Επισκόπηση κυπριακού Τύπου

Τρίτη, 29 Μαΐου 2007 09:53

Η επικείμενη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου και του Προέδρου της Βουλής και ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια για το θέμα των προεδρικών εκλογών, η στάση εργασίας στην ΑΗΚ για το φυσικό αέριο, ο αιφνίδιος θάνατος νεαρού κατά τη διάρκεια της δεξίωσης των αρραβώνων του στην Αραδίππου , οι εκδηλώσεις για την Γιορτή του Κατακλυσμού είναι τα κύρια θέματα της σημερινής ειδησεογραφίας.

Η «Αλήθεια» με κύριο τίτλο «Χριστόφια ψηφίζουν οι Τ/Κ» αναφέρει ότι Δημήτρη Χριστόφια ψηφίζουν Τ/Κ επιφανείς παράγοντες στα κατεχόμενα, ακόμα και αν αυτό οδηγήσει το ΑΚΕΛ εκτός εξουσίας. Βλέπουν επίσης με θετικό μάτι και την υποψηφιότητα του Ιωάννη Κασουλίδη. Η τ/κ κοινότητα παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις διεργασίες για τις προεδρικές εκλογές στην Κυπριακή Δημοκρατία και δηλώνει ξεκάθαρα τις προτιμήσεις της ενώ τονίζει ότι επιβάλλεται αλλαγή εξουσίας για να δρομολογηθούν εξελίξεις. Αλλού αναφέρει ότι σε δίωρη στάση εργασίας προχωρά σήμερα η ΑΗΚ, απαντώντας στις δηλώσεις του Υπουργού Εμπορίου για το θέμα του φυσικού αέριου.

«Η Μάχη» με τίτλο «Φυσικό αέριο…κρύβεται σκάνδαλο(;)» γράφει ότι δριμεία επίθεση εναντίον της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο ΔΗΣΥ σε σχέση με τους χειρισμούς και την εμμονή της για την έλευση φυσικού αερίου στην Κύπρο, μέσω πλωτής μονάδας, εκφράζοντας υποψίες πως πίσω από την υπόθεση κρύβεται σκάνδαλο και την καλεί να καταθέσει όλα τα στοιχεία στη Βουλή. Αναφέρει επίσης ότι με μεγάλη επιτυχία και με την παρουσία χιλιάδων λαού από την ελεύθερη Αμμόχωστο και τη Λευκωσία ολοκληρώθηκαν οι φετινές εκδηλώσεις της Γιορτής του Κατακλυσμού στην Αγία Νάπα η οποία συνεχίζεται στην Λάρνακα σήμερα και αύριο.

Ο ''Πολίτης'' κάτω από τον τίτλο ''Αν κτίζετε, πάρτε μερίδιο από 7,5 εκ,'' γράφει ότι το νέο σχέδιο επιχορήγησης συστημάτων παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και εξοικονόμησης ενέργειες αποτελεί γεγονός. Το Ειδικό Ταμείο προβλέπει για φέτος δαπάνες 10,5 εκ. λιρών και ένα μεγάλο κονδύλι ύψους 7,5 εκ. τα οποία μπορούν να εκμεταλλευτούν τα νοικοκυριά για εγκατάσταση συστημάτων θερμομόνωσης, φωτοβολταϊκών και θέρμανσης - ψύξης. Γράφει επίσης ότι το 83% των οχημάτων που επιθεωρήθηκαν το 2006 από τις κινητές μονάδες τεχνικού ελέγχου βρέθηκαν ακατάλληλα.

«Η Σημερινή» στο κύριο θέμα της με τίτλο «Οσμή θανάτου 54 νεκροί από ναρκωτικά» αναφέρει ότι πανικό προκαλούν επίσημες στατιστικές για τους θανάτους από ναρκωτικά στην Κύπρο. Από το 2003 μέχρι σήμερα έχουν πεθάνει, συνεπεία των ναρκωτικών, 54 άτομα. Ερεύνα της Υπηρεσίας Καταπολέμησης Ναρκωτικών (ΥΚΑΝ) αναφέρει ότι οι αστυνομικοί της έχουν διερευνήσει τους πρώτους πέντε μήνες του 2007 319 υποθέσεις ναρκωτικών στις οποίες ενέχονται 248 Ε/Κ και 102 αλλοδαποί. Γράφει επίσης ότι καθοριστικής σημασίας για τη διαμόρφωση του προεκλογικού σκηνικού θεωρείται η σημερινή σύσκεψη του Τάσσου Παπαδόπουλου με τους στενούς συνεργάτες του.

«Ο Φιλελεύθερος» με τίτλο «Ξεπουλήθηκε το Νέο Χωριό» γράφει ότι εντυπωσιακά στοιχεία εντοπίζονται στις λίστες για την αγορά από εταιρείες ανάπτυξης στην περιοχή του Νέου Χωριού του Ακάμα αλλά και σε γειτνιάζουσες περιοχές. Σε τρία χρόνια αγοράστηκε το 23% στα όρια ανάπτυξης του Σχεδίου Ακάμα ενώ άλλες τεράστιες εκτάσεις του χωριού έχουν πωληθεί σε περιοχές που γειτνιάζουν με τις ζώνες ανάπτυξης. Γράφει επίσης ότι με πρωτοβουλία της Αγκυρας, θα οργανωθεί το φθινόπωρο στα κατεχόμενα σύνοδος των Υπουργών Εμπορίου της Οργάνωσης Ισλαμικής Διάσκεψης.

Η ''Χαραυγή'' με πρωτοσέλιδο τίτλο ''Μήνυμα ΗΠΑ στην Τουρκία'' γράφει ότι σαν συμβολικό μήνυμα των ΗΠΑ προς την Αγκυρα να οπισθοχωρήσει από τις προειδοποιήσεις για εισβολή στο βόρειο Ιράκ ερμηνεύεται από τον τουρκικό Τύπο η παραβίαση του εθνικού εναέριου χώρου από δύο αμερικανικά μαχητικά προερχόμενα από το Ιράκ ενώ ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας προσπάθησε να το υποβαθμίσει μιλώντας για ''θέμα ρουτίνας''. Γράφει επίσης ότι ο Γενικός Εισαγγελέας Πέτρος Κληρίδης θα επιδώσει σήμερα τη γνωμάτευσή του για τη διαφορά που ξέσπασε εδώ και ένα μήνα μεταξύ της Εθνικής Τράπεζας (Κύπρου) και της ΕΤΥΚ.

Η αγγλόφωνη “Cyprus Mail” με τίτλο «Η Λευκωσία στην πρώτη θέση του συναγερμού κουνουπιών» γράφει στο κύριο θέμα της ότι οι πρόσφατες βροχές έχουν πυροδοτήσει μια μάστιγα κουνουπιών στην πρωτεύουσα, οδηγώντας τους πολίτες στα φαρμακεία και στους γιατρούς για ανακούφιση, κατά τη διάρκεια του τριήμερου του Κατακλυσμού. Αλλού γράφει ότι τα Ηνωμένα Εθνη αναμένεται να αποφασίσουν αυτή την εβδομάδα κατά πόσο το δικαστήριο που θα εκδικάσει τους υπόπτους για την δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού Ραφίκ Αλ-Χαρίρι το 2005 θα συνεδριάζει στην Κύπρο ή στην Ολλανδία.

ΠΗΓΗ: Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ)



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα