Μήνυμα Κ. Καραμανλή για τα 100 χρόνια του ΣΕΒ

Πέμπτη, 24 Μαΐου 2007 18:43

Ακολουθεί ολόκληρο το μήνυμα του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή για τα 100 χρόνια του ΣΕΒ:

«Για τα 100 χρόνια του ΣΕΒ απευθύνω τις ευχές μου για αποτελέσματα ακόμη καλύτερα, για επιτεύγματα ακόμη σημαντικότερα. Οι ευχές αυτές απευθύνονται βεβαίως στον επιχειρηματικό κόσμο, αλλά και την ελληνική κοινωνία στο σύνολό της.

Αφορούν:

- την τόνωση της παραγωγής και της παραγωγικότητας.

- τη βελτίωση της ποιότητας και της ανταγωνιστικότητας.

- την προώθηση νέων επενδύσεων.

- τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

- την ανάπτυξη ισχυρής εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.

- τη συμβολή στην προστασία του περιβάλλοντος.

- την ενδυνάμωση των σχέσεων εμπιστοσύνης με όλους τους πολίτες.

Στα χρόνια που πέρασαν δογματικές πολιτικές αντιλήψεις, αυξημένα φορολογικά και γραφειοκρατικά βάρη, έλλειψη αναγκαίων δομών και υποδομών, έπλητταν την επιχειρηματικότητα του Έλληνα, την ανταγωνιστικότητα της Οικονομίας, το βιομηχανικό ιστό της Χώρας.

Οι συνέπειες σε βάρος της Οικονομίας και του συνόλου της ελληνικής κοινωνίας απεικονίζονταν στη δημοσιονομική εκτροπή, τη διόγκωση του δημόσιου χρέους, τη συρρίκνωση επενδύσεων και εξαγωγών, την έκρηξη της ανεργίας.

Ευθύς μόλις αναλάβαμε την ευθύνη της Διακυβέρνησης εφαρμόσαμε νέο μείγμα οικονομικής και αναπτυξιακής πολιτικής, με διττό στόχο: Δημοσιονομική εξυγίανση, και ανατροφοδοτούμενη, δυναμική, ισόρροπη ανάπτυξη. Προχωρήσαμε σε αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, αναγκαίες για να κερδίσουμε το μέλλον. Σήμερα, η επιχειρηματικότητα διευκολύνεται και ενισχύεται με...

- τους μειωμένους φορολογικούς συντελεστές,

- τα ενισχυμένα επενδυτικά κίνητρα,

- τις υπηρεσίες που αναβαθμίζονται συνεχώς,

- το πλαίσιο για τις Συμπράξεις με το Δημόσιο Τομέα.

Οι διαδικασίες ίδρυσης επιχειρήσεων απλοποιούνται.

- Οι υποδομές στήριξης της επιχειρηματικότητας βελτιώνονται, σ’ ολόκληρη τη Χώρα.

- Καταρτίζονται Χωροταξικά Πλαίσια για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, τον Τουρισμό, τη Βιομηχανία.

- Αναμορφώνεται το Πτωχευτικό Δίκαιο.

- Η Ελλάδα γίνεται πιο ανταγωνιστική, πιο ελκυστική, πιο εξωστρεφής. Η πολιτική μας επιβραβεύεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και όλους τους διεθνής οικονομικούς οργανισμούς καθώς παράγει απτά αποτελέσματα.

- Οι ξένες επενδύσεις ξανάρχονται στη Χώρα μας.

- Η ανεργία μειώνεται σταδιακά και το κοινωνικό μέρισμα ενισχύεται.

- Το δημοσιονομικό έλλειμμα συρρικνώνεται με τον πιο ήπιο τρόπο. Με την πρόσφατη απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Η Ελλάδα εξέρχεται από τη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος. Η χώρα μας βγαίνει πιο δυνατή από μια δοκιμασία που πέρασε εξαιτίας της ανευθυνότητας των κυβερνήσεων του χθες. Εξέρχεται από την διαδικασία γιατί πέτυχε τους στόχους της. Γιατί μέσα σε μόλις 3,5 χρόνια, μείωσε δραστικά το έλλειμμα από το 7,8% του ΑΕΠ που το παραλάβαμε, στο 2,6% φέτος.

Η χώρα μας, για πρώτη φορά από την ένταξή της στην ΟΝΕ, έχει σήμερα έλλειμμα μικρότερο από το 3% του ΑΕΠ, το οποίο θέτει η Ε.Ε ως όριο για όλα τα κράτη μέλη της. Η εξέλιξη αυτή είναι καθοριστική για την πορεία της χώρας προς την πραγματική σύγκλιση. Η επιτυχία είναι σημαντική. Και την καθιστά ακόμη σημαντικότερη το γεγονός ότι η δημοσιονομική προσαρμογή επιτυγχάνεται με ταυτόχρονη διατήρηση της αναπτυξιακής δυναμικής, που εμφανίζει σταθερά τα τελευταία χρόνια η ελληνική οικονομία. Αναπτυξιακή δυναμική που αποκτά νέα ποιοτική διάσταση, καθώς τα 2/3 της στηρίζονται πλέον στις επενδύσεις και τις εξαγωγές.

Όλα αυτά τα αποτελέσματα είναι ικανοποιητικά, αλλά δεν εφησυχάζουμε. Η δημοσιονομική εξυγίανση δεν επετεύχθη πλήρως. Συνεχίζεται με ηπιότερους ρυθμούς. Με νέο στόχο να φτάσουμε το 2010, σε ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, ώστε να αντιμετωπίσουμε τη μάστιγα του δημόσιου χρέους που κληρονομήσαμε. Η διασφάλιση της νέας προοπτικής απαιτεί συνέχιση των μεταρρυθμίσεων. Με το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο, για τη νέα προγραμματική περίοδο, δίνουμε ακόμη μεγαλύτερη έμφαση στην περιφερειακή ανάπτυξη, καθώς κατευθύνουμε ποσοστό άνω του 80% των πόρων του στην ελληνική περιφέρεια. Εστιάζουμε τις δράσεις του ΕΣΠΑ 2007 – 2013 στη ψηφιακή στρατηγική, την καινοτομία, την ποιότητα, την απασχόληση, την κοινωνική συνοχή. Για μια ακόμη φορά, θέλω να υπογραμμίσω ότι η μεταρρύθμιση είναι διαρκής και εξελικτική διαδικασία. Λαμβάνει, πάντοτε, υπόψη τις αντοχές της Οικονομίας και τη θέληση της Κοινωνίας. Διαμορφώνεται μακριά από δογματισμούς και παράγει όφελος για όλες τις κοινωνικές ομάδες ,για όλους τους πολίτες. Αυτή είναι η στρατηγική επιλογή μας.

Η στρατηγική αυτή συνεχίζεται με ένταση προσπαθειών. Με αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία. Οι μεταρρυθμίσεις συνεχίζονται και θα συνεχισθούν. Τις επιβάλλει η νέα εποχή. Τις αξιώνουν οι πολίτες. Τις στηρίζει η κοινωνία. Τις έχει ανάγκη ο Τόπος».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα