Τ. Αράπογλου: Αναμένονται εξελίξεις στο χώρο των τραπεζών

Παρασκευή, 25 Μαΐου 2007 13:26
UPD:13:30

«Όσο η ελληνική αγορά ωριμάζει, τόσο θα υπάρχει ανάγκη εξαγορών και συγχωνεύσεων στην εσωτερική αγορά. Οι πέντε μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες συγκεντρώνουν το 70% της ελληνικής αγοράς. Θα πρέπει να περιμένουμε εξελίξεις κάποια στιγμή».

Τα παραπάνω δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, Τάκης Αράπογλου, κατά τη σημερινή ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων.

Ο κ. Αράπογλου ανέφερε ότι το τραπεζικό σύστημα στην Ελλάδα έχει να επιδείξει στο σύνολο του τεράστια πρόοδο τα τελευταία χρόνια σε όλους τους κρίσιμους τομείς: «Η κερδοφορία του συνόλου σχεδόν των τραπεζών βελτιώθηκε με αποτέλεσμα οι ελληνικές τράπεζες να αποδειχθούν ως ο ελκυστικότερος κλάδος των ελληνικών επιχειρήσεων στις διεθνείς κεφαλαιαγορές. Η κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών ενισχύθηκε, δημιουργώντας προϋποθέσεις σταθερότητας και αντοχής του πιστωτικού συστήματος της χώρας μας».

Το νέο επιχειρησιακό σχέδιο της Εθνικής Τράπεζας, όπως είπε ο κ. Αράπογλου, έχει τους ίδιους βασικούς πυλώνες με το προηγούμενο και τον ίδιο χαρακτήρα του επείγοντος στην εκτέλεσή του. Έχει, όμως, μια ακόμη διάσταση: «Να μετατρέψουμε μία σειρά δραστηριοτήτων που σήμερα λειτουργούν παράλληλα, σε ένα πραγματικό Όμιλο με ενιαίους λειτουργικούς μηχανισμούς και με ενιαία τεχνολογική υποδομή, έτσι ώστε να κάνουμε χρήση όλων των λειτουργικών συνεργιών μέσα στον Όμιλο. Στόχος μας είναι ο Όμιλος να αποκτήσει και να λειτουργεί με ενιαίες διαδικασίες στους υποστηρικτικούς τομείς του εσωτερικού ελέγχου, της διαχείρισης κινδύνων, της διαχείρισης της ρευστότητας, του οικονομικού ελέγχου, της εταιρικής διακυβέρνησης, της κανονιστικής συμμόρφωσης και της διαχείρισης ανθρωπίνου δυναμικού».

Όπως επισήμανε ο κ. Αράπογλου, το τραπεζικό σύστημα με τη δυναμική του επέκταση στις χώρες της ευρύτερης περιοχής της Ν.Α. Ευρώπης και της Τουρκίας, απέδειξε την ικανότητα του να ανταγωνίζεται χωρίς συμπλέγματα στη διεθνή αγορά, επιδεικνύοντας πρωτόγνωρη εξωστρέφεια με τη δυναμική του επέκταση στην ευρύτερη περιοχή.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΤΕ



Σχολιασμένα