας υπολογίσιμες απώλειες ακόμα και όταν έφθασε ο ΓΔ στην κορύφωσή του στο δεύτερο μέρος. Έγινε από το πρώτο ημίωρο  σαφές πως στη μάχη των δυο επενδυτικών στρατοπέδων η ανάδειξη νικητή  δεν θα ήταν εύκολη υπόθεση.

Την άνοδο του FTSE25 στο κλείσιμο βοήθησαν με τα κέρδη τους ΔΕΗ +1,49%,  ΜΠΕΛΑ +1,27% ΤΕΝΕΡΓ +0,84% ΤΙΤC +0,70% και ΕΛΛΑΚΤΩΡ +0,53% ενώ τα ανοδικά ανήλθαν σε 12 και τα πτωτικά με απώλειες άνω του -1% ήταν ΕΤΕ -4,29%, ΜΥΤΙΛ -2,42% ΕΥΡΩΒ -1,45% και ΕΛΠΕ -1,30% σε σύνολο εννέα με αρνητικό πρόσημο γιατί χωρίς μεταβολή έκλεισαν ΒΙΟ ΠΕΙΡ ΣΑΡ ΦΡΛΚ.Η σύνοδος εξελίχθηκε χωρίς συντονισμό με την εικόνα  των μικρών ανοδικών μεταβολών που επικράτησε στα μεγαλύτερα χρηματιστήρια της Ευρώπης.

Βασικά στατιστικά δεδομένα

Μετά από άνοιγμα στις 896,09 με οριακό  χάσμα  (0,05 μονάδες) από το κλείσιμο της προηγούμενης (896,04), οι τιμές κινήθηκαν έτσι ώστε ο ΓΔ να διαπραγματευτεί με ανοδική δυναμική ως τις 11:04. Η εγγραφή του ανώτερου, τότε ήταν οι 901,88 μονάδες. Κυριάρχησε, αμέσως μετά, η προσφορά για αρκετές δεικτοβαρείς μετοχές του 25άρη και η απομάκρυνση ενδοσυνεδριακά από τον πυθμένα κράτησε από τις 15:58 ως και τις 17:00, με κατώτερο μέρας τις 890,76 μονάδες. Άρα το εύρος διακύμανσης ήταν μικρότερο από αυτό την περασμένη συνεδρία, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές – μάχες των αισιόδοξων έναντι απαισιόδοξων διαχειριστών κεφαλαίου με ισόπαλο αποτέλεσμα.

Τη σύνοδο σφράγισε ανώτερο, έναντι  της προηγούμενης συνεδρίας, με  πακέτα αξίας 7,331  εκατ. ευρώ για ΕΤΕ ΟΤΕ ΟΠΑΠ ΓΕΚΤΕΡΝΑ ΑΛΦΑ και ΙΑΤΡ.

Η δε εμφάνιση κερδών σε 2 από τα 4 Τραπεζικά blue chip, δεν θα μπορούσε να έχει σχέση με την επικράτηση πτωτικής δυναμικής για τα ελληνικά ομόλογα. Η απόδοση του δεκαετούς ανήλθε  στο 1,012% από 1,001% την προηγούμενη. Η συνολική κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκε στα 62,325 από 62,422 δις ευρώ. 

Επηρέασαν αρνητικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (-1,40%), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στα 1,278 ευρώ με όγκο 7770183 τεμάχια, ΕΤΕ στα 2,565 και όγκο 3562053 τεμάχια, ΕΥΡΩΒ στο 0,813 και 16569484 τεμάχια και ΠΕΙΡ στα 1,58 ευρώ και 7914158 τεμάχια όγκο. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν καλύτερα από  τα blue chip σε όλη τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης και κατέληξαν με μεταβολή ++2,70%.

Η στατιστική εικόνα των blue chip άλλαξε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (12 από 6) έναντι των καθοδικών (9 από 19) και τέσσερα ΒΙΟ ΠΕΙΡ ΣΑΡ ΦΡΛΚ στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ με μεταβολή -0,15% οδηγήθηκε στις 894,70 από 896,04 μονάδες, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 2171,11 από 2180,79 με πτώση -0,44%.

Για να συμβούν τα παραπάνω, ο τζίρος ανήλθε στα 91,529 από 87,076 εκατ. ευρώ και τα πακέτα είχαν αξία 7,331 από 7,866 εκατ. ευρώ. Ο Τζίρος των Τραπεζών συνολικά ήταν 45,408 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών διαμορφώθηκε σε 58 από 40, των καθοδικών 41 από 67 και οι αμετάβλητες ανήλθαν σε 29 από 18 την προηγούμενη.  

Τεχνική ανάλυση Παράγωγα

Η προσέγγιση του ΣΜΕ στην τιμή του FTSE25 υποδηλώνει αισιοδοξία  

Στην τρίτη συνεδρίαση της εβδομάδας οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 σε αρνητικό πεδίο  στο μεγαλύτερο διάστημα. Το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε ανοδικό χάσμα 0,73 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 9,68 μονάδες χαμηλότερα. Το ανώτερο, οι 2195,49 μονάδες, εμφανίστηκε στις 11:04. Το ελάχιστο ημέρας σημειώθηκε στις 15:58  και ήταν οι 2162,21 μονάδες. Το κλείσιμο στις 2171,11 από 2180,79 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή -0,44% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα ανήλθε στα 16,630 εκατ. ευρώ.

Στα ΣΜΕ του 25άρη για την σειρά Μάιου εμφανίστηκε μειωμένο ενδιαφέρον με 933 συμβόλαια με ανώτερο τις 2196,00 μονάδες και χαμηλό στις 2160,00 με τελευταία τιμή στις 2170,00 μονάδες και τιμή κλεισίματος τις 2171,00 από 2174,75 για να γίνουν 6992 από 7242 οι ανοικτές θέσεις. Επίσης διακινήθηκαν 73 ΣΜΕ της σειράς Ιουνίου με ανώτερο τις 2195,00 μονάδες και χαμηλό ημέρας τις 2159,00 με τελευταίες πράξεις στις 2168,00 μονάδες και τιμή κλεισίματος στις 2170,50 και οι ανοικτές θέσεις ανήλθαν στα 420 από 384 ΣΜΕ.

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη το ενδιαφέρον μειώθηκε. Στα calls του 25άρη της σειράς Μαΐου ο όγκος ανήλθε σε 24 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης από τις 2100 ως τις 2200 μονάδες. Στα δικαιώματα της επόμενης σειράς δεν διακινήθηκαν συμβόλαια. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Μαΐου δεν διακινήθηκαν συμβόλαια. Στα δικαιώματα πώλησης της επόμενης σειράς εμφανίστηκε όγκος 50 συμβολαίων για τιμή εξάσκησης από τις 2100 ως τις 2200 μονάδες.

Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι συναλλαγές ενισχύθηκαν στα ΣΜΕ των τραπεζών αλλά μειώθηκε ο όγκος των ΣΜΕ της ΠΕΙΡ. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ της ΠΕΙΡ ήταν 39444 συμβόλαια λήξης Ιουνίου, της ΑΛΦΑ με 24339 για την τρέχουσα σειρά, της ΕΥΡΩΒ με 17282, της ΕΤΕ με 8052, της ΜΥΤΙΛ ήταν 1064 ΣΜΕ και της ΔΕΗ ήταν 567 για την σειρά Ιουνίου. Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo απλώθηκε και αφορούσε στα 8928 συμβόλαια για ΑΤΤ, στα 5000 για ΕΛΛΑΚΤΩΡ, στα 2200 για ΜΠΕΛΑ και στα 1487 για ΕΕΕ.

Δεν απογοήτευσε η εικόνα των συναλλαγών χθες παρά την υποχώρηση της αγοράς έστω και οριακά. Είχαμε επανάληψη του φαινομένου να μαζεύεται η προσφορά την τελευταία ώρα μόνο που αυτή τη φορά το ενδοσυνεδριακό rebound μετά την εγγραφή του ελάχιστου μέρας στις 15:58 έφερε για ένα λεπτό θετική μεταβολή στο μέσο όρο αλλά δεν διατηρήθηκε με αποτέλεσμα το -0,15% στο τέλος. Οι εγχώριοι παράγοντες δεν θορυβήθηκαν αφού από το πρωί η Beta Sec. ειδοποίησε: “Περιμένουμε η μεταβλητότητα να συνεχιστεί, παρά τα θετικά αποτελέσματα πρώτου τριμήνου. Αναμένονται επιλεκτικές τοποθετήσεις λόγω νέων αποτελεσμάτων και επικαιροποιημένων προοπτικών για το τρέχον έτος”.

Αλλά και η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ ανέφερε: “Ο ΟΤΕ, η ΕΕΕ, τα Πλαστικά Θράκης και η Cenergy, ανακοινώνουν σήμερα τα μεγέθη τους για το 1ο τρίμηνο 2021. Η μετοχή της Eurobank επανεντάχθηκε στο δείκτη MSCI Standard Greece επιβεβαιώνοντας τις προσδοκίες. Η υποχώρηση των δεικτών στη Wall Street, επιβαρύνει την επενδυτική ψυχολογία όλων των Αγορών του Πλανήτη, με τα βλέμματα να είναι στραμμένα στα στοιχεία του πληθωρισμού των ΗΠΑ”.

Η Leon Depolas Sec. επισήμανε: “Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο δείκτης Εμπορευμάτων του Bloomberg (Bloomberg Commodity Spot index) βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας 10ετιας. Σε αυτό το πλαίσιο, αυξημένη βαρύτητα θα δοθεί σήμερα στα προς ανακοίνωση νούμερα του πληθωρισμού Απριλίου σε Ελλάδα, Γερμανία, Γαλλία και ΗΠΑ. Στο εσωτερικό, στο επίκεντρο θα βρεθούν σήμερα η Eurobank, λόγω εισαγωγής της στον MSCI Standard Greece, αλλά και οι ΕΕΕ και ΟΤΕ λόγω αποτελεσμάτων 1ου τριμήνου 2021. Αναμένεται κλιμάκωση της βραχυπρόθεσμης μεταβλητότητας”. 

Η δυναμική των συναλλαγών στην συνεδρίαση της Τετάρτης οδήγησε τους traders των παραγώγων σε αλλαγή στάσης, πιθανά λόγω της σφικτής διακύμανσης και επέλεξαν να οδηγήσουν το κλείσιμο των ΣΜΕ της σειράς Μαΐου και Ιουνίου πάνω στο κλείσιμο του 25άρη. Παράλληλα οι τιμές εξάσκησής στα options του ίδιου δείκτη περιορίστηκαν μεταξύ των 2100 και 2200 μονάδων από μια πρόβλεψη πως η συσσώρευση θα συνεχιστεί. Βέβαια η επόμενη εβδομάδα είναι βδομάδα εκπνοής των σειρών Μαΐου και αυτό παίζει ρόλο στις επιλογές των συναλλασσόμενων.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

O Νικόλας Πετράκης της Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ

Επιφυλακτικοί οι Επενδυτές Παγκοσμίως, με τα βλέμματα όλων να είναι στραμμένα στην ανακοίνωση CPI (δείκτη τιμών καταναλωτή) των ΗΠΑ. Αναμενόμενα, σε σχέση με τον περσινό Απρίλιο (1ο lockdown), η αύξηση του πληθωρισμού θα ήταν μεγάλη, όμως αυτή υπερέβη τις εκτιμήσεις των Αναλυτών (4,2% vs 3,6%) εμφανίζοντας τις μεγαλύτερες τιμές από τον Οκτώβριο του 2008. Η είδηση αυτή έφερε “αναταράξεις” στις Διεθνείς Αγορές, με τους φόβους για συντομότερη αύξηση των επιτοκίων να ενισχύονται.

Χωρίς καμία έκπληξη η αναδιάρθρωση του δείκτη MSCI Standard Greece, με την Eurobank να προστίθεται στον δείκτη, μαζί με τις μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΜΠΕΛΑ. Επίσης η μετοχή της Πειραιώς θα αφαιρεθεί από τον Small Cap, με τις αλλαγές να τίθενται σε εφαρμογή από το κλείσιμο της 27ης Μαΐου. Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης βρήκε στήριξη στην περιοχή των 885 μονάδων και τον κινητό μέσο όρο των 30 ημερών, με την ανοδικότητά του να διατηρείται, προς το παρόν, ανέπαφη.

Οι ταλαντωτές έχουν αποφορτιστεί ικανοποιητικά, με την επόμενη στήριξη να εντοπίζεται στην περιοχή των 860 μονάδων, όπου και κρίνεται η μεσοπρόθεσμη τάση της Αγοράς. Η ζώνη αντίστασης των 920 μονάδων αποδείχτηκε απροσέγγιστη σε αυτή τη φάση, με την Αγορά να επιχειρήσει ξανά την υπέρβασή της σε δεύτερο χρόνο.

Ανάλογη εικόνα και για τον δείκτη Τραπεζών, με την διακράτηση των 585 μονάδων να συντηρεί την ανοδικότητά του. Απώλεια των προαναφερθέντων ορίων, θα οδηγήσει αναπόφευκτα τον κλαδικό δείκτη στην περιοχή των προηγούμενων χαμηλών και της μεσοπρόθεσμης στήριξης, δηλαδή τις 555 - 550 μονάδες. Αντίσταση παραμένει το 61,8% της περσινής πτώσης και οι 650 μονάδες.

Οι δηλώσεις της ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ Janett Yellen την περασμένη εβδομάδα, σχετικά με την αύξηση των επιτοκίων για την αποφυγή της υπερθέρμανσης της Οικονομίας, αποτέλεσαν την “σπίθα” της πρόσφατης διόρθωσης. Οι βάσιμες ανησυχίες για έντονη αύξηση του πληθωρισμού και το επόμενο διάστημα, δύναται να οδηγήσουν της Κεντρικές Τράπεζες να εγκαταλείψουν νωρίτερα τις πολιτικές μηδενικών επιτοκίων. Αυτό είναι κάτι που οι Αγορές πρέπει να αποτιμήσουν, καθώς οι δεσμεύσεις των Κεντρικών Τραπεζών για μακρόχρονη περίοδο χαμηλών επιτοκίων, ήταν και η κινητήριος δύναμη τους τελευταίους μήνες, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Σήμερα

Οι ασιατικές μετοχές υποχώρησαν στα χαμηλότερα επίπεδα σε βάθος επτά εβδομάδων σήμερα Πέμπτη 13/5 μετά από μια συγκλονιστική αύξηση του πληθωρισμού των ΗΠΑ η πτώση κυριάρχησε στη Wall Street και έστειλε τις αποδόσεις των ομολόγων σε άνοδο λόγω των ανησυχιών ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ενδέχεται να χρειαστεί να κινηθεί στο πεδίο των επιτοκίων νωρίτερα.

«Ο υψηλότερος πληθωρισμός είναι ένα ξεκάθαρα αρνητικό δεδομένο για τις μετοχές, δεδομένης της πιθανής απόκρισης  σε αυτόν με άνοδο των επιτοκίων», δήλωσε ο Alan Ruskin της Deutsche Bank.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας στις 8:50 δική μας ώρα έχανε -1,26%, αν και οι συναλλαγές μειώθηκαν από τις αργίες σε ορισμένες χώρες. Ο Nikkei της Ιαπωνίας υποχώρησε -2,50% και άγγιξε το χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές Ιανουαρίου, ενώ τα κινεζικά blue chip έχασαν -1.07%.

Οι ασιατικές αγορές βρισκόταν ήδη πίσω αυτήν την εβδομάδα εν μέσω ανησυχιών για τον πληθωρισμό και της μετοχές τεχνολογίας στην Wall Street, και τα νεύρα τεντώθηκαν περαιτέρω την Τετάρτη, όταν οι μετοχές της Ταϊβάν υποχώρησαν λόγω του φόβου ότι το νησί θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μερικό lockdown εν μέσω εκδήλωσης νέων κρουσμάτων του COVID -19.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τον Nasdaq προσπαθούσαν να διατηρηθούν με κέρδος 0,4%, ενώ τα συμβόλαια S&P 500 πρόσθεσαν +0,3%. Ωστόσο, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του EUROSTOXX 50 εξακολουθούσαν έχουν μεταβολή -0,7%, ενώ τα συμβόλαια του FTSE του Λονδίνου υποχώρησαν -0,5%.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • DAX
  • DJC
  • ΓΔ
  • UKX



Σχολιασμένα