Talk of the market: Επενδύσεις επί χάρτου και στον επόμενο τόνο εισροές κοινοτικών πόρων

Δευτέρα, 10 Μαΐου 2021 11:05
UPD:11:05

Ανατροφοδότηση χρειάζεται αυτή την εβδομάδα η χρηματιστηριακή αγορά για νέα προσπάθεια ανόδου του Γενικού Δείκτη πάνω από τις 900 μονάδες, επίπεδο από το οποίο διολίσθησε την Παρασκευή, εν πολλοίς εξαιτίας της πτώσης της μετοχής της Τράπεζα Πειραιώς.

Συνολικά, ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 1,47% σε εβδομαδιαία βάση και η αξία των συναλλαγών ενισχύθηκε σε 143 εκατ. ευρώ από 82 εκατ. ευρώ που ήταν την εβδομάδα που προηγήθηκε. Τον τόνο αυτή την εβδομάδα αναμένεται να δώσουν τα εταιρικά αποτελέσματα α’ τριμήνου για ΟΤΕ, Τιτάν και η ενημέρωση από Coca-Cola Hellenic ενώ στο επίκεντρο θα βρεθεί αύριο Τρίτη η εξαμηνιαία αναθεώρηση του ΜSCI.

Στο 69% έφτασε το ποσοστό απορρόφησης πόρων στο ΕΣΠΑ 2014 - 2021. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Κομισιόν, αυτό το ποσοστό ανεβάζει την Ελλάδα στην τρίτη θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών στην απορρόφηση κοινοτικών πόρων μετά την Ιρλανδία με 82% και την Αυστρία με 77%.

Επανεκκίνηση από σήμερα για τα Δικαστήρια της χώρας σε όλες τις περιοχές ανεξαρτήτως επιδημιολογικού επιπέδου, με συγκεκριμένους περιορισμούς κυρίως σε ποινικές δίκες. 

Σε αναμονή οι επιχειρηματίες της εστίασης για το πρόγραμμα στήριξης συνολικού ύψους 330 εκατ. ευρώ.

Aύξηση πωλήσεων 24% εμφάνισε στο τετράμηνο ο όμιλος Jumbo. Ειδικότερα στην Ελλάδα οι καθαρές πωλήσεις της μητρικής εταιρείας κατά το πρώτο τετράμηνο του 2021 -χωρίς να υπολογίζονται οι ενδοεταιρικές συναλλαγές- παρουσίασαν αύξηση κατά + 5% περίπου σε σχέση με τον περσινό τετράμηνο. Η εταιρεία επισημαίνει ότι η επιστροφή στην κανονικότητα θα είναι δύσκολη λόγω των περιορισμών σε σχέση με τον ανταγωνισμό των υπερ-μάρκετ.

Η επένδυση της Microsoft προχωρά σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα. Σύμφωνα με ανάρτηση του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, όσον αφορά τις πληροφορίες του Τύπου για το ακριβές σημείο της επένδυσης, δεν επιβεβαιώνονται.

Δημοσιεύθηκε αργά την περασμένη Παρασκευή το πόρισμα του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ για τη φέτα, σε συνέχεια της διερεύνησης των στοιχείων που προέκυψαν από τους ελέγχους των κλιμακίων του οργανισμού για τη διακίνηση στην αγορά της Γερμανίας προϊόντων με την ένδειξη “ΦΕΤΑ Π.Ο.Π.” από την γαλακτοβιομηχανία Όμηρος.

Τα ευρήματα των ελέγχων αφορούν σε προϊόν που δεν πληρούσε τις προδιαγραφές αναγνώρισης του, λόγω ανίχνευσης καζεϊνών αγελαδινού γάλακτος σε αυτό. Με δεδομένο ότι η επιχείρηση προέβη σε όλες τις υποδειχθείσες διορθωτικές ενέργειες, ο οργανισμός προχώρησε σε άρση της προσωρινής ανάκλησης της πιστοποίησης σε ό,τι αφορά στην παραγωγή φέτας ΠΟΠ.

Πολιτική κόντρα έχει ξεσπάσει μεταξύ του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, 'Αδωνι Γεωργιάδη και των στελεχών της αντιπολίτευσης, του τομεάρχη Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Χαρίτση και του αναπληρωτή τομεάρχη Χάρη Μαμουλάκη σε συνέχεια της συμφωνίας της γερμανικής BSH με τον επιχειρηματία Νίκο Μπακατσέλο της Pyramis. 

Η συμφωνία, που βρίσκεται σε τελικό στάδιο οριστικοποίησης για την υλοποίηση της επένδυσης του επιχειρηματία, προβλέπει την αγορά του παραγωγικού εξοπλισμού του εργοστασίου στο Ρέντη και την έναρξη επένδυσης σε δύο γραμμές παραγωγής ηλεκτρικών συσκευών το συντομότερο. Έχει επίσης δεσμευθεί να αξιοποιήσει μέρος του προσωπικού του εργοστασίου της Πίτσος που έκλεισε οριστικά στις 30 Μαρτίου. 

Η SABO επιβεβαιώνει ότι ανήκει στο κλαμπ των δυναμικών εξωστρεφών ελληνικών επιχειρήσεων, με την παρουσία της σε 50 χώρες και την αύξηση των εξαγωγών της στο 90% του τζίρου της. Όπως ανακοίνωσε, διαθέτει πέντε αυτόνομα τμήματα, τα οποία καλύπτουν τις εξατομικευμένες ανάγκες των πελατών της παγκοσμίως, τόσο στην κεραμοποιία όσο και σε παντός τύπου βιομηχανικές εφαρμογές, στη βαριά βιομηχανία, στη διαχείριση στερεών αποβλήτων, στους ηλεκτρολογικούς πίνακες και βιομηχανικούς αυτοματισμούς.

Μπήκαν οι υπογραφές στη σύμβαση για τις συνδέσεις οικιακών και εμπορικών πελατών στα δίκτυα χαμηλής πίεσης (4 bar), σε Ξάνθη και Δράμα, μεταξύ ΑΚΤΩΡ και ΔΕΠΑ. Πρόκειται για έργο ύψους 17 εκατ. ευρώ και διάρκειας 30 μηνών.

Ακίνητα: Η ΠΟΜΙΔΑ ζήτησε με επιστολή της στις αρχόδιες αρχές τη δημοσίευση των ΚΑΔ Μαίου 2021 και την προκαταβολή των αποζημιώσεων των ιδιοκτητών σχετικά με τις μειώσεις ενοικίων των μηνών Απριλίου και Μαίου προκειμένου να τακτοποιηθούν οι εκκρεμότητες. Ζήτησε επίσης μεταξύ άλλων παράταση της προθεσμίας δήλωσης της λύσης των ανενεργών μισθώσεων.

naftemporiki.gr 

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα