Οι Βρετανοί ετοιμάζονται να πετάξουν στην Πορτογαλία με Ελλάδα και Ισπανία στο «πορτοκαλί»

Τετάρτη, 12 Μαΐου 2021 10:59
UPD:11:02
REUTERS/PILAR OLIVARES

Οι αερομεταφορείς στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν έτοιμοι να αυξήσουν γρήγορα τις πτήσεις τους προς δημοφιλείς προορισμούς στην Ελλάδα και την Ισπανία, αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg. Αντ 'αυτού πήραν την Πορτογαλία.

Υπενθυμίζεται ότι η «πράσινη» λίστα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Μεγάλης Βρετανίας προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση στην τουριστική βιομηχανία της χώρας, καθώς εκτός «πράσινης» λίστας έμειναν ορισμένοι από τους σημαντικότερους προορισμούς των Βρετανών όπως η Ελλάδα και η Ισπανία ενώ παράλληλα πυροδότησε τεράστια αύξηση της ζήτησης για Πορτογαλία, η οποία μαζί με το Γιβραλτάρ πήραν το «πράσινο φως» ως προορισμοί θερινών διακοπών χωρίς περιορισμούς εκ των υστέρων για τους Βρετανούς. Η λίστα ανανεώνεται κάθε τρεις εβδομάδες.

Όπως ανακοινώθηκε από τη βρετανική κυβέρνηση, η κατηγοριοποίηση των χωρών βάσει του συστήματος «φωτεινού σηματοδότη» (Traffic Light) ενέταξε στην «πράσινη» λίστα έως το τέλος Μαΐου, μεταξύ άλλων χωρών, την Πορτογαλία, το Ισραήλ και το Γιβραλτάρ, στην «πορτοκαλί» λίστα τη Γαλλία, την Ισπανία και την Ελλάδα και στην «κόκκινη» λίστα την Τουρκία και τις Μαλδίβες.

Οι αερομεταφορείς αν και προσαρμόζονται γρήγορα στα νέα δεδομένα βάζοντας αυξάνοντας την χωρητικότητα στα δρομολόγια προς τη Λισαβόνα και το Φάρο, πιέζουν τους Βρετανούς αξιωματούχους να προσθέσουν τους δύο μεγαλύτερους μεσογειακούς προορισμούς στον κατάλογο των «πράσινων» χωρών.

Η Πορτογαλία είναι πολύ μικρή για να ικανοποιήσει την καλοκαιρινή ταξιδιωτική έκρηξη με τις αεροπορικές εταιρείες να κινδυνεύουν να χάσουν για δεύτερη συνεχόμενη φορά μια σεζόν υψηλών προδιαγραφών λόγω της πανδημίας, αναφέρει το πρακτορείο.

Το μεγάλο βραβείο θα ήταν η Ισπανία, ο πιο δημοφιλής προορισμός για τους Βρετανούς, που μαζί με τους Γερμανούς αποτελούν τις δύο μεγαλύτερες τουριστικές αγορές στην Ευρώπη.

BLOOMBERG

Οι αερομεταφορείς πόνταραν πολλά στο γεγονός ότι η Ισπανία ή τουλάχιστον τα νησιά της θα ήταν «πράσινα». Πρόσθεσαν σχεδόν 70.000 θέσεις σε δρομολόγια προς ισπανικούς προορισμούς για την εβδομάδα της 17ης Μαΐου, όταν τα σύνορα του Ηνωμένου Βασιλείου θα αρχίσουν να ανοιγουν, σύμφωνα με στοιχεία της OAG.  Αντίστοιχα, ο σχεδιασμός στις πτήσεις προς την Ελλάδα, «εξερράγη» κατά 1.600% από εβδομάδα σε εβδομάδα.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις ο επικεφαλής αναλυτής της OAG, Τζον Γκραντ, εξήγησε ότι οι  αεροπορικές εταιρείες βασίζονταν σε υποθέσεις για τι θα συνέβαινε. Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον καθυστέρησε την ανακοίνωση μέχρι τις 7 Μαΐου, αφού τελείωσαν οι εκλογές. Το χρονοδιάγραμμα «έδωσε περιθώριο στις αεροπορικές εταιρείες λιγότερο από μία εβδομάδα για να αλλάξουν τα χρονοδιαγράμματά τους και να κάνουν τις απαραίτητες προσαρμογές», όπως είπε.

Και τώρα προσπαθούν να κάνουν ακριβώς αυτό. Η Ryanair έχει προσθέσει 245.000 θέσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο σε δρομολόγια προς την Πορτογαλία από την περασμένη Παρασκευή. Παρόμοιες κινήσεις έκαναν οι EasyJet Plc, Wizz Air και ο ταξιδιωτικός πράκτορας TUI.

Οι αεροπορικές εταιρείες και τα αεροδρόμια του Ηνωμένου Βασιλείου πιέζουν τώρα την κυβέρνηση να προσθέσει την Ελλάδα και την Ισπανία στην «πράσινη» λίστα.

Το Bloomberg αναφέρεται μάλιστα στην επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη, στο Λονδίνο αυτήν την εβδομάδα και τις συναντήσεις του με τους ομολόγους του και τις αεροπορικές εταιρείες του Ηνωμένου Βασιλείου σχετικά με το άνοιγμα των συνδέσμων.

Σε ένδειξη αισιοδοξίας, η ναυαρχίδα της IAG, η British Airways, προσθέτει περισσότερες από 90.000 θέσεις σε πτήσεις προς ηλιόλουστους προορισμούς, συμπεριλαμβανομένων των ελληνικών νησιών της Κέρκυρας, της Κω και της Κεφαλονιάς, μαζί με τα Κανάρια Νησιά της Ισπανίας και το Μπόντρουμ (Αλικαρνασσός) της Τουρκίας. Ωστόσο, οι πτήσεις δεν θα ξεκινήσουν μέχρι τις 21 Ιουνίου.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα