Από την έντυπη έκδοση
Της Βάσως Βεγίρη
[email protected]
Πράξεις και άμεσες θετικές αποφάσεις αντί απλών προθέσεων ζητούν οι ξενοδόχοι της Βόρειας Ελλάδας από την κυβέρνηση, προκειμένου να μη στιγματιστεί και φέτος ο οδικός τουρισμός που αποτελεί βασική πηγή εσόδων για τα θέρετρα της περιοχής από τα προβλήματα που τον αποδυνάμωσαν πέρυσι και να μην επικρατήσει και φέτος -όπως διαφαίνεται- τουρισμός δύο ταχυτήτων στη χώρα, δηλαδή με διαφορετικά υγειονομικά κριτήρια εισόδου στη χώρα μεταξύ των τουριστών που έρχονται οδικώς και αεροπορικώς. Ήδη, όπως τονίζουν οι ξενοδόχοι της Πιερίας, υπάρχει ορατός κίνδυνος απώλειας της σερβικής αγοράς.
Πιερία
Μείζον ζήτημα αποτελεί η μη λειτουργία του τελωνείου των Ευζώνων, για το οποίο υπάρχει μεν -σύμφωνα με πληροφορίες- πρόθεση της κυβέρνησης να τεθεί σε λειτουργία, μαζί με όλες τις πύλες εισόδου των χερσαίων συνόρων, στις 15 Ιουνίου, αλλά ακόμη και αυτό δεν έχει διατυπωθεί επισήμως. Για την Πιερία η λειτουργία των Ευζώνων αποτελεί θέμα πρώτης προτεραιότητας και όπως επισημαίνει στη «Ν» ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων του νομού, Ηρακλής Τσιτλακίδης, το θέμα δεν είναι απλά να τεθεί άμεσα σε λειτουργία, αλλά να λειτουργήσει με fast line γραμμές, προοπτική που προϋποθέτει άμεση ενίσχυσή του με σκάνερ και προσωπικό και να μην επαναληφθούν οι περσινές ουρές χιλιομέτρων οχημάτων στον Προμαχώνα, που ούτως ή άλλως δεν είναι η ενδεδειγμένη πύλη εισόδου -λόγω μεγαλύτερης απόστασης- για τις χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Εξίσου σημαντικό θέμα είναι -σύμφωνα με τον πρόεδρο των ξενοδόχων της Πιερίας- και η ανάγκη υιοθέτησης των ίδιων υγειονομικών κριτηρίων μεταξύ των οδικών και αεροπορικών τουριστών.
Ήδη, όπως σημειώνει τα πρόσθετα κριτήρια που ισχύουν για τον οδικό τουρισμό (απαιτείται και rapid test πέραν του αρνητικού PCR) σε συνδυασμό με τις γενικότερες εκκρεμότητες ως προς τις διαδικασίες και μέτρα που θα ισχύσουν για τον οδικό τουρισμό και τις χερσαίες πύλες, αλλά και το ευρωπαϊκό πράσινο πιστοποιητικό έχουν κάνει τους Σέρβους που παραδοσιακά τέτοια εποχή κάνουν τα συμβόλαιά τους, να στραφούν σε άλλες αγορές, όπως η Τουρκία, ακόμη και η Αλβανία, και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος απώλειας της σερβικής αγοράς, που είναι ιδιαίτερα σημαντική για την περιοχή.
Η έλλειψη ζήτησης-κρατήσεων, στο μεταξύ, οδηγεί τα περισσότερα ξενοδοχεία της Πιερίας να μην τεθούν σε λειτουργία στις 15 Μαΐου αλλά αργότερα, με εξαίρεση ένα 15%-20% μόνο των ξενοδοχείων που θα ανοίξουν εντός του Μαΐου, ενώ και άλλες σημαντικές αγορές, όπως η ρωσική, επίσης αναμένεται να «ανοίξουν» για την περιοχή αργότερα.
Χαλκιδική
Αναιμικές είναι επίσης οι κρατήσεις τουριστών από τη Γερμανία αλλά και τη Βρετανία και στα ξενοδοχεία της Χαλκιδικής, λίγες μόνο ημέρες πριν από το επίσημο «άνοιγμα» του ελληνικού τουρισμού και η ελάχιστη ζήτηση και κρατήσεις που υπάρχουν είναι από τις γειτονικές βαλκανικές χώρες, και αυτές πάλι κυρίως από τα μέσα και τέλη Ιουνίου και εξής.
Η εκκρεμότητα ως προς το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού κι η γενικότερη αβεβαιότητα που υπάρχει σχετικά με τα μέτρα που θα ισχύσουν, όπως επισημαίνει ο ταμίας της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής, Γιάννης Λασπάς, προδιαγράφει μια δύσκολη τουριστική σεζόν, η οποία αναμένεται να κινηθεί με κρατήσεις της τελευταίας στιγμής ακόμη και από τις κλασικές αγορές.
Ελάχιστα, στο κλίμα αυτό, θα είναι και στη Χαλκιδική τα ξενοδοχεία -κατά κανόνα μικρότερα και οικογενειακά- που θα τεθούν σε λειτουργία στα μέσα έως τέλη Μαΐου, πιθανόν και μονοψήφιος αριθμός.
Στήριξη ζητούν τα ταξιδιωτικά γραφεία
Χρηματοδότηση για τον κλάδο των τουριστικών γραφείων, που θα δώσει την αναγκαία ρευστότητα για την εξυπηρέτηση του τουρισμού, ζητεί για ακόμα μία φορά η Ομοσπονδία Συνδέσμων Γραφείων Ταξιδίων και Τουρισμού - FedHATTA με επιστολή της προς στα αρμόδια υπουργεία.