Ένταση στη νήσο Τζέρσεϋ – Βρετανικά πολεμικά πλοία σε περιπολία ενώ εκτοξεύονται απειλές πολέμου

Πέμπτη, 06 Μαΐου 2021 16:59
UPD:19:07
REUTERS/Handout .

Μετά  την εκτόξευση απειλών, που φτάνουν σε σημείο να κάνουν λόγο για «πόλεμο», σε εξέλιξη βρίσκεται πλέον η κλιμάκωση της αντιπαράθεσης στα δικαιώματα αλιείας μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Γαλλίας με αφορμή τις απειλές και μπλόκο της νήσου Τζέρσεϋ που είναι βρετανικό έδαφος – εξαρτώμενο από το Στέμμα, με ανεξάρτητη κυβέρνηση.

Το απειλούμενο μπλόκο των 100 γαλλικών αλιευτικών σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τους όρους της αλιείας που επιβλήθηκαν στους Γάλλους ψαράδες μετά το Brexit, δεν πραγματοποιήθηκε ωστόσο συγκεντρώθηκαν στο κεντρικό λιμάνι του St. Helier και κατόπιν αποτραβηχτήκαν 

Η παρουσία του γαλλικού πολεμικού πλοίου. ωστόσο, ως απάντηση στην παρουσία των βρετανικών περιπολικών πλοίων ανεβάζει τη θερμοκρασία, με το διπλωματικό παρασκήνιο έντονο.

Οι αξιωματούχοι του Τζέρσεϊ "παραμένουν στη θέση τους", δήλωσε ο Λουντοβίκ Λαζαρό, ψαράς από τη νορμανδική πόλη Γκρανβίλ (Μάγχη), στο τέλος μιας συνάντησης μεταξύ των Γάλλων ψαράδων και ενός υπουργού του Τζέρσεϊ. "Τώρα εναπόκειται στους υπουργούς να μεριμνήσουν. Δεν θα μπορέσουμε πια να κάνουμε πολλά", πρόσθεσε.

"Η επίδειξη δύναμης έγινε. Ο πολιτικός είναι αυτός που πρέπει να αναλάβει", δήλωσε ο Ντιμιτρί Ρογκόφ, πρόεδρος της περιφερειακής επιτροπής αλιέων της Νορμανδίας.

"Δεν εξαρτάται από τους ψαράδες να πάνε και να αποκλείσουν το Τζέρσεϊ για να πάρουν αυτό που θέλουν", πρόσθεσε. "Τώρα, εάν δεν υπάρξει επιτυχής έκβαση, ο υπουργός πρέπει να κόψει το φως".

Προχθές, Τρίτη, η Γαλλίδα υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων Ανίκ Ζιραρντέν δήλωσε ότι η Γαλλία ήταν έτοιμη να καταφύγει σε "αντίποινα" εάν οι βρετανικές αρχές συνεχίσουν να περιορίζουν την πρόσβαση των Γάλλων ψαράδων στα ύδατα του Τζέρσεϊ, υπονοώντας πιθανές επιπτώσεις στη "μεταφορά ηλεκτρικού ρεύματος με υποβρύχιο καλώδιο" που τροφοδοτεί το νησί από τη Γαλλία.

Σήμερα η Ανίκ Ζιραρντέν άσκησε περισσότερη πίεση: "Εύχομαι οι βρετανικές αρχές να επανεξετάσουν την απόφασή τους" να συμπεριλάβουν νέους περιορισμούς πρόσβασης στις άδειες αλιείας που χορηγούνται στους Γάλλους ψαράδες.

Σύμφωνα με το Παρίσι, το Ηνωμένο Βασίλειο δημοσίευσε την περασμένη Παρασκευή έναν κατάλογο 41 γαλλικών αλιευτικών, από 344 αιτήσεις, που έχουν άδεια αλιείας στα ύδατα του Τζέρσεϊ, αλλά ο κατάλογος αυτός συνοδεύεται από νέες απαιτήσεις "που δεν συμφωνήθηκαν, συζητήθηκαν, κοινοποιήθηκαν προηγουμένως" στο πλαίσιο της συμφωνίας για το Brexit που επιτεύχθηκε μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών, και ισχύει από την 1η Ιανουαρίου.


Νωρίτερα ο David Sellam, από την Ανατολική Θαλάσσια Αρχή της Μάγχης,  είπε: «Είμαστε έτοιμοι για πόλεμο. Μπορούμε να φέρουμε το Τζέρσεϋ στα γόνατα του, εάν είναι απαραίτητο”, ενώ η Γαλλίδα υπουργός Annick Girardin ανέφερε ότι θα κλείσει τον διακόπτη στην παροχή ρεύματος στο Τζέρσεϋ ξεσηκώνοντας αντιδράσεις στη Downing Street .  Σύμφωνα με την Τέλεγκραφ  οι απειλές χαρακτηρίζονται από την Βρετανική κυβέρνηση «απαράδεκτες και δυσανάλογες», ενώ προσθέτουν: «Σχόλια όπως αυτά, προκαλούν έκπληξη και απογοήτευση, ειδικά από έναν στενό γείτονα. Αυτό είναι μόνο το πιο πρόσφατο παράδειγμα της ΕΕ που εκτοξεύει απειλές ως πρώτη λύση σε οποιοδήποτε σημείο δυσκολίας. Θα πρέπει να χρησιμοποιούν τους μηχανισμούς της νέας συνθήκης μας για την επίλυση προβλημάτων. γι’ αυτό ακριβώς είναι εκεί”.

Άλλη  κυβερνητική πηγή που επικαλούνται η Sun και η Mail αναφέρει: “Τουλάχιστον όταν οι Γερμανοί εισέβαλαν στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, άφησαν ανοιχτά τα φώτα”. Η βρετανική πλευρά και το Τζέρσεϋ επιμένει ότι οι ψαράδες είχαν από τον Ιανουάριο να ετοιμαστούν και να προσκομίσουν τα απαραίτητα στοιχεία που θα τους έδιναν πρόσβαση αλιείας στα βρετανικά ύδατα.

Τα βρετανικά σκάφη που βρίσκονται στο σημείο είναι οπλισμένα με πυροβόλα και πολυβόλα και επιτηρούν από απόσταση το λιμάνι του St. Helier αφού το Παρίσι προειδοποίησε χθες ότι θα μπορούσε να διακόψει την ηλεκτρική ενέργεια στο νησί – το οποίο τροφοδοτείται σε μεγάλο βαθμό μέσω ενός υποθαλάσσιου καλωδίου.

Οι Εργατικοί διαφωνούν με τις απειλές στο Τζέρσεϋ με τον βουλευτή τους και σκιώδη υπουργό άμυνας John Healey να δηλώνει ότι, “οι απειλές στο Τζέρσεϋ είναι εντελώς παράλογες. Η εμπειρία του Ναυτικού σε ευαίσθητες καταστάσεις θα βοηθήσει να καθησυχάσει τους κατοίκους και να προστατεύσει τα ευρύτερα εθνικά συμφέροντα της Βρετανίας”.

“Η βρετανική κυβέρνηση πρέπει τώρα να συζητήσει με Γάλλους συναδέλφους και αρχές στο Τζέρσεϋ και να επιλύσει αυτό το ζήτημα”.

Στο αντίθετο πλευρό στέκονται οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες με την εκπρόσωπο Layla Moran, να δηλώνει, “αυτή η διπλωματία με αρματωμένα πλοία είναι μια παραδοχή αποτυχίας από αυτήν την κυβέρνηση. Το πραγματικό ερώτημα είναι πώς το άφησαν να φτάσει σε αυτό το στάδιο.

“Η Γαλλία είναι εταίρος και φίλος. Όταν οι κυβερνήσεις μας διαφωνούν, πρέπει να επιλύσουμε τις διαφορές μας με την ενήλικη συνομιλία και διαπραγμάτευση, όχι με κανόνια στο κανάλι”.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα