Τι θα κρίνει την επόμενη έξοδο στις αγορές

Πέμπτη, 06 Μαΐου 2021 07:24
Eurokinissi/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

 Με το βλέμμα στραμμένο στις αγορές το ελληνικό δημόσιο μελετά τις κινήσεις του για την επόμενη έξοδο προκειμένου κι αυτή να στεφθεί με επιτυχία. Στους στόχους του υπουργείου Οικονομικών είναι να αντλήσει τουλάχιστον ακόμα 2 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους, χωρίς να αποκλείει κανείς την πιθανότητα το ποσό αυτό να είναι ακόμα μεγαλύτερο και με άλλες εκδόσεις, ξεπερνώντας και τον αρχικό σχεδιασμό για άντληση έως 12 δισ. ευρώ το 2021.

Η επόμενη κίνηση, όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές, θα μπορούσε να είναι η επανέκδοση του 10ετους ομολόγου ενώ φαίνεται να μεταφέρεται για το 2022 ένα πιθανό reopening της έκδοσης του 30ετούς ομολόγου.

Άλλωστε το ύψος των ταμειακών διαθεσίμων παραμένει σε υψηλά επίπεδα γύρω στα 30 με 33 δις. ευρώ και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης μέχρι ότου «έρθει» η ώρα της εκταμίευσης της προκαταβολής 13% από το Ταμείο Ανάκαμψης που αντιστοιχεί σε 4,1 δισ. ευρώ (τόσο από το σκέλος των επιδοτήσεων όσο και των δανείων).

Μέχρι στιγμής το υπουργείο Οικονομικών έχει αντλήσει 9 δισ. ευρώ με χαμηλά επιτόκια :

·   3,5 δισ. ευρώ με το 10ετές ομόλογο που εκδόθηκε τον Ιανουάριο, με το τελικό κόστος δανεισμού να διαμορφώνεται στο 0,8% και τις προσφορές να ανέρχονται σε 29 δισ. ευρώ

·   2,5 δισ. ευρώ με το 30ετές ομόλογο που εκδόθηκε το Μάρτιο, με κόστος δανεισμού στο 1,9% και τις προσφορές να ξεπερνούν τα 26 δισ. ευρώ

·   3 δισ. ευρώ με το χθεσινό 5ετές ομόλογο και κόστος λίγο κάτω από 0,17% και τις προσφορές να είναι πάνω από 20 δισ. ευρώ (το τρίτο υψηλότερο ποσό από το 2017 οπότε και η Ελλάδα επέστρεψε στις αγορές).

Τα θετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά αυτής της νέας απόπειρας αλλά και το προφίλ των επενδυτών δείχνουν ότι :

·  Το 30% ήταν Βρετανοί, 16% Γάλλοι, 15% Έλληνες και 12% από την Ιβηρική Χερσόνησο

·  Το 43% είναι διαχειριστές κεφαλαίων και 14% hedge funds ενώ

·  35% από τράπεζες

Αν στο ποσό αυτό προστεθούν και τα περίπου 3 δισ. ευρώ μέσω του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων με τις ελληνικές συστημικές τράπεζες, που πραγματοποιήθηκε στις αρχές του 2021,  τότε το συνολικό ποσό που έχει αντληθεί ανέρχεται ήδη στα 12 δισ. ευρώ.

Το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να εκμεταλλευτεί το ευνοϊκό κλίμα που επικρατεί στις αγορές ομολόγων και ιδιαίτερα με ότι έχει να κάνει με την ΕΚΤ και τη συμμετοχή της Ελλάδας στο PEPP καθώς τα επιτόκια έχουν συμπιεστεί σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα. Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει διάρκεια έως το Μάρτιο του 2022. Παράλληλα, το διάστημα Ιουνίου – Ιουλίου δεν αποκλείεται να παρατηρηθεί μια αύξηση των επιτοκίων δανεισμού, δεδομένου ότι εκείνη την περίοδο, αν τηρηθούν τα αρχικά χρονοδιαγράμματα, η Κομισιόν θα κάνει την πρώτη της μεγάλη έξοδο στις αγορές για το Ταμείο Ανάκαμψης.

Επίσης, το επόμενο διάστημα (ίσως και αυτό το μήνα) εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθεί η εκταμίευση των επιπλέον 2,5 δις. ευρώ από το πρόγραμμα SURE.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη η Ελλάδα έχει λάβει μέσω του προγράμματος 2,7 δισ. ευρώ, αυξάνοντας το συνολικό ποσό στα 5,2 δισ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι και τα συγκεκριμένα ποσά είναι δάνεια όμως με εξαιρετικά χαμηλό κόστος δανεισμού, κοντά στο 0%, ανάλογα με τη διάρκεια αποπληρωμής.

Ραλλού Αλεξοπούλου



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα