ΠΤΩΤΙΚΑ, για πρώτη φορά σε σύνολο τριών ημερών, κινήθηκαν οι ασιατικές μετοχές μετά τον τριπλασιασμό των φόρων στις συναλλαγές μετοχών από την Κίνα για να περιορίσει την έκρηξη στην καλύτερη σε επιδόσεις αγορά του κόσμου.
Οι μετοχές της Citic Securities Co. σημείωσαν τις μεγαλύτερες απώλειες σε τρεις μήνες, έως 6,3% στον δείκτη CSI 300. Ο κινεζικός δείκτης έχει σημειώσει σχεδόν διπλάσια άνοδο φέτος, ανακάμπτοντας από την υποχώρησή του στις 27 Φεβρουαρίου που σηματοδότησε την παγκόσμια πτώση των Χρηματιστηρίων, περιορίζοντας τη χρηματιστηριακή αξία κατά 3,3 τρισ. δολ. διεθνώς.
Οι μετοχές της China Mobile Ltd. σημείωναν απώλειες για έκτη ημέρα στο Χονγκ Κονγκ. Οι μετοχές της Cnooc Ltd. και της Woodside Petroleum Ltd., οδήγησαν χαμηλότερα τις μετοχές του κλάδου της ενεργείας μετά την υποχώρηση του αργού πετρελαίου, τη μεγαλύτερη σε χρονικό διάστημα πλέον των επτά εβδομάδων.
Ο Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index υποχωρούσε 0,4%, φθάνοντας στις 148,50 μονάδες στις 12:09 μ.μ. στο Τόκυο, τοπική ώρα, περιορίζοντας την άνοδο 0,9% των δύο ημερών. Πτωτικά κινήθηκαν οι λοιποί δείκτες στην περιφέρεια, εκτός από τους δείκτες στην Ινδονησία.
Στην Ιαπωνία ο Nikkei 225 απώλεσε 0,2%, φθάνοντας στις 17.631,56 μονάδες. Πτωτικά κινήθηκαν οι μετοχές της Toyota Motor Corp. μετά την απροσδόκητη μείωση της βιομηχανικής παραγωγής και την αύξηση των αποθεμάτων της αυτοκινητοβιομηχανίας, για πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο του 2006, καταδεικνύοντας ότι οι εταιρείες δεν μπορούν να πουλήσουν τόσο γρήγορα αυτοκίνητα όσο παράγουν.
Ανοδικά κινήθηκαν χθες οι μετοχές στις ΗΠΑ μετά τον εορτασμό της Memorial Day, τροφοδοτώντας τον Standard & Poor's 500 Index με άνοδο 10 μονάδων σε επίπεδα ρεκόρ.
Χθες ο CSI 300 αναρριχήθηκε στα επίπεδα ρεκόρ των 4.066,30 μονάδων καθώς η εισροή νέων επενδυτών τροφοδοτεί τη ζήτηση.
Το αργό πετρέλαιο για παράδοση τον Ιούλιο υποχώρησε 3,1%, φθάνοντας στα 63,15 δολ. το βαρέλι χθες στη Ν. Υόρκη, σημειώνοντας τις μεγαλύτερες απώλειες για μελλοντικά συμβόλαια από τις 9 Απριλίου. Πριν από λίγη ώρα τα συμβόλαιά του διαπραγματεύθηκαν στα 63,25 δολ. το βαρέλι.
Στην Ιαπωνία η βιομηχανική παραγωγή – εποχιακώς προσαρμοσμένη – υποχώρησε 0,1%, μετά την υποχώρησή της κατά 0,3% τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας στο Τόκυο. Κατά μέσον όρο, 46 οικονομικοί αναλυτές προέβλεπαν ότι η βιομηχανική παραγωγή θα σημείωνε άνοδο 0,5%.