Ο πληθωρισμός χτυπά πρώτες τις «σταρ» των χρηματιστηρίων

Νέες απώλειες για τις μετοχές του τεχνολογικού κλάδου
Τετάρτη, 12 Μαΐου 2021 23:35
REUTERS/BRENDAN MCDERMID

Από την έντυπη έκδοση

Το φάντασμα του πληθωρισμού βάζει βίαιο φρένο στο ράλι των διεθνών αγορών και χτυπά πρώτες τις «σταρ» των χρηματιστηρίων, τις τεχνολογικές μετοχές, καθώς οι επενδυτές φοβούνται αναγκαστική και άμεση αναπροσαρμογή στρατηγικής των κεντρικών τραπεζών και εγκατάλειψη της χαλαρής νομισματικής πολιτικής.

Τα στοιχεία για τον δείκτη τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ που ανακοινώνονται σήμερα θα αποτελέσουν και το μεγάλο βαρόμετρο για την περαιτέρω τάση. Ωστόσο, η εκτίναξη των τιμών των εμπορευμάτων και των πρώτων υλών διαμορφώνει ήδη κλίμα και έχει οδηγήσει το τελευταίο διήμερο τη Wall Street σε βαριές απώλειες, συμπαρασύροντας τα ευρωπαϊκά και τα ασιατικά χρηματιστήρια.

Μετά τη βουτιά κατά 2,5% τη Δευτέρα, η Wall Street άνοιξε χθες με τον Nasdaq να καταγράφει νέες απώλειες της τάξης του 2%, καθώς εκείνος που πλήττεται πρώτος από την απειλή του υψηλού πληθωρισμού και της πιο σφιχτής νομισματικής πολιτικής είναι ο τεχνολογικός κλάδος.

Μετά δε τα θηριώδη κέρδη του τελευταίου διαστήματος, οι επενδυτές δείχνουν υπεραντίδραση, ξεπουλώντας τεχνολογικές μετοχές και στρεφόμενοι στη σχετική ασφάλεια του βιομηχανικού κλάδου. Η αιτία είναι ότι οι big techs έχουν μεν την ισχυρότερη αναπτυξιακή δυναμική στη φάση επανεκκίνησης της παγκόσμιας οικονομίας, είναι όμως και οι πλέον ευάλωτες στην άνοδο του πληθωρισμού. Και τούτο για δύο λόγους: Αφενός διότι οι επενδυτικές αποτιμήσεις υψηλής κερδοφορίας τους για την επόμενη δεκαετία που γίνονται με βάση την τρέχουσα αναπτυξιακή δυναμική θα έχουν μειωμένη αξία σε περιβάλλον υψηλού πληθωρισμού και αφετέρου διότι εκτιμάται πως πολλές κυβερνήσεις θα μπουν στον πειρασμό μιας εξίσου υψηλής φορολόγησής τους.

Ισχυρές πιέσεις

Σ’ αυτό το σκηνικό η περίφημη ομάδα FANG της Wall Street, η ομάδα των δέκα μεγαλύτερων τεχνολογικών μετοχών, δεχόταν στο χθεσινό άνοιγμα τις ισχυρότερες πιέσεις με απώλειες που άγγιζαν το 2,5%, ενώ στο στόχαστρο των πωλητών βρέθηκαν και οι Tesla, Alibaba και Τwitter.

Είναι ενδεικτικό ότι οι απώλειες στην κεφαλαιοποίηση της Amazon από την αρχή του μήνα φθάνουν στα 140 δισ. δολ., η αντίστοιχη ζημιά για την Tesla είναι 77 δισ. δολάρια, ενώ το σύνολο των απωλειών για τις μετοχές της FANG υπολογίζεται το ίδιο διάστημα στα 440 δισ. δολάρια. Η πίεση στον τεχνολογικό κλάδο οδήγησε τη Δευτέρα τον δείκτη S&P στη μεγαλύτερη πτώση του τελευταίου διμήνου, ενώ το αρνητικό κλίμα επεκτάθηκε και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τον Stoxx 600 να υποχωρεί χθες επίσης κοντά στο 2% και τον τεχνολογικό κλάδο να καταγράφει απώλειες 2,3%, τις μεγαλύτερες των τελευταίων έξι εβδομάδων.

Στην Ευρώπη

Το κλίμα στην Ευρώπη επιβαρύνθηκε περαιτέρω από τα στοιχεία που έδειξαν εκτίναξη του πληθωρισμού στην Ουγγαρία και την Τσεχία πάνω από τη «ζώνη ασφαλείας» της κεντρικής τράπεζας (τη ζώνη του 2% +/-1). Ο πληθωρισμός στην Ουγγαρία ανέβηκε τον Απρίλιο στο 5,1% και στο υψηλότερο επίπεδό του από το 2012, στην Τσεχία έφθασε στο 3,1%, ενώ πέραν των ορίων ασφαλείας κινούνται ήδη οι τιμές και στην Πολωνία.

Μέχρι στιγμής, πάντως, το βασικό μήνυμα των κεντρικών τραπεζιτών, τόσο της ΕΚΤ όσο και της Fed, είναι πως η πληθωριστική αναθέρμανση θα αποδειχθεί βραχύβια. Χθες, μάλιστα, ο Φρανουσά Βιλερουά, μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ και κεντρικός τραπεζίτης της Γαλλίας, έκανε νέα παρέμβαση κατευνασμού βάζοντας φρένο σε όσους προκρίνουν άμεση μείωση των αγορών ομολόγων από την ΕΚΤ στο πλαίσιο του πανδημικού προγράμματος PEPP. «Οποιαδήποτε πρόταση να αρχίσει το λεγόμενο tapering -η μείωση των αγορών ομολόγων- πριν από το τέλος του προγράμματος το 2022, είναι καθαρά κερδοσκοπική» δήλωσε ο Βιλερουά.

Ο ίδιος, δε, τόνισε πως ακόμη κι εάν η ΕΚΤ αρχίσει να περιορίζει τις αγορές ομολόγων, η επιτοκιακή της πολιτική θα παραμείνει χαλαρή.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα