Επαναγορά του ομολόγου προτείνουν JPMorgan και NAM

Παρασκευή, 25 Μαΐου 2007 09:34

ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΓΟΡΑ του ομολόγου των 280 εκατ. ευρώ από τα ασφαλιστικά ταμεία προτείνουν από κοινού η JP Morgan και η North Asset Management, μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ τους.

Η προθεσμία που ορίζεται στα Ταμεία για να αποδεχθούν ή να απορρίψουν την πρόταση είναι η Παρασκευή 1η Ιουνίου.

Η πρόταση προβλέπει την απόδοση στα ταμεία του 100% του ποσού που τοποθέτησαν στο συγκεκριμένο ομόλογο, χωρίς τον συνυπολογισμό των τόκων που αναλογούν.

Στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η JP Morgan αναφέρει ότι: «Επιθυμούμε να συνδράμουμε τα ασφαλιστικά ταμεία στην επανάκτηση των ποσών που κατέβαλαν για τα ομόλογα, εφόσον δεν επιθυμούν πλέον να τα διατηρήσουν στην κατοχή τους, και εκφράζουμε την ικανοποίησή μας που η προσφορά μας για την επαναγορά των ομολόγων πλέον σημειώνει πρόοδο».

Η νέα προσφορά θα αντικαταστήσει την πρόταση που υπέβαλε η JP Morgan στις 20 Απριλίου 2007.

Η υποβολή και ολοκλήρωση της προσφοράς τελεί υπό τη λήψη των αναγκαίων διοικητικών εγκρίσεων και θα εκπνεύσει στις 6:00 μ.μ., ώρα Λονδίνου, την Παρασκευή 1 Ιουνίου 2007. Ασφαλιστικά ταμεία που ενήργησαν ως τελικοί επενδυτές καλούνται να επικοινωνήσουν με την JP Morgan για την προσφορά, στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected].

Όχι στο Δημόσιο

Το Ελληνικό Δημόσιο δεν πρόκειται να αγοράσει ή να ακυρώσει το ομόλογο των 280 εκατ. ευρώ, καθώς σε μια τέτοια περίπτωση θα υπήρχε θέμα απιστίας, δήλωσε χθες στη Βουλή ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης.

Ειδικότερα, μετά το τέλος της ενημέρωσης των επιτροπών Οικονομικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων για τα αποτελέσματα των Συμβουλίων Eurogroup και Ecofin, ο κ. Αλογοσκούφης, μιλώντας σε δημοσιογράφους διευκρίνισε ότι «η έκδοση του ομολόγου είναι επωφελής για το Δημόσιο και ότι αν το έπαιρνε πίσω, θα κινδύνευε να παραπεμφθεί για απιστία». Ο υπουργός πρόσθεσε ότι «είναι θέμα της JP Morgan και των διοικήσεων των Ταμείων - η επιστροφή δεν μας αφορά εμάς ως Δημόσιο».

Αυτό σημαίνει ότι το ομόλογο, εφόσον επιστραφεί από τα Ταμεία, θα μείνει στην JP Morgan, η οποία θα το διαχειριστεί όπως επιθυμεί, αλλά χωρίς να το αποδέχεται πίσω το Δημόσιο.

Εξάλλου, έγινε γνωστό ότι τέθηκε σε διαθεσιμότητα στέλεχος της JP Morgan, ελληνικής καταγωγής, ο οποίος φέρεται να εμπλέκεται στην υπόθεση της πώλησης του δομημένου ομολόγου των 280 εκατ. ευρώ στα τέσσερα Ταμεία.

Στοιχεία για συμβάσεις από 2004

Στο μεταξύ, το ΠΑΣΟΚ, με νέα ερώτηση βουλευτών του επανέρχεται στο θέμα των όρων έκδοσης του 50ετούς ομολόγου, τον περασμένο Μάρτιο, και ταυτόχρονα ζητεί την υποβολή στη Βουλή όλων των συμβάσεων αποκρατικοποιήσεων ή εκδόσεων ομολόγων που υπογράφηκαν με τράπεζες, από το 2004 και μετά.

Καταθέσεις

Στον εισαγγελέα Εφετών Αντ. Λιώγα, ο οποίος διεξάγει την έρευνα για την υπόθεση των ομολόγων, κατέθεσαν χθες δύο ανώτατα στελέχη της JP Morgan, σχετικά με την αγορά του ομολόγου των 280 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για τους Χαρ. Αδαμόπουλο και Αβράαμ Σαββίδη, που εκλήθησαν ως μάρτυρες, λόγω της εμπλοκής της εταιρείας στην υπόθεση. Αμφότεροι επέρριψαν τις ευθύνες για την προετοιμασία έκδοσης του ομολόγου στο διευθύνοντα σύμβουλο της North Asset Management (NAM), Γ. Παπαδομαρκάκη. Ειδικότερα, υποστήριξαν ότι:

«Τη σχετική πρωτοβουλία για την προετοιμασία έκδοσης του ομολόγου την είχε η NAM. Όταν έφτασε η σχετική εντολή στην JP Morgan, αναζητήσαμε στην αγορά ομόλογο με τις προδιαγραφές και τις προϋποθέσεις που είχε θέσει ο κ. Παπαδομαρκάκης. Απευθυνθήκαμε στο ελληνικό Δημόσιο, το οποίο και ανταποκρίθηκε αποδεχόμενο την πρόταση».

Όπως είπαν, «δεν γνώριζαν ότι το ομόλογο θα κατέληγε στο ΤΕΑΔΥ», ενώ υποστήριξαν, επίσης, ότι «η προσφορά επαναγοράς του ομολόγου, ακόμα και με ζημία της εταιρείας, έγινε για να προφυλαχθεί το κύρος της, εν όψει της εμπλοκής της στην υπόθεση».

Το ομόλογο του ΤΣΠΕΑΘ

Με κέρδος 3,1 εκατ. ευρώ πούλησε τελικά το ΤΣΠΕΑΘ στην Proton Bank (η τράπεζα είχε εκδηλώσει σχετικό ενδιαφέρον πριν από μερικές ημέρες) το δομημένο ομόλογο που είχε αγοράσει πριν από 11 μήνες έναντι του ποσού των 130 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, όπως αποφασίστηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου, το ομόλογο θα πωληθεί στην τράπεζα έναντι του ποσού των 133,1 εκατ. ευρώ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα